2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi sírversének tisztelete – A kalocsai temetőből származó sírkövet a Viski Károly Múzeum udvarán helyezték el

Illés György Cinó  |  2023. 03. 16., 15:18

Az 1848. március 15-ei eseményekhez és Petőfi Sándor munkásságához is több szállal kötődő Szabó Ferenc sírkövén a kalocsai temetőben volt olvasható az egyetlen sírvers, amelyet Petőfi Sándornak tulajdonítanak. Az idők folyamán hol kellő figyelemmel illetett, hol méltatlanul mellőzött sírkő a hányattatott sorsának végére került pont azzal, hogy a Viski Károly Múzeum udvarának sírkőgyűjteménye mellett kialakított emlékhelyre került, amelyet március 15-én, kedden délelőtt tíz órai kezdettel megtartott ünnepélyes megnyitón avattak föl.

A múzeum már a forradalom emléknapjának előestéjén is ünnepi összejövetelnek adott otthont: a Kalocsai Múzeumbarátok Körének koszorúzással egybekötött, hagyományos fáklyás felvonulását követően a budapesti székhelyű Klauzál Társaság adott meglepetésműsort, majd közös negyvennyolcas vacsorát tartottak a múzeumban az egyesület tagjainak és vendégeiknek részvételével.

A nemzeti ünnepen a Himnusz és a Szózat közös eléneklése keretezte ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános iskola Belvárosi Általános Iskolájának diákjai adtak műsort, fölelevenítve a történelmi eseményeket, vele a kor közhangulatát, és a vér nélküli, győztes forradalom által elért eredményeket.
A műsort összeállította és betanította: Filvig Ágnes, az iskola tanára.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban dr. Filvig Géza mondott köszöntőt, felütésképp emlékeztetve, hogy az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. E kezdeményezéshez csatlakozott a Viski Károly Múzeum is a sírkő díszhelyének kialakításával és avatásával.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére Kalocsán virágzik a kulturális élet, amiért ezúton is köszönetet mondott a kulturális területen dolgozóknak, az alkalomra tekintettel kiváltképp a múzeum dolgozóinak.
Kiemelt köszönettel illette Romsics Imre múzeumigazgatót, amiért felkutatta és a múzeumba hozatta az egyetlen olyan sírkövet, amelyen bizonyíthatóan Petőfi vers található, méltó emléket állítva nemzetünk legnagyobb költőjének.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Ezt követően a múzeum igazgatója, Romsics Imre szólt az egybegyűltekhez, fölelevenítve a vers, a sírkő és tulajdonosa történetét, egyúttal visszautasítva a neki tulajdonított érdemet, hiszen, amint elmondta, a sírkő tiszteletének története – ha csak most jutott is nyugvópontra – közel másfél évszázados múltra nyúlik vissza.

Az elhangzottakból megtudhattuk, hogy Szabó Ferenc, akinek a sírkövet emeltették, egy tragikus fegyverbalesetben vesztette életét, és számos módon kötődött a forradalomhoz és annak lánglelkű költőjéhez. Talán a jobbágyfelszabadítás hírét is ő hozta városunkba, de Petőfi első önálló gyűjteményes kötete biztosan általa került Kalocsára először.

A sírkő történetéről megtudhattuk, hogy az Petőfi sírversével együtt kis híján feledésbe merült, ám 1882-től kezdve több alkalommal felé fordult a figyelem, azonban különböző okokból mindig elsikkadt.

Romsics Imre végül a sírkő áthelyezése kapcsán kiadott füzetkére és egy nagyobb méretű kiadványra hívta fel a jelenlévők figyelmét.
Az előbbiben a sírkő történetét foglalták össze, az irodalomtörténész szakma aktuális álláspontját is hozzáfűzve.
Egyúttal közölte a jó hírt, amely szerint az idén elkészülő legújabb Petőfi összesben is szerepelni fog a kalocsai sírvers, amely a hasonló kiadványok egyik-másikából kimaradt.

A másik kiadvány a Szabadon éltek haltak címet viselő füzet, amely egy mintegy másfél órás kalocsai túrára invitálja az érdeklődőket. Ennek során a jelképes sírtól indulva az útmutatás szerint végigjárhatják az érdeklődők azokat a kalocsai pontokat, helyeket, amelyek 1848. forradalmához az azt megelőző reformkorhoz, illetve az azt követő szabadságharchoz köthetőek. A túra során feladatokat kell végrehajtani, amelynek végén jó esetben kijön a megfejtés, amelyért a múzeumba visszatérve egy kis ajándékban részesülhetnek a játékosok.
A napsütéses tavaszi hétvégekre kiváló programlehetőség!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A sírkő és tulajdonosa története elég érdekes ahhoz, hogy önálló cikkben is megemlékezzünk róla, amire az eredetileg a sírkő alatt nyugvó Szabó Ferenc tragikus halálának közelgő 175. évfordulója remek alkalmat kínál majd.

Az ünnepség zárásaképp Pécsi Vivien, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke megkoszorúzta a sírkő előtt elhelyezett jelképes sírt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A sírkő és sírvers emlékhelyének felavatása után Kalocsa Város Önkormányzata koszorúzással egybekötött hivatalos megemlékezését tartották a Negyvennyolcasok terén, a Nebuló EGYMI diákjainak és tanárainak közreműködésével, amelyről önálló cikkben számolunk be!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK