2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi sírversének tisztelete – A kalocsai temetőből származó sírkövet a Viski Károly Múzeum udvarán helyezték el

Illés György Cinó  |  2023. 03. 16., 15:18

Az 1848. március 15-ei eseményekhez és Petőfi Sándor munkásságához is több szállal kötődő Szabó Ferenc sírkövén a kalocsai temetőben volt olvasható az egyetlen sírvers, amelyet Petőfi Sándornak tulajdonítanak. Az idők folyamán hol kellő figyelemmel illetett, hol méltatlanul mellőzött sírkő a hányattatott sorsának végére került pont azzal, hogy a Viski Károly Múzeum udvarának sírkőgyűjteménye mellett kialakított emlékhelyre került, amelyet március 15-én, kedden délelőtt tíz órai kezdettel megtartott ünnepélyes megnyitón avattak föl.

A múzeum már a forradalom emléknapjának előestéjén is ünnepi összejövetelnek adott otthont: a Kalocsai Múzeumbarátok Körének koszorúzással egybekötött, hagyományos fáklyás felvonulását követően a budapesti székhelyű Klauzál Társaság adott meglepetésműsort, majd közös negyvennyolcas vacsorát tartottak a múzeumban az egyesület tagjainak és vendégeiknek részvételével.

A nemzeti ünnepen a Himnusz és a Szózat közös eléneklése keretezte ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános iskola Belvárosi Általános Iskolájának diákjai adtak műsort, fölelevenítve a történelmi eseményeket, vele a kor közhangulatát, és a vér nélküli, győztes forradalom által elért eredményeket.
A műsort összeállította és betanította: Filvig Ágnes, az iskola tanára.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban dr. Filvig Géza mondott köszöntőt, felütésképp emlékeztetve, hogy az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. E kezdeményezéshez csatlakozott a Viski Károly Múzeum is a sírkő díszhelyének kialakításával és avatásával.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére Kalocsán virágzik a kulturális élet, amiért ezúton is köszönetet mondott a kulturális területen dolgozóknak, az alkalomra tekintettel kiváltképp a múzeum dolgozóinak.
Kiemelt köszönettel illette Romsics Imre múzeumigazgatót, amiért felkutatta és a múzeumba hozatta az egyetlen olyan sírkövet, amelyen bizonyíthatóan Petőfi vers található, méltó emléket állítva nemzetünk legnagyobb költőjének.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Ezt követően a múzeum igazgatója, Romsics Imre szólt az egybegyűltekhez, fölelevenítve a vers, a sírkő és tulajdonosa történetét, egyúttal visszautasítva a neki tulajdonított érdemet, hiszen, amint elmondta, a sírkő tiszteletének története – ha csak most jutott is nyugvópontra – közel másfél évszázados múltra nyúlik vissza.

Az elhangzottakból megtudhattuk, hogy Szabó Ferenc, akinek a sírkövet emeltették, egy tragikus fegyverbalesetben vesztette életét, és számos módon kötődött a forradalomhoz és annak lánglelkű költőjéhez. Talán a jobbágyfelszabadítás hírét is ő hozta városunkba, de Petőfi első önálló gyűjteményes kötete biztosan általa került Kalocsára először.

A sírkő történetéről megtudhattuk, hogy az Petőfi sírversével együtt kis híján feledésbe merült, ám 1882-től kezdve több alkalommal felé fordult a figyelem, azonban különböző okokból mindig elsikkadt.

Romsics Imre végül a sírkő áthelyezése kapcsán kiadott füzetkére és egy nagyobb méretű kiadványra hívta fel a jelenlévők figyelmét.
Az előbbiben a sírkő történetét foglalták össze, az irodalomtörténész szakma aktuális álláspontját is hozzáfűzve.
Egyúttal közölte a jó hírt, amely szerint az idén elkészülő legújabb Petőfi összesben is szerepelni fog a kalocsai sírvers, amely a hasonló kiadványok egyik-másikából kimaradt.

A másik kiadvány a Szabadon éltek haltak címet viselő füzet, amely egy mintegy másfél órás kalocsai túrára invitálja az érdeklődőket. Ennek során a jelképes sírtól indulva az útmutatás szerint végigjárhatják az érdeklődők azokat a kalocsai pontokat, helyeket, amelyek 1848. forradalmához az azt megelőző reformkorhoz, illetve az azt követő szabadságharchoz köthetőek. A túra során feladatokat kell végrehajtani, amelynek végén jó esetben kijön a megfejtés, amelyért a múzeumba visszatérve egy kis ajándékban részesülhetnek a játékosok.
A napsütéses tavaszi hétvégekre kiváló programlehetőség!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A sírkő és tulajdonosa története elég érdekes ahhoz, hogy önálló cikkben is megemlékezzünk róla, amire az eredetileg a sírkő alatt nyugvó Szabó Ferenc tragikus halálának közelgő 175. évfordulója remek alkalmat kínál majd.

Az ünnepség zárásaképp Pécsi Vivien, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke megkoszorúzta a sírkő előtt elhelyezett jelképes sírt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A sírkő és sírvers emlékhelyének felavatása után Kalocsa Város Önkormányzata koszorúzással egybekötött hivatalos megemlékezését tartották a Negyvennyolcasok terén, a Nebuló EGYMI diákjainak és tanárainak közreműködésével, amelyről önálló cikkben számolunk be!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.
2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK