2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mi van veled? Pécsi Vivien vendége Szabó László és Papp Máté

Illés György Cinó  |  2019. 10. 08., 10:19

A sorozat harmadik részében az eddigiektől eltérően nem is egy, hanem két vendéget szólaltat meg vlogsorozatában Pécsi Vivien művészetről, alkotásról, ihletről. Ami a két, egymástól korban eléggé távol eső generáció képviselőjében közös: az irodalom. Szabó László többkötetes költő, Papp Máté maga is ír, írt verseket, emellett versek megzenésítésével foglalkozik zenekarával. Egyikük fél évtizede települt le városunkban, a másikuk főleg gyermekkorában töltött sok időt Kalocsán, ahol nagyszüleit – akik az irodalmi lelkületet is ébresztgették benne –, ma is gyakran látogatja.

Papp Mátéról már többször is olvashattak portálunkon, legutóbb a Kamarateremben Resti Kornél nevű zenekarukkal adott Cseh Tamás emlékkoncertjük kapcsán.

Szabó László öt éve költözött Kalocsára. Kassáról származik, ahonnan 45 éve jött át Budapestre. Politikával, közélettel is foglalkozott: akkori lakóhelyén polgárőrséget, önkéntes tűzoltóságot szervezett és a helyi KDNP-t megalapította, egy cikluson keresztül pedig képviselő is volt. Ez után került Kalocsára, ahol öt év alatt barátokat szerzett, és Kalocsa közéletébe is betekintett.

Mátét inkább gyermekkora köti Kalocsához, mivel kalocsai nagyszüleinél sok időt töltött, akiket most is gyakran látogat, és szerepük volt az irodalom felé fordulásában is, hiszen első József Attila kötetét tőlük kapta. Épp ez a kötet indította a költészet felé, az Üvegöntők című vers fogta meg először, amelyet a videóban el is szaval.

Később versek megzenésítésével kezdett foglalkozni, és a Resti Kornél zenekarral ma is ezzel foglalkozik.
E videóban Máté szóban bemutatja barátját is, az „irodalmi időutazó”, „örökéletű” Resti Kornélt, akivel a „kortytárs” irodalomba merülnek alá, és zenésítik meg a magyar irodalom gyöngyszemeit.

Szabó Lászlónak viszont mások zenésítették meg verseit. E dalok közül több a Sír a téli éjszaka című daljátékban jelent meg, amely az ’56-ról szóló költeményeit tartalmazza. Szabó első versét hét évesen írta, később második díjat nyert a rádió pályázatán. Sokat szavalt is. Családjuk barátja volt Mécs László, aki a maga korában Európa hírű költő volt, és Szabó születését is verssel köszöntötte.

Hallunk az interjúalanyok kedvelt időtöltéseiről, hobbijaikról is természetesen terveikről is. Fogadják szeretettel!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei