2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Mi van veled? Pécsi Vivien vendége Szabó László és Papp Máté

Illés György Cinó  |  2019. 10. 08., 10:19

A sorozat harmadik részében az eddigiektől eltérően nem is egy, hanem két vendéget szólaltat meg vlogsorozatában Pécsi Vivien művészetről, alkotásról, ihletről. Ami a két, egymástól korban eléggé távol eső generáció képviselőjében közös: az irodalom. Szabó László többkötetes költő, Papp Máté maga is ír, írt verseket, emellett versek megzenésítésével foglalkozik zenekarával. Egyikük fél évtizede települt le városunkban, a másikuk főleg gyermekkorában töltött sok időt Kalocsán, ahol nagyszüleit – akik az irodalmi lelkületet is ébresztgették benne –, ma is gyakran látogatja.

Papp Mátéról már többször is olvashattak portálunkon, legutóbb a Kamarateremben Resti Kornél nevű zenekarukkal adott Cseh Tamás emlékkoncertjük kapcsán.

Szabó László öt éve költözött Kalocsára. Kassáról származik, ahonnan 45 éve jött át Budapestre. Politikával, közélettel is foglalkozott: akkori lakóhelyén polgárőrséget, önkéntes tűzoltóságot szervezett és a helyi KDNP-t megalapította, egy cikluson keresztül pedig képviselő is volt. Ez után került Kalocsára, ahol öt év alatt barátokat szerzett, és Kalocsa közéletébe is betekintett.

Mátét inkább gyermekkora köti Kalocsához, mivel kalocsai nagyszüleinél sok időt töltött, akiket most is gyakran látogat, és szerepük volt az irodalom felé fordulásában is, hiszen első József Attila kötetét tőlük kapta. Épp ez a kötet indította a költészet felé, az Üvegöntők című vers fogta meg először, amelyet a videóban el is szaval.

Később versek megzenésítésével kezdett foglalkozni, és a Resti Kornél zenekarral ma is ezzel foglalkozik.
E videóban Máté szóban bemutatja barátját is, az „irodalmi időutazó”, „örökéletű” Resti Kornélt, akivel a „kortytárs” irodalomba merülnek alá, és zenésítik meg a magyar irodalom gyöngyszemeit.

Szabó Lászlónak viszont mások zenésítették meg verseit. E dalok közül több a Sír a téli éjszaka című daljátékban jelent meg, amely az ’56-ról szóló költeményeit tartalmazza. Szabó első versét hét évesen írta, később második díjat nyert a rádió pályázatán. Sokat szavalt is. Családjuk barátja volt Mécs László, aki a maga korában Európa hírű költő volt, és Szabó születését is verssel köszöntötte.

Hallunk az interjúalanyok kedvelt időtöltéseiről, hobbijaikról is természetesen terveikről is. Fogadják szeretettel!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés