2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Mi van veled? Pécsi Vivien vendége Szabó László és Papp Máté

Illés György Cinó  |  2019. 10. 08., 10:19

A sorozat harmadik részében az eddigiektől eltérően nem is egy, hanem két vendéget szólaltat meg vlogsorozatában Pécsi Vivien művészetről, alkotásról, ihletről. Ami a két, egymástól korban eléggé távol eső generáció képviselőjében közös: az irodalom. Szabó László többkötetes költő, Papp Máté maga is ír, írt verseket, emellett versek megzenésítésével foglalkozik zenekarával. Egyikük fél évtizede települt le városunkban, a másikuk főleg gyermekkorában töltött sok időt Kalocsán, ahol nagyszüleit – akik az irodalmi lelkületet is ébresztgették benne –, ma is gyakran látogatja.

Papp Mátéról már többször is olvashattak portálunkon, legutóbb a Kamarateremben Resti Kornél nevű zenekarukkal adott Cseh Tamás emlékkoncertjük kapcsán.

Szabó László öt éve költözött Kalocsára. Kassáról származik, ahonnan 45 éve jött át Budapestre. Politikával, közélettel is foglalkozott: akkori lakóhelyén polgárőrséget, önkéntes tűzoltóságot szervezett és a helyi KDNP-t megalapította, egy cikluson keresztül pedig képviselő is volt. Ez után került Kalocsára, ahol öt év alatt barátokat szerzett, és Kalocsa közéletébe is betekintett.

Mátét inkább gyermekkora köti Kalocsához, mivel kalocsai nagyszüleinél sok időt töltött, akiket most is gyakran látogat, és szerepük volt az irodalom felé fordulásában is, hiszen első József Attila kötetét tőlük kapta. Épp ez a kötet indította a költészet felé, az Üvegöntők című vers fogta meg először, amelyet a videóban el is szaval.

Később versek megzenésítésével kezdett foglalkozni, és a Resti Kornél zenekarral ma is ezzel foglalkozik.
E videóban Máté szóban bemutatja barátját is, az „irodalmi időutazó”, „örökéletű” Resti Kornélt, akivel a „kortytárs” irodalomba merülnek alá, és zenésítik meg a magyar irodalom gyöngyszemeit.

Szabó Lászlónak viszont mások zenésítették meg verseit. E dalok közül több a Sír a téli éjszaka című daljátékban jelent meg, amely az ’56-ról szóló költeményeit tartalmazza. Szabó első versét hét évesen írta, később második díjat nyert a rádió pályázatán. Sokat szavalt is. Családjuk barátja volt Mécs László, aki a maga korában Európa hírű költő volt, és Szabó születését is verssel köszöntötte.

Hallunk az interjúalanyok kedvelt időtöltéseiről, hobbijaikról is természetesen terveikről is. Fogadják szeretettel!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK