2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Mi van veled? Pécsi Vivien vendége Szabó László és Papp Máté

Illés György Cinó  |  2019. 10. 08., 10:19

A sorozat harmadik részében az eddigiektől eltérően nem is egy, hanem két vendéget szólaltat meg vlogsorozatában Pécsi Vivien művészetről, alkotásról, ihletről. Ami a két, egymástól korban eléggé távol eső generáció képviselőjében közös: az irodalom. Szabó László többkötetes költő, Papp Máté maga is ír, írt verseket, emellett versek megzenésítésével foglalkozik zenekarával. Egyikük fél évtizede települt le városunkban, a másikuk főleg gyermekkorában töltött sok időt Kalocsán, ahol nagyszüleit – akik az irodalmi lelkületet is ébresztgették benne –, ma is gyakran látogatja.

Papp Mátéról már többször is olvashattak portálunkon, legutóbb a Kamarateremben Resti Kornél nevű zenekarukkal adott Cseh Tamás emlékkoncertjük kapcsán.

Szabó László öt éve költözött Kalocsára. Kassáról származik, ahonnan 45 éve jött át Budapestre. Politikával, közélettel is foglalkozott: akkori lakóhelyén polgárőrséget, önkéntes tűzoltóságot szervezett és a helyi KDNP-t megalapította, egy cikluson keresztül pedig képviselő is volt. Ez után került Kalocsára, ahol öt év alatt barátokat szerzett, és Kalocsa közéletébe is betekintett.

Mátét inkább gyermekkora köti Kalocsához, mivel kalocsai nagyszüleinél sok időt töltött, akiket most is gyakran látogat, és szerepük volt az irodalom felé fordulásában is, hiszen első József Attila kötetét tőlük kapta. Épp ez a kötet indította a költészet felé, az Üvegöntők című vers fogta meg először, amelyet a videóban el is szaval.

Később versek megzenésítésével kezdett foglalkozni, és a Resti Kornél zenekarral ma is ezzel foglalkozik.
E videóban Máté szóban bemutatja barátját is, az „irodalmi időutazó”, „örökéletű” Resti Kornélt, akivel a „kortytárs” irodalomba merülnek alá, és zenésítik meg a magyar irodalom gyöngyszemeit.

Szabó Lászlónak viszont mások zenésítették meg verseit. E dalok közül több a Sír a téli éjszaka című daljátékban jelent meg, amely az ’56-ról szóló költeményeit tartalmazza. Szabó első versét hét évesen írta, később második díjat nyert a rádió pályázatán. Sokat szavalt is. Családjuk barátja volt Mécs László, aki a maga korában Európa hírű költő volt, és Szabó születését is verssel köszöntötte.

Hallunk az interjúalanyok kedvelt időtöltéseiről, hobbijaikról is természetesen terveikről is. Fogadják szeretettel!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK