2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Cseh Tamás mindenkit uffoltat! – „Kísértetként futott át a városon”, majd beült a könyvtárban a szomszéd terembe

Illés György Cinó  |  2018. 12. 18., 16:07

Péntek este hat órától a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub meghívására ingyenes koncertet adott a kecskeméti Resti Kornél és zenekara a Kamarateremben, a Tomori Pál Könyvtár épületében, „Szomszédom, Cseh Tamás” címmel.

A zenekar egyik tagja, egyben frontembere, Papp Máté már nem először járt Kalocsán. Mégpedig nem csak azért, mert önálló zenés irodalmi műsorával már szólóban is állt a helyi közönség előtt, még a Tomori Pál Könyvtár költözése előtt, annak kórház melletti épületében, hanem azért is mivel családi kapcsolatok is fűzik Kalocsához: itt élnek ugyanis nagyszülei.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A Cseh Tamás örökségéhez viszonyítva nagyon fiatal csapat igen hitelesen adta át a lelkes közönségnek a hatalmas zenei életmű egy átfogó szeletét – nem hallgatva el, hogy e dalok csak látszólag egyszerűek, előadni őket nem.

Tisztelegtek a szerzőtársak, Bereményi Géza, Másik János, sőt, a rendszerváltás idején országgyűlési képviselőként is érdemeket szerzett, tragikusan fiatalon és titokzatos körülmények közt elhunyt költő, Csengey Dénes előtt is.

A VÁLOGATÁS SZINTE A LEHETETLENRE VÁLLALKOZVA SORRA VETTE A DALSZERZŐ ÉS ELŐADÓ KORSZAKAIT, ÁTFOGÓ KÉPET IGYEKEZVE ADNI AZ EGYÉBKÉNT PÁR ÓRA ALATT ÁTTEKINTHETETLENÜL GAZDAG ÉLETPÁLYÁRÓL.

A teljesség igénye nélkül:
a zenekarral együtt hívtuk vissza kövek alatt rejtőzködő gyerekkorunkat,
fölidéztük a ’74-es, leges-legrosszabb évet és büdös ágyait,
együtt robogtunk ama pompás hajnalon, a vonattal Krakkó felé,
de nem ám azon a 424-esen amelyen Désiré nagyapja vígan tolatgat – mindig csak „előre, sohase hátra”!
(…)

Közben, persze, néhány saját nótát is előadtak Resti Kornél barátai.

Az egyikben – egy ilyen, kvázi okkultista szeánszhoz méltó módon – még Weöres Sándor szellemét is megidézték a verseiből összeállított szövegegyvelegre írt zenei kíséretük előadásával.

Szabad-e viccelni, egy lassan tíz éve halott, rendkívül nagyhatású előadó emlékével?
Azt hiszem, kellő tisztelettel, igen. Márpedig itt abban nem volt hiány! Így aztán, Cseh Tamásnak, ha élne, valószínűleg még tetszene is.

És bizonyára szólt is volna, ha kifogása van, hiszen, amint a kalocsai gyökerekkel is rendelkező gitáros-énekes elmondta, Resti Kornél egykori pesti szomszédja a koncert alatt is végig ott ült a szomszéd teremben…
De sajnos, hiába vártuk, hogy belépjen.

A koncert végén Papp Máté emlékeztetett, hogy Cseh Tamás lelkes indián is volt, a több generáció emblematikus előadója üdvözletét búcsúzóul ennek szellemében tolmácsolta, amit mi az alábbiakban közvetítünk olvasóink felé:

„CSEH TAMÁS MINDENKIT UFFOLTAT!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK