2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Cseh Tamás mindenkit uffoltat! – „Kísértetként futott át a városon”, majd beült a könyvtárban a szomszéd terembe

Illés György Cinó  |  2018. 12. 18., 16:07

Péntek este hat órától a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub meghívására ingyenes koncertet adott a kecskeméti Resti Kornél és zenekara a Kamarateremben, a Tomori Pál Könyvtár épületében, „Szomszédom, Cseh Tamás” címmel.

A zenekar egyik tagja, egyben frontembere, Papp Máté már nem először járt Kalocsán. Mégpedig nem csak azért, mert önálló zenés irodalmi műsorával már szólóban is állt a helyi közönség előtt, még a Tomori Pál Könyvtár költözése előtt, annak kórház melletti épületében, hanem azért is mivel családi kapcsolatok is fűzik Kalocsához: itt élnek ugyanis nagyszülei.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A Cseh Tamás örökségéhez viszonyítva nagyon fiatal csapat igen hitelesen adta át a lelkes közönségnek a hatalmas zenei életmű egy átfogó szeletét – nem hallgatva el, hogy e dalok csak látszólag egyszerűek, előadni őket nem.

Tisztelegtek a szerzőtársak, Bereményi Géza, Másik János, sőt, a rendszerváltás idején országgyűlési képviselőként is érdemeket szerzett, tragikusan fiatalon és titokzatos körülmények közt elhunyt költő, Csengey Dénes előtt is.

A VÁLOGATÁS SZINTE A LEHETETLENRE VÁLLALKOZVA SORRA VETTE A DALSZERZŐ ÉS ELŐADÓ KORSZAKAIT, ÁTFOGÓ KÉPET IGYEKEZVE ADNI AZ EGYÉBKÉNT PÁR ÓRA ALATT ÁTTEKINTHETETLENÜL GAZDAG ÉLETPÁLYÁRÓL.

A teljesség igénye nélkül:
a zenekarral együtt hívtuk vissza kövek alatt rejtőzködő gyerekkorunkat,
fölidéztük a ’74-es, leges-legrosszabb évet és büdös ágyait,
együtt robogtunk ama pompás hajnalon, a vonattal Krakkó felé,
de nem ám azon a 424-esen amelyen Désiré nagyapja vígan tolatgat – mindig csak „előre, sohase hátra”!
(…)

Közben, persze, néhány saját nótát is előadtak Resti Kornél barátai.

Az egyikben – egy ilyen, kvázi okkultista szeánszhoz méltó módon – még Weöres Sándor szellemét is megidézték a verseiből összeállított szövegegyvelegre írt zenei kíséretük előadásával.

Szabad-e viccelni, egy lassan tíz éve halott, rendkívül nagyhatású előadó emlékével?
Azt hiszem, kellő tisztelettel, igen. Márpedig itt abban nem volt hiány! Így aztán, Cseh Tamásnak, ha élne, valószínűleg még tetszene is.

És bizonyára szólt is volna, ha kifogása van, hiszen, amint a kalocsai gyökerekkel is rendelkező gitáros-énekes elmondta, Resti Kornél egykori pesti szomszédja a koncert alatt is végig ott ült a szomszéd teremben…
De sajnos, hiába vártuk, hogy belépjen.

A koncert végén Papp Máté emlékeztetett, hogy Cseh Tamás lelkes indián is volt, a több generáció emblematikus előadója üdvözletét búcsúzóul ennek szellemében tolmácsolta, amit mi az alábbiakban közvetítünk olvasóink felé:

„CSEH TAMÁS MINDENKIT UFFOLTAT!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei