2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Cseh Tamás mindenkit uffoltat! – „Kísértetként futott át a városon”, majd beült a könyvtárban a szomszéd terembe

Illés György Cinó  |  2018. 12. 18., 16:07

Péntek este hat órától a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub meghívására ingyenes koncertet adott a kecskeméti Resti Kornél és zenekara a Kamarateremben, a Tomori Pál Könyvtár épületében, „Szomszédom, Cseh Tamás” címmel.

A zenekar egyik tagja, egyben frontembere, Papp Máté már nem először járt Kalocsán. Mégpedig nem csak azért, mert önálló zenés irodalmi műsorával már szólóban is állt a helyi közönség előtt, még a Tomori Pál Könyvtár költözése előtt, annak kórház melletti épületében, hanem azért is mivel családi kapcsolatok is fűzik Kalocsához: itt élnek ugyanis nagyszülei.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A Cseh Tamás örökségéhez viszonyítva nagyon fiatal csapat igen hitelesen adta át a lelkes közönségnek a hatalmas zenei életmű egy átfogó szeletét – nem hallgatva el, hogy e dalok csak látszólag egyszerűek, előadni őket nem.

Tisztelegtek a szerzőtársak, Bereményi Géza, Másik János, sőt, a rendszerváltás idején országgyűlési képviselőként is érdemeket szerzett, tragikusan fiatalon és titokzatos körülmények közt elhunyt költő, Csengey Dénes előtt is.

A VÁLOGATÁS SZINTE A LEHETETLENRE VÁLLALKOZVA SORRA VETTE A DALSZERZŐ ÉS ELŐADÓ KORSZAKAIT, ÁTFOGÓ KÉPET IGYEKEZVE ADNI AZ EGYÉBKÉNT PÁR ÓRA ALATT ÁTTEKINTHETETLENÜL GAZDAG ÉLETPÁLYÁRÓL.

A teljesség igénye nélkül:
a zenekarral együtt hívtuk vissza kövek alatt rejtőzködő gyerekkorunkat,
fölidéztük a ’74-es, leges-legrosszabb évet és büdös ágyait,
együtt robogtunk ama pompás hajnalon, a vonattal Krakkó felé,
de nem ám azon a 424-esen amelyen Désiré nagyapja vígan tolatgat – mindig csak „előre, sohase hátra”!
(…)

Közben, persze, néhány saját nótát is előadtak Resti Kornél barátai.

Az egyikben – egy ilyen, kvázi okkultista szeánszhoz méltó módon – még Weöres Sándor szellemét is megidézték a verseiből összeállított szövegegyvelegre írt zenei kíséretük előadásával.

Szabad-e viccelni, egy lassan tíz éve halott, rendkívül nagyhatású előadó emlékével?
Azt hiszem, kellő tisztelettel, igen. Márpedig itt abban nem volt hiány! Így aztán, Cseh Tamásnak, ha élne, valószínűleg még tetszene is.

És bizonyára szólt is volna, ha kifogása van, hiszen, amint a kalocsai gyökerekkel is rendelkező gitáros-énekes elmondta, Resti Kornél egykori pesti szomszédja a koncert alatt is végig ott ült a szomszéd teremben…
De sajnos, hiába vártuk, hogy belépjen.

A koncert végén Papp Máté emlékeztetett, hogy Cseh Tamás lelkes indián is volt, a több generáció emblematikus előadója üdvözletét búcsúzóul ennek szellemében tolmácsolta, amit mi az alábbiakban közvetítünk olvasóink felé:

„CSEH TAMÁS MINDENKIT UFFOLTAT!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK