2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XXIX. Fúvószenekari Találkozó – Pünkösdi koncerttel ünnepelte három zenekar a találkozást

Illés György Cinó  |  2024. 05. 26., 08:18

A pünkösdi hosszúhétvégét immár harmadik alkalommal tette emlékezetessé a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál, amelyen a Kalocsai Fúvószenekar is közreműködött, majd pünkösd hétfőn az immár 31. alkalommal megtartott Fúvószenekari Találkozóval emelték az ünnep fényét, amelyen két másik zenekar, a Pécsi Művészeti Symphonic Band és a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar közreműködött. Miután mindhárom együttes eljátszotta darabjait, egy három zeneműből álló közös produkcióval is megörvendeztették a közönséget.

Bár a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál kétnapos műsorfolyama – a szombati programok és a vasárnapi színes forgatag – már véget ért, a város nem csitult el, hanem hétfő délutánra is jutott színvonalas kulturális program: ekkor tartotta a Kalocsai Fúvószenekar immár 29. fúvós zenekari találkozóját, nagy érdeklődés mellett. A találkozó csúcspontja az érsekkerti szabadtéri színpadon megrendezett közös koncert volt, amelyen a három együttes közös dresszkódja a farmernadrág volt, fiatalos lezserséget kölcsönözve a zenekaroknak.

A koncertet megnyitotta dr. Filvig Géza polgármester, köszönetet mondva a közreműködőknek, hogy fellépésükkel gazdagítják a kalocsai pünkösdi programsort, a nézőteret csaknem megtöltő közönségnek pedig jó szórakozást kívánt.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban elsőként a Kalocsai Fúvószenekar lépett színpadra.
Műsoruk: 

 • Siegfried Rundel: Schloß Horneburg – vezényel: Gruber Tamás
 • Johann Strauss: Anna Polka – vezényel Betlenné Dajkó Ágnes
 • Jakob de Haan: Odilia
 • Kees Vlak: The Millenium
 • Eric Osterling:Salute to Louis Armstrong
 • Szirmai Albert- Gábor Andor: Cintányéros Cudarvilág (hangszerelte: Bán László)Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A zenekart felváltva vezényelte Betlenné Dajkó Ágnes és Gruber Tamás.
A formáció bemutatásaképp a konferanszié, Füstös Éva elmondta:

A Kalocsai Fúvószenekar 2000 őszén alakult, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből. Karmesterei Betlenné Dajkó Ágnes és Gruber Tamás, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI tanárai. Az együttes tagjai kibővültek volt zeneiskolai növendékekkel és amatőr zenészekkel. A fúvószenekar a Pünkösdi Fúvószenekari találkozón való szerepvállalásán túl is Kalocsa város rendezvényeinek egyik kiemelt szereplője. Nem csak nemzeti ünnepeinken közreműködnek, hanem egyéb eseményeken is, amilyen a majális, a gyermeknap, a „Csíplek Kalocsa” Paprikafesztivál, vagy az idősek napja és az adventi gyertyagyújtó alkalmak. Az ország más vidékein is szívesen vesznek részt fúvószenekari versenyeken vagy találkozókon. Külföldi fesztiválokra is eljutottak már, például Montenegróba, Görögországba, Lengyelországba, Szerbiába és Erdélybe. Önálló programjaik a hagyományos Karácsonyi hangverseny és a Tavaszi koncert. A zenekar több minősítésen van túl, 2012-ben, 2015-ben és 2023-ban különböző kategóriákban a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítőin minden alkalommal arany minősítést szereztek. A Kalocsai Fúvószenekar 2015 óta egyesületi formában működik. Legfontosabb céljuk a fúvószene népszerűsítése, az együtt muzsikálás öröme, a zenei nevelés és a közönség szórakoztatása.A továbbiakban a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum fúvós együttese, a Pécsi Művészeti Symphonic Band állt közönség elé.
Karnagyuk, Tari Gergely előzetesen elmondta:


Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A zenekar június 12-ére egy nagyszabású jótékonysági koncertre készül, amelyen filmzenei repertoárral örvendeztetik meg majd a közönséget – a mostani alkalommal abból adtak egy kiadós ízelítőt, amelyben az Indiana Jones zenei aláfestésétől a Csillagok Háborúja zenéjéig ismerhettük föl a népszerű dallamokat, hogy csak a legismertebbeket említsük.A koncert harmadik részében a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar programja következett.
Először a konferanszié mutatta be az együttest.

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarról Szeged a XIX. és XX. század folyamán igen jelentős szerepet töltött be a magyar fúvószenei életben, amiben mások mellett nagyban járult hozzá áldozatos munkájával Fricsay Ferenc, akit ezért választottak a formáció névadójának. A városban számos jelentős fúvószenekar működött egészen a rendszerváltozásig, amely sajnos magával hozta ezen együttesek feloszlását. Az így keletkezett űrt pótolja a 2000-ben megalakult Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. A zenekar tagjai olyan Szegeden tanuló, dolgozó, többségükben amatőr zenészek, akik, bár nem léptek zenei pályára, komoly elhivatottsággal állítják a fúvószenekar szolgálatába többéves, esetenként több évtizedes zenekari tapasztalatukat. Az együttes repertoárján– egy fúvószenekar esetében elengedhetetlenül – „klasszikus” fúvószenekari indulók, könnyű- és komolyzenei átiratok, filmzenék szerepelnek. Céljuk a magas színvonalú, koncert-fúvószenekari hangzás megszólaltatása. Számos városi rendezvényen látható és hallható a fúvószenekar, emellett évente két nagykoncertet adnak tavasszal, illetve adventkor. Több minősítőjükön mindig sikeresen és eredményesen teljesítettek. Rendszeres résztvevői az Ünnepi Könyvhét programsorozatának, illetve minden év augusztusában megrendezik a már hagyományosnak mondható Szegedi Fúvószenekari Fesztivált. A régióban és az országban megrendezésre kerülő fúvószenekari találkozók állandó résztvevői. Legutóbb tavaly, a Debrecenben rendezett IV. Bekton Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen első helyezést értek el, és elnyerték a verseny nagydíját is.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A Ficsay Ferenc Fúvószenekar műsora:

 • Figedy-Fichtner Sándor: Shwoy induló 
 • Farkas Ferenc–Zempléni László: Régi magyar táncok (részletek)
 • Franco Cesarini: Kozák népi táncok, 4. tétel
 • Alan Menken–Gyimóthi Zoltán: Aladdin (Prince Ali; A Whole New World)
 • John Williams–John Higgins: The Symphonic Marches


Végül a három zenekar közös produkciója következett, amelynek keretében

EGYSZERRE MINTEGY 120 HANGSZERES MUZSIKÁLT EGYÜTT, AKIKET A HÁROM EGYÜTTES KARNAGYAI FELVÁLTVA VEZÉNYELTEK.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Az alkalom zárásaképpen Betlenné Dajkó Ágnes zenekarvezető megajándékozta a vendég együtteseket: Gyimóthy Zoltán a szegediek nevében, Tari Gergely zenekarvezető pedig a pécsi együttes nevében vehette át a Kovács László fazekasmester, Kalocsa város díszpolgára által készített kisplasztikát, valamint egy-egy palack hajósi bort, amely a tősgyökeres hajósi Gruber Tamás karnagy családjának pincéjében érett ez alkalomig.

Bethlenné Dajkó Ágnes végül megköszönte az egész zenekar és karnagytársa, Gruber Tamás munkáját, és külön köszöntötte saját zenekarának soraiból Tatai Lilit is, annak kapcsán, hogy Lili a kalocsai és a szegedi együttest is erősíti játékával.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK