2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Színes koreográfiákkal nyitották a Pünkösdi Népművészeti Fesztivált – Számot adtak tudásukról a Liszt Ferenc AMI és a Bokréta táncosai

2024. 05. 19., 14:56

A hagyományt folytatva, a pünkösdi hétvégén ismét a népművészet kerül főszerepbe Kalocsán. A Pünkösdi Népművészeti Fesztivál programjainak sorát ezúttal is a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület évzáró családi programja nyitotta, melyen hat csoport mutathatta be a tanév során megtanult táncait, koreográfiáit.

Az Érsekkert színpadán dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte a nézőket, a testvérvárosok delegációit, a színpadra lépő táncosokat és osztotta meg ünnepi gondolatait. A polgármester rámutatott a művészeti iskola fontos szerepére, köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, továbbá kiemelte: az új óvoda bővítés befejezése után újra az Ifjúsági Házban tudják folytatni a táncpróbákat a hagyományőrző csoportok.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: KALOhírek


A tanévzáró eseményen a közönség betekintést nyerhetett a művészeti iskola és az egyesület munkájába, melynek keretein belül óvodás kortól egészen a felnőtt korosztályig lehetőség van táncolni. Ennek megfelelően színes repertoár várta a megjelenteket: 6 csoport mutatkozott be különböző táncokkal, melyhez a zenét Pogrányi Miklós és barátai – Szabó Máté (hegedű), Fazekas Bálint (nagybőgő és dob), Rácz András (brácsa) – szolgáltatták.

A műsort a felnőttekből, egyetemista és középiskolás fiatalokból álló Csajgorás csoport nyitotta, melynek tagjai egy éve dolgoznak együtt ebben a formában. A Pünkösdi Népművészeti Fesztiválon elsőként a tavalyi, moldvai táncokból készült koreográfiájukat mutatták be. A koreográfia bemutatása után a búcsúztató következett, amely során Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán és Fehérvári István, a művészeti iskola igazgatója köszönte meg a táncosok munkáját.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: KALOhírek


A folytatásban a Gyerökök léptek színpadra. A csoport az idei tanévben alakult, 6-7 éves gyerekek alkotják, akik közül sokan most kezdtek megismerkedni a néptánc világával. Kalocsai játékokat és táncokat tanultak, melyből elkészült a „Békák és gólyák" című koreográfiájuk.

Ezt követően a Bokréta Egyesület Nagypalánta csoportját láthatta a közönség, ahová 4-6 éves gyerekek járnak ismerkedni a kalocsai népi játék és tánc alapjaival. A tanévzárón új koreográfiájukat mutatták be, melynek címe: „Itt a libatolvaj!!”

A résztvevők hegyközi táncokat is láthattak, a művészeti iskola Bikfic csoportjának előadásában. A táncosok négy éve alkotnak egy csoportot, tagjaik általános iskolás, 4-5. osztályos tanulók. 

Majd ismét a Bokréta Egyesület Csajgorás csoportja lépett színpadra, akik az új, bukovinai táncanyagból készült koreográfiájukat is bemutatták.

A műsor következő részében a Kalocsai Liszt AMI Bokréta csoportja mutatkozott be. A 12-15 éves fiatalok ebben a tanévben rétközi táncokat tanultak, az ebből elkészült koreográfiájukat vitték színpadra.

Végül a Lurkók adtak számot tudásukról, a csoportban 8-9 éves gyerekek táncolnak együtt, immáron két éve. Ebben a tanévben kalocsai táncokat tanultak, melyből az új koreográfiájuk készült „Légy itt meg ott” címmel.

Az ünnepséget közös tánc zárta, melyet követően 19 órakor a Duna Művészeti Társaság Hungarikumok című táncszínházi előadását tekinthették meg az érdeklődők, akiket azt követően utcabál várt, von Kraus-szal.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK