2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen megnyitották a Kalocsa Aranya – a fűszerpaprika című állandó kiállítást

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 20., 08:25

Kalocsán a háromnapos pünkösdi rendezvénysorozat egyik meghatározó eseménye volt a május 19-én, vasárnap délelőtt az Érsekkert bejárati pavilonjában megrendezett Kalocsa Aranya – a fűszerpaprika című állandó kiállítás ünnepélyes megnyitása. A Kalocsai Viski Károly Múzeum szakemberei Romsics Imre igazgató irányítása mellett a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. által adományozott, a múzeum tulajdonában álló, valamint a Népművészeti Múzeumban meglévő darabok fotográfiáiból állították össze a kiállítás anyagát. A múzeumi darabok időrendi sorrendbe szedett láncolatával a paprikatermesztés és feldolgozás-, a kapcsolódó tudományos kutatás történetét, tárgyi emlékeit és a fűszerpaprika őrlemény készítésének házi és nagyüzemi technológiáját mutatják be. A tárlat vitrinekbe rendezett relikviáinak magyar és angol nyelven történő prezentációját hatalmas térképrészletek, leírások és kisfilmek teszik teljesebbé.

Elsőként dr. Filvig Géza köszöntötte a vendégeket, majd Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. tulajdonos elnök vezérigazgatója saját életútján keresztül idézte fel a paprikatermesztés és feldolgozás immár aranykorának tekinthető ’70-es, ’80-as éveket, a ’90-es évek elejét. A szakember reményét fejezte ki, hogy a mezőgazdaság jelenlegi helyzetében is gazdaságos és jövedelmező paprikatermesztés valósul meg a tájkörzetben, hiszen e nélkül lehetetlen a jó minőségű, eredetvédett kalocsai fűszerpaprika-őrlemény előállítása. Az igazgatószerint a kiállítás is segítheti a fiatalokat abban, hogy a jövőjüket, megélhetésüket a város egyik hungarikuma előállításában, feldolgozásában és értékesítésében lássák. Ugyanakkor a szakmailag is figyelemre méltó kiállítás a város idegenforgalmi vonzerejét erősíti.

Romsics Imre a kiállításról szólva elmondta: nagyon sok tárgy a KAGE székházként ismert épület kiállítóteréből került az Érsekkert bejáratánál lévő, kétszintes állandó kiállítótérbe. A kapott anyagot a Viski Károly Múzeum tulajdonában lévő tárgyakkal egészítették ki, de a múzeum több relikviát, térképet, dokumentumot másik múzeumoktól kölcsönzött, hogy a paprika történetét nagyobb kitekintéssel tudja bemutatni.

Az igazgató szólt arról is, hogy a tárlat négy fő részre bontható. Az őstörténet szerinti első állomása Mexikó. Onnan a paprika útja az 16. században indult el először Európába, majd a török megszállással egy időben dísznövényként, gyógyszerként, később fűszernövényként terjedt el Magyarországon. 

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Annyi bizonyos, hogy a paprika a 17. században már itt volt Kalocsán mint fűszer, majd a nemesítésnek köszönhetően termelt csípősségmentes paprikával indul el a diadalútja. A kiállítás a paprikalovagokról is megemlékezik, bízva abban, hogy a tárlat helyszíne egy kicsit közösségi tere lesz a paprikalovagoknak.

A történeti kitekintés természetesen a Kalocsán híres paprikakutatásról és a paprika házi és nagyüzemi feldolgozásáról sem feledkezik meg."– mondta másik mellett az igazgató.


Az állandó kiállítás bejárása után a vendégek a Németh József kalocsai gasztronómiai szakember által összeállított paprikás menüsorból, közte a paprikás kácsiból (paprikás kalács) fogyaszthattak.

A megnyitó ünnepség része volt, hogy a kiállító terem bejáratához közel a gyerekek a Paprika Jancsi Bábszínház előadásában a Paprika Jancsi mint kukta és a Paprika Jancsi mint bűvészinas című bábjátékot láthatták.

A Kalocsa Aranya- a fűszerpaprika című kiállítás a pünkösdi ünnepek alatt 16-19 óráig ingyenesen látogatható.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK