2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

20 éves a Dunatáj Fotókör – A Kamarateremben pénteken tartott ünnepség után évfordulós kiállítás nyílt

Illés György Cinó  |  2024. 05. 21., 12:57

Az évfordulós ünnepen köszöntőt mondó Simon Zoltán egyúttal fontos bejelentést is tett, amit követően a Kalocsa Kamarakórus és Kalocsai Református Kórus fellépése emelte az alkalom fényét. A tagtársakhoz Péjó Zoltán elnök szólt, fölidézve a húsz év emlékeit, majd a kiállítást Lakatos György fagottművész, Kalocsa város díszpolgára nyitotta meg. Az alkalomhoz régi fototechnikai eszközökből összeállított kiállítás és a bajai, kiskőrösi, pécsi fotóklubok találkozója kapcsolódott. Ez alkalommal adták át a közösségi médiában meghirdetett szelfipályázat díjait is.

Amint azt előzetesen portálunkon is népszerűsítettük, a Dunatáj Fotókör május 17-én pénteken délután öt órai kezdettel a Művelődési Központ Kamaratermében tartotta huszadik születésnapi ünnepségét.
A húszéves Dunatáj Fotókört és a velük ünneplő közönséget Jakus Szilvia bevezetőjét követően Simon Zoltán alpolgármester köszöntötte, fölidézve a fotókör történetét, annak főbb állomásait, méltatva a közösségnek és tagjainak a város kulturális életében betöltött szerepét.

Az alpolgármester az alkalmat arra is megragadta, hogy fontos bejelentést tegyen. Elmondta: minden évben szeptember első hétvégéjén tartják testvérvárosunk, Kúla város napját, amely a Paprikafesztiválhoz hasonló, többnapos rendezvény, sok kulturális eseménnyel. Ennek kapcsán Kúla város vezetőivel abban egyeztek meg, hogy

TESTVÉRVÁROSUNK ÜNNEPÉHEZ KALOCSA IS CSATLAKOZIK, MÉGPEDIG EBBEN AZ ÉVBEN AZZAL, HOGY A VÁROSI KIÁLLÍTÓTEREMBE EGY NAGY KIÁLLÍTÁSRA A DUNATÁJ FOTÓKÖRT HÍVJÁK MEG.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban két minikoncert emelte az alkalom fényét.
A Kalocsa Kamarakórus három zeneművet adott erő, majd a Kalocsai Református Kórus egyházi zenei kórusművekből álló repertoárral lépett színpadra, amelyek alatt a Dunatáj Fotókör tagjainak képeiből válogatott – a zeneművek témájához, hangulatához illeszkedő – vetítést láthatott a közönség.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően Péjó Zoltán idézte föl a Dunatáj Fotókör történetét, megemlékezve az alapítókról és a közösség emblematikus alakjairól, köztük olyanokról is, akik már nem lehetnek közöttük. A húsz év nagy pillanatait fölelevenítő emlékezést szintén vetített képek tették érzékletesebbé.

A huszadik „születésnapra” a Dunatáj Fotókör alkotóinak munkáiból „20 év 35 hangulat" címmel nyílt tematikájában és művészi látásmódban, megformáltságában is sokszínű, de minden porcikájában igényes és magas színvonalú kiállítás, amelyet Lakatos György fagottművész, Kalocsa város díszpolgára nyitott meg. Beszédében szólt a fotóművészet jelentőségéről, az abban jeleskedők sajátos látásmódjáról, gondolatait gyermekkori emlékekkel, édesapja amatőr fotólaborjából indítva. Megnyitó beszédét több zenemű előadásával szakította meg, amelyekhez Csupor Balázs zongora- és orgonaművész, a Liszt Ferenc AMI tanára adott zongorakíséretet.

Az új kiállítás július végéig tekinthető meg a Művelődési Központ első emeletén.
A fotókör alkotói az évfordulóra képeikből összeállított rövid videókon is bemutatkoznak, amelyeket a Dunatáj Fotókör közösségi médiás oldalán tekinthetnek meg.

Az alkalomra egy szelfi fotópályázatot is hirdettek, a legsikeresebbnek ítélt képek alkotói oklevelet kaptak.
A pályázaton

  • első helyezett lett Kun Anita
  • második helyen végzett Hargitai László
  • harmadik helyezést ért el Pribanics Dániel.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

A Dunatáj Fotókör 20 évvel ezelőtti klubalapítási céljai között szerepelt a Kalocsán és térségében tevékenykedő fotósok egységbe szervezése, az egyéni fotózási látásmódok és technikák fejlesztése, pályázatokon való szereplés, a helyi események, épületek, tájak és emberek megörökítése, valamint az alkotások kiállításokon való bemutatása. A Dunatáj Fotókör teljes jogú tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének.
Csoportos kiállításokat rendeztek Brüsszelben, Budapesten, Kecskeméten, Szekszárdon, Baján, Pakson, Kecelen, Soltvadkerten, Orosházán, Kalocsán és a járás több településén. Vándorkiállítási anyagot is összeállítottak Kalocsáról, mely képanyag Kalocsa testvérvárosaiban került bemutatásra.
A klub tagjai korábban Kalocsán szervezték meg az Országos Fotóművészeti Nyári Egyetemet, több mint száz fotós, fotóművész részvételével.
2013-ban kiérdemelték az „Év Fotóművészeti Alkotócsoportja” díjat is, melyet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége ítél oda minden évben. Nagyon sok kiadvány megjelentetését, illusztrálását segítették az elmúlt években fotóikkal. Az idei esztendőben már nyolcadik alkalommal szervezik meg ingyenesen háromhetes fotótanfolyamukat, amely a fotózás iránt érdeklődő amatőrök tudását hivatott magasabb szintre emelni. Így az Ő képeik szerepeltek a Paksi Atomerőmű naptárában, a Dusnokot bemutató könyvben, legutóbb pedig a „Kalocsa virágoskertje kiadványsorozatban is. Adományuknak köszönhetően az egyesület tagjainak képei díszítik a kalocsai Szociális Otthon helyiségeit is, de több online platformon is megjelennek fotóik.
Tagjaik fotópályázatokon is eredményesen szerepelnek, több tagjuk is elérte a hazai- és nemzetközi szintű fotóművészeti rangot.
Az egyesület alapító tagja a több művészeti ágat összefogó Kalocsai Kortárs Klubnak is, amelynek programjaihoz rendszeresen járulnak hozzá szervezői, technikai segítői közreműködőként.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK