2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este
Illés György Cinó  |  2021. 10. 05., 14:47

A Kalocsai Cigány Önkormányzat és a Cigány Szív Egyesület közös szervezésében valósult meg a VI. Roma Kultúra Napja szombaton, a szőlőkközi sporttelep melletti füves területen, ahol a felállított színpadon cigány táncok és népviseletek bemutatója és autentikus roma muzsika mellett vers és prózamondó verseny, valamint mulatós koncert várta a szórakozni vágyókat. A rendezvényt gyermekprogramok és babgulyás vacsora, utána pedig táncmulatság tette teljessé.

A Roma kultúra napját 2015-ben rendezték meg először városunkban. Portálunk több alkalommal tudósított a rendezvényről, így 2016-ban a második, majd a harmadik alkalommal is írtunk róla.
A korábbi években a Roma Közösségi Ház adta helyszínét ennek a programnak, de az már szűkösnek bizonyult, ezért most szabadtéren rendezték meg az eseményt. Ez jó választásnak bizonyult, ugyanis így volt hely bőven, és az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, akik kellemes, nyáriasan enyhe időben őrizhették a cigány kultúra lángját.

Az öt órára tervezett megnyitót későbbre halasztották, mivel sok érdeklődő jelezte, hogy paprikaszedés miatt később érnek oda, a kísérő programok azonban addig is zavartalanul folytak, eleinte főleg gyermekek és szüleik részvételével.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Igazi családi programot kínált ugyanis a dr. Filvig Géza fővédnökségével megtartott rendezvény, amelyen a polgármester személyesen is megjelent. A kisebbeket Fanti lufibohóc is szórakoztatta, és ugrálóvárban hancúrozással, csúszdázással is eltölthették az időt, ha pedig kimerültek és megszomjaztak, akkor az üdítőitalos pultnál olthatták szomjukat és gyűjthettek új erőt a folytatáshoz.

A kulturális műsort vers és mesemondó verseny színesítette, az esti programsoron pedig Kalocsai Pityuka, a Szabadszállási, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Tánccsoport és a Solti Cigány Tánccsoport bemutatói mellett a Véméndi tambura zenekar rövid koncertje szerepelt. Emellett cigány népviseleti ruhák bemutatója, valamint a sztárvendég, Lejla koncertje emelte az est fényét.
A vacsorához – Korsós Gyöngyi főszakács jóvoltából – két hatalmas bográcsban főtt a babgulyás, amelyet azonban rajta kívül sokan megkevergettek, hátha úgy még finomabb lesz.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A rendezvény mások mellett Ray-Raul Kft., a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft., valamint a Kalocsai Polgárőrség hathatós támogatásával és segítségével valósulhatott meg.
A közreműködőknek és támogatóknak – a már említetteken kívül Dudás Arnoldnak, Schmidtné Kollányi Margitnak és Korsós Margitnak, a Cigány Szív Egyesület elnökének – Sztojka István, a főszervező Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszönetet, kihirdetve egyúttal a kapcsolódó vetélkedők eredményeit, és átadva a legjobbaknak járó jutalmakat.

A rendezvény önfeledt mulatozással zárult, amelyhez a Kalocsai Fiúk húzták a talpalávalót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK