2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este
Illés György Cinó  |  2021. 10. 05., 14:47

A Kalocsai Cigány Önkormányzat és a Cigány Szív Egyesület közös szervezésében valósult meg a VI. Roma Kultúra Napja szombaton, a szőlőkközi sporttelep melletti füves területen, ahol a felállított színpadon cigány táncok és népviseletek bemutatója és autentikus roma muzsika mellett vers és prózamondó verseny, valamint mulatós koncert várta a szórakozni vágyókat. A rendezvényt gyermekprogramok és babgulyás vacsora, utána pedig táncmulatság tette teljessé.

A Roma kultúra napját 2015-ben rendezték meg először városunkban. Portálunk több alkalommal tudósított a rendezvényről, így 2016-ban a második, majd a harmadik alkalommal is írtunk róla.
A korábbi években a Roma Közösségi Ház adta helyszínét ennek a programnak, de az már szűkösnek bizonyult, ezért most szabadtéren rendezték meg az eseményt. Ez jó választásnak bizonyult, ugyanis így volt hely bőven, és az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, akik kellemes, nyáriasan enyhe időben őrizhették a cigány kultúra lángját.

Az öt órára tervezett megnyitót későbbre halasztották, mivel sok érdeklődő jelezte, hogy paprikaszedés miatt később érnek oda, a kísérő programok azonban addig is zavartalanul folytak, eleinte főleg gyermekek és szüleik részvételével.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Igazi családi programot kínált ugyanis a dr. Filvig Géza fővédnökségével megtartott rendezvény, amelyen a polgármester személyesen is megjelent. A kisebbeket Fanti lufibohóc is szórakoztatta, és ugrálóvárban hancúrozással, csúszdázással is eltölthették az időt, ha pedig kimerültek és megszomjaztak, akkor az üdítőitalos pultnál olthatták szomjukat és gyűjthettek új erőt a folytatáshoz.

A kulturális műsort vers és mesemondó verseny színesítette, az esti programsoron pedig Kalocsai Pityuka, a Szabadszállási, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Tánccsoport és a Solti Cigány Tánccsoport bemutatói mellett a Véméndi tambura zenekar rövid koncertje szerepelt. Emellett cigány népviseleti ruhák bemutatója, valamint a sztárvendég, Lejla koncertje emelte az est fényét.
A vacsorához – Korsós Gyöngyi főszakács jóvoltából – két hatalmas bográcsban főtt a babgulyás, amelyet azonban rajta kívül sokan megkevergettek, hátha úgy még finomabb lesz.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A rendezvény mások mellett Ray-Raul Kft., a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft., valamint a Kalocsai Polgárőrség hathatós támogatásával és segítségével valósulhatott meg.
A közreműködőknek és támogatóknak – a már említetteken kívül Dudás Arnoldnak, Schmidtné Kollányi Margitnak és Korsós Margitnak, a Cigány Szív Egyesület elnökének – Sztojka István, a főszervező Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszönetet, kihirdetve egyúttal a kapcsolódó vetélkedők eredményeit, és átadva a legjobbaknak járó jutalmakat.

A rendezvény önfeledt mulatozással zárult, amelyhez a Kalocsai Fiúk húzták a talpalávalót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK