2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este

Roma Kultúra Napja Kalocsán, hatodszor – A szőlőkközi sporttelep mellett pezsgett a hangulat szombat este
Illés György Cinó  |  2021. 10. 05., 14:47

A Kalocsai Cigány Önkormányzat és a Cigány Szív Egyesület közös szervezésében valósult meg a VI. Roma Kultúra Napja szombaton, a szőlőkközi sporttelep melletti füves területen, ahol a felállított színpadon cigány táncok és népviseletek bemutatója és autentikus roma muzsika mellett vers és prózamondó verseny, valamint mulatós koncert várta a szórakozni vágyókat. A rendezvényt gyermekprogramok és babgulyás vacsora, utána pedig táncmulatság tette teljessé.

A Roma kultúra napját 2015-ben rendezték meg először városunkban. Portálunk több alkalommal tudósított a rendezvényről, így 2016-ban a második, majd a harmadik alkalommal is írtunk róla.
A korábbi években a Roma Közösségi Ház adta helyszínét ennek a programnak, de az már szűkösnek bizonyult, ezért most szabadtéren rendezték meg az eseményt. Ez jó választásnak bizonyult, ugyanis így volt hely bőven, és az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, akik kellemes, nyáriasan enyhe időben őrizhették a cigány kultúra lángját.

Az öt órára tervezett megnyitót későbbre halasztották, mivel sok érdeklődő jelezte, hogy paprikaszedés miatt később érnek oda, a kísérő programok azonban addig is zavartalanul folytak, eleinte főleg gyermekek és szüleik részvételével.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Igazi családi programot kínált ugyanis a dr. Filvig Géza fővédnökségével megtartott rendezvény, amelyen a polgármester személyesen is megjelent. A kisebbeket Fanti lufibohóc is szórakoztatta, és ugrálóvárban hancúrozással, csúszdázással is eltölthették az időt, ha pedig kimerültek és megszomjaztak, akkor az üdítőitalos pultnál olthatták szomjukat és gyűjthettek új erőt a folytatáshoz.

A kulturális műsort vers és mesemondó verseny színesítette, az esti programsoron pedig Kalocsai Pityuka, a Szabadszállási, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Tánccsoport és a Solti Cigány Tánccsoport bemutatói mellett a Véméndi tambura zenekar rövid koncertje szerepelt. Emellett cigány népviseleti ruhák bemutatója, valamint a sztárvendég, Lejla koncertje emelte az est fényét.
A vacsorához – Korsós Gyöngyi főszakács jóvoltából – két hatalmas bográcsban főtt a babgulyás, amelyet azonban rajta kívül sokan megkevergettek, hátha úgy még finomabb lesz.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A rendezvény mások mellett Ray-Raul Kft., a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft., valamint a Kalocsai Polgárőrség hathatós támogatásával és segítségével valósulhatott meg.
A közreműködőknek és támogatóknak – a már említetteken kívül Dudás Arnoldnak, Schmidtné Kollányi Margitnak és Korsós Margitnak, a Cigány Szív Egyesület elnökének – Sztojka István, a főszervező Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszönetet, kihirdetve egyúttal a kapcsolódó vetélkedők eredményeit, és átadva a legjobbaknak járó jutalmakat.

A rendezvény önfeledt mulatozással zárult, amelyhez a Kalocsai Fiúk húzták a talpalávalót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!