2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

XVII. századi hajómalom lehetett az ordasi lelet – Jó állapotban maradt meg, de nem emelik ki

Illés György Cinó  |  2018. 11. 12., 17:13

Az illetékes múzeum vezetőjének vélekedése szerint hajómalom lehetett a nemrégiben Ordas mellett a Duna fövenyébe süllyedve föllelt szerkezet, amelynek fölbukkanására térségünk ismert népzenész-néptáncosa hívta föl a területileg illetékes Viski Károly Múzeum szakembereinek figyelmét. A duplafalú, nagy méretű hajó a megfelelő dokumentálást követően örökségvédelmi oltalom hatálya alá kerül.

A régész, muzeológus szakemberek figyelmét az Ordas mellett, a Duna alacsony vízállása következtében előbukkant roncsra lakossági bejelentés hívta föl. Amint Romsics Imrétől, a Viski Károly Múzeum igazgatójától megtudtuk, a bejelentést az Ordason élő Bures Tibor tette, – aki néptáncosként és a környékünkben jól ismert Bures Banda névadó vezetőjeként mint muzsikus már eddig is bizonyította a hagyományok és közös örökségünk iránti elköteleződését.

 


Forrás: Viski Károly Múzeum Kalocsa

Romsics Imre azt is elmondta munkatársunknak, hogy a bejelentést követően szemrevételezték a helyszínt, a szemle tapasztalatai nyomán pedig már föltételezésekbe is mert bocsátkozni a szakember, hozzátéve, hogy ezeket később alaposabb vizsgálatoknak is igazolnia kell.
Eszerint

FELTEHETŐLEG EGY XVIII. SZÁZADI,NAGY SZÁLLÍTÓKAPACITÁSSAL IS RENDELKEZŐ HAJÓMALOM MARADVÁNYAI KERÜLHETTEK ELŐ ORDASNÁL.

Feltárás egyelőre nem lesz

A múzeumigazgató elmondta: a maradványokat az általa vezetett múzeum gyűjtőterületén találták, így ez az intézmény volna az illetékes. Azonban a vízi lelőhelyen történő régészeti munka speciális készségeket követel:

A VISKI KÁROLY MÚZEUM NINCS FÖLKÉSZÜLVE ILYEN VÍZI FELTÁRÁSRA

– mondta el a KALOhíreknek a Romsics Imre, hozzátéve, hogy tudomása szerint ilyen feladatokkal, hajók feltárásával, vízi lelőhelyről történő kiemelésével mindössze egyetlen speciális régészcsoport foglalkozik hazánkban.

 


Forrás: Viski Károly Múzeum Kalocsa

Amennyiben a vízi régészek úgy döntenek, hogy érdemes feltárni a hajót, és a szükséges forrást is elő tudják hozzá teremteni, akkor a későbbiekben sor kerülhet a kiemelésére és konzerválására is, jelenleg azonban nincsenek ilyen tervek, már csak azért sem, mert igen költséges mulatság volna – tudtuk meg Romsics Imrétől, aki a hajóról a szemle nyomán alkotott elképzeléseit is megosztotta portálunkkal:

„A hajó vélhetően balesetet szenvedett, nekicsapódott a partnak és elsüllyedt. A formai jegyek alapján én a XVIII. századra tenném. Sokkal későbbi se igen lehet, de korábbinak sem lehet feltételezni, mert csak akkor terjedtek el azok a kovácsolt vas szögek, amelyeket a hajó építői használtak. De elhoztunk két darabot a hajó faanyagából kormeghatározásra, és annak nyomán már biztosabbat is tudunk majd mondani”

– fejtette ki a szakember, majd a hajó műszaki megoldásaira tért.

„A hajó tölgyfából készült. Bordázatát hét centiméter vastag pallókkal borították kívül-belül, tehát duplafalú a hajótest, amiből arra következtethetünk, hogy erős, nagy hajó volt, és alkalmas lehetett igen komoly súly szállítására is. A szerkezete alapján nagy tömegű gabonát, de akár köveket is szállíthattak volna vele.”

 


Forrás: Viski Károly Múzeum Kalocsa

A hajó sorsáról, vele kapcsolatos szándékokról Romsics Imre úgy fogalmazott, hogy

A HAJÓT ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ, ELŐKERÜLT LELETEKET DOKUMENTÁLJÁK, MAJD A RÉGÉSZETI VÉDELEM HATÁLYA ALÁ HELYEZÉSÉT KEZDEMÉNYEZIK.

„Van másik!...”

A lelet jelentőségéről a múzeumigazgató elmondta: e lelőhellyel szemközt,

A DUNA TÚLSÓ PARTJA KÖZELÉBEN MÁR KORÁBBAN FÖLTÁRTAK EGY XVII. SZÁZADI HAJÓT.

Így már két egymást követő évszázadból kaphatunk képet a Duna e szakaszára jellemző hajózási kultúráról.

A KÉT HAJÓRÓL SZÁRMAZÓ INFORMÁCIÓK EGYMÁST KIEGÉSZÍTVE, EGYÜTT TELJESEBB KÉPET ADHATNAK MAJD A DUNAI HAJÓK ÉS HAJÓZÁS XVII-XVIII. SZÁZADI FEJLŐDÉSÉRŐL.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!


Forrás: Viski Károly Múzeum Kalocsa

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>