2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Februárban csontokat, vereteket fordított ki az eke – A Viski Károly Múzeum Árpád-kori leleteket tárt föl Uszód-Szentgálnál

Februárban csontokat, vereteket fordított ki az eke – A Viski Károly Múzeum Árpád-kori leleteket tárt föl Uszód-Szentgálnál
Illés György Cinó  |  2022. 04. 18., 15:33

Ez év februárjában szántóföldi művelés közben egy sírt bolygattak meg, embercsontokat és honfoglalás kori kettős csüngős vereteket hozva felszínre. A további kutatások során egy karperec mellett 6 db veret és egy csörgőgomb is előkerült – derül ki a Viski Károly Múzeum közösségi médiás oldalán publikált közleményből. A sírok helyzetének leírásából eszünkbe jutott egy régi cikkünk, amely a Nagytemplom szentélyének É-K-i részén felszínre került temetőrészlet fölszámolása kapcsán íródott. A sírok helyzete ugyanis nagy hasonlatosságot mutat a most feltártakéval.

A leletek előkerülése után, március 7. és 10. között leletmentést végeztek a területen a Viski Károly Múzeum és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében. A kalocsai múzeum részéről Lantos Andrea régész, Farkas Ferenc restaurátor, a kecskeméti múzeum részéről Pánya István térinformatikus vett részt a feltárásban.

A leletmentés során egy Ny-K irányú hosszanti szelvényt alakítottak ki, melyben 14 objektumot – hét sírt, hat gödröt és egy cölöphelyet – tártak föl. A gödrök közül kettő újkori beásás nyoma volt, a többi objektum pedig a kora Árpád-kori, XI. századi – derül ki a Viski Károly Múzeum közleményéből.


A sírok többsége közvetlenül a szántott réteg alatt található, a szántóföldi művelés erősen megbolygatta.

A kitűzött szelvényben sikerült azonosítaniuk azt a sírt, ahonnan a földmunkák során a honfoglalás kori veretek, karperec előkerült.
A sírban megtalálták a karperec párját, egy gyűrűt, valamint egy pénzérmét.
A sír fölül kikerült földből további 4 kettős csüngős veret is előkerült.

A SÍROK TÁJOLÁSA NY-K-I VOLT, A VÁZAK AMENNYIRE MEGFIGYELHETŐ VOLT HÁTON, NYÚJTOTT TESTHELYZETBEN FEKÜDTEK, KAROK NYÚJTVA, SZOROSAN A TEST MELLETT.

A többi sírban nem került elő melléklet.

Akik szemmel kísérték a Szentháromság-téren folyó munkálatok egyes stádiumait, azok egy ideig a felszínen, kibontva láthattak egy temetőrészletet, ahol a fenti leírással nagy hasonlóságot mutató sírok sora került elő.

A Nagytemplom szentélyének É-K-i oldalán található temetőrészlet sírjairól akkor született cikkünk, amikor a sírokat teljesen kibontották, a csontokat pedig elvitték a helyszínről– ennek kapcsán fölhívtuk a figyelmet a sírok helyzetének egy másik sajátosságára is, tudniillik, hogy a XII. századi templom alaptestje némelyik sírból térdtől mellkasig szabályosan kimetsz egy szelvényt, ami azt jelenti, hogy építésekor ez már elfeledett temetkezőhely lehetett.

A sírok abban az esetben is hátukra fektetve, nyújtott testhelyzetben, szorosan testük mellé fektetett karokkal fogadták be az elhunytakat. A tájolás nem pontosan Ny-K-i volt, attól néhány fokkal eltért, épp annyival, amennyivel maga a templom is eltér a K-Ny-i iránytól.

Ott – mivel a templomépítés óta a XI. századig nem háborgatták a sírokat –, az is megfigyelhető volt, hogy fejjel kissé emelt helyzetben álltak, mintha a napkeltét akarnák látni.
Ezt a most feltárt sírokon nehezebben lehet megfigyelni, mert a koponyákat – a fényképek tanúsága szerint – általában már elmozdították a helyükről az eltelt évszázadok alatt végzett földműves munkák során. A fotókon csak egy, töredékes formában megmaradt koponya látható. Amennyire a kép alapján meg lehet ítélni, annak helyzete nem mond ellent a feltevésnek, hogy itt is tarkónál alátámasztott fejjel temették el a halottakat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>