2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Angeli kontra Filvig szópárbaj

Zsiga Ferenc  |  2015. 06. 05., 14:57

Érdekes, a Kalocsa közéletének alakulását figyelemmel kísérők szemében inkább sokat mondó szópárbaj alakult ki a városi önkormányzat június 4-én, csütörtökön megtartott ülésén, amelyen dr. Angeli Gabriella képviselő napirend előtt reagált dr. Filvig Géza előző ülésen elhangzott felszólalására. A viszontválaszra nyitva álló 3 perces időkeret ugyan nem volt elég dr. Angeli képviselő valamennyi állításának cáfolatára vagy visszautasítására, de a témában megszólaló dr. Bálint József polgármestertől megtudhattuk, nem tart igényt a nevében, vélhetően megkérdezése nélkül dr. Angeli Gabriella által neki kért elbocsátási adatokra. Magyarul, kinyilvánította, hogy ő dönti el, kitől mit kér, saját soraiból sincs szüksége mások gyámkodására.

Dr. Angeli Gabriella szerint dr. Filvig képviselő az elmúlt testületi ülésen azt állította, hogy az előző önkormányzat egyensúlyi helyzetben adta át a költségvetést, miközben a működési hiány közel 145 millió, a Kft-k vagyonvesztése 176 millió, pénzügyi feltőkésítése a 2015. évben 109 millió forintba került, a Démásznak 158 millió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak. Mindez a kiadás úgy jelentkezett, hogy előtte másfél évvel az állam konszolidálta az önkormányzatot. 


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

Angeli Gabriella szerint az az állítása sem állja meg a helyét, hogy a választások utáni közel két és fél hónap alatt keletkezett 180 milliós hiány, és természetesen a társaságok munkatársai sem ijedhettek meg, bizonytalanodhattak el annyira, hogy teljesítményük elmaradása okozta a hiányt. Az sem tartotta valós adatnak, hogy az új önkormányzat 72 dolgozót küldött el, mert ugyan történtek változások, de a dolgozók egy része közös megegyezéssel távozott, de korántsem ekkora számban. Azt kérte dr. Filvig Gázától, hogy a 72 nevet tartalmazó listát adja át a polgármesternek. Kérdésként hangzott el részéről az is: mit tett az előző önkormányzat alpolgármestere azért, hogy a hiány ne ekkora mértékű legyen?

Dr. Filvig Gézát felszólalása előtt a polgármester arra figyelmeztette, hogy a szervezeti működési szabályzat értelmében 3 perc időkerete van a válaszra.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek


Dr. Filvig Géza azzal kezdte mondanivalóját: gyakran esnek abba a hibába, hogy az általa mondottakat szándékosan kiforgatják, ennek kapcsán saját mondanivalójukat szeretnék elmondani, vagy azt sugallják. Mint rámutatott, felszólalásakor nem a „pénzügyi egyensúly” kifejezést, hanem a „gazdaságilag stabil” szavakat használta, hiszen az előző városvezetés a folytatásra készült, már csak ebből következően sem helyezett el saját magának aknákat.


Az előző önkormányzat is nehéz gazdasági helyzetben volt, de nem élte fel a város vagyonát, nem adta el a közvagyont, a mindenkit szimbolikusan is megillető vagyontárgyakat, nem adott el önkormányzati cégeket. Az önkormányzati választásokat követően, a Kft-k működésének 2014. évi utolsó negyedévében rossz munkamorál alakult ki a cégeknél, nagyon sok ember vesztette el a munkáját. Igenis, 72 embernek szűnt meg a munkaviszonya, esetleg közös megegyezéssel, ami úgy történt, hogy elé tették a szerződést, és más választása nem volt, mint aláírni. Mint előre hangsúlyozta, nem vár választ a kérdésére: ha a 72 ember nevét leteszi az asztalra, visszaveszik őket az eredeti státuszukba?

Miután dr. Filviget a polgármester figyelmeztette, hogy a rendelkezésére álló időkeret lejárt, a képviselő azt kérte dr. Angeli Gabriellától: ha a jövőben ilyen fajsúlyos kérdésekben intéz hozzá kérdést, azt ne napirend előtt tegye, hogy a válaszát részletesen is elmondhassa. Befejezésül csodálkozásának adott hangot, amiért a polgármester számára Angeli Gabriella kér tőle adatokat. Ha erre a polgármesternek szüksége van, és azt csak ő tudja szolgáltatni, akkor a polgármester közvetlenül forduljon hozzá bizalommal.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek


Dr. Bálint József ez utóbbi megjegyzést nem hagyta szó nélkül, és mint elmondta: nem kérte és nincs is szüksége az elbocsátottak adataira, mert a Kft-k ügyeire nincs közvetlen ráhatása, ő senkinek nem mondott és a jövőben sem mond fel. A polgármester a napirend előtti felszólalást azzal zárta: szerinte könnyű úgy költségvetési stabilitásról beszélni, hogy várják a költségvetési támogatást és meg is kapják. Ez az ő szemében nem felelős gazdálkodás. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK