2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb négy név Filvig „72-es” listáján – Politikai nyomás alatt a közmunkások?

Illés György Cinó  |  2015. 09. 29., 15:37

A tegnap (hétfő) délután négykor kezdődött, mintegy kétórás testületi ülésen Filvig Géza a már jó ideje nem 72-es listájára hozott négy új kiegészítést, a polgármester szerint azonban az elbocsátások mögött nem politikai indokok állnak. Török Ferenc egy kalocsai vállalkozó sajátos tapasztalatait osztotta meg a testülettel, amely szerint az önkormányzatnál dolgozó egyik közmunkást – vélhetően politikai természetű, személyes okból – azzal fenyegették meg, hogy ha elfogadja a vállalkozó által ajánlott munkalehetőséget, akkor soha többé semmilyen programban nem vehet részt. Ezt a polgármesterre hivatkozva mondták neki – erről az esetről kérdezte elődje dr. Bálint József polgármestert.

Tisztogatások? – Újabb négy elbocsátás

Napirend előtt kért szót Filvig Géza, hogy – mint fogalmazott – Kalocsa közérdekét érintő ügyben adjon tájékoztatást. Elmondta: augusztus második felében egy 100%-os önkormányzati tulajdonú cégnél négy személy munkaviszonyát szüntették meg, Tűri Tímeáét, Kanyó Péterét, Szalontai Máriáét és Rigó Gáborét. Filvig kiemelte, hogy egy kivétellel mind családosak, Kanyó Péter egy, Szalontai Máris kettő, Rigó Gábor pedig három gyermeket nevel.

A fölmondások oka Filvig számára nem elfogadható, és azt az érzést kelti, hogy nem szűnt meg a politikai tisztogatás a városban. Olyan családos kalocsai fiatalokat tettek utcára, akikkel korábban Filvig is dolgozott együtt, és akiket mind korrekt, hozzáértő szakembereknek ismert meg, akikért nyugodtan kiállhat. Ők most álláskeresők, és a képviselő úgy tudja, hogy egyikük, Tűri Tímea „Ausztriában gondolkodik”, amit sajnálatosnak tart.


Forrás: Illés György / KaloHírek

Hozzátette: lehet, hogy a párhuzam csak az ő beleképzelése, de föl is vettek oda egy embert, és ezzel kapcsolatban reményét fejezi ki, hogy annak a személynek az alkalmazása nincs összefüggésben azzal, hogy augusztus 20-án az MSZP nevében ő helyezett el koszorút.

A polgármesternek nincs beleszólása

Dr. Bálint József csak két esetről tudott, az egyiknek régebben fölmondtak, csak most tudták hatályosítani, mert eddig táppénzen volt az érintett, a másikat külön megvizsgálta, és amíg tudta, védte, de fölmerültek olyan okok, amelyek miatt nincs miért védenie. [Ezeket az okokat nem részletezte, sem a személyt nem nevezte meg, de föltehetőleg Rigó Gáborra gondolt – A szerk.] Hozzátette:

egyébként sincs közvetlen beleszólása abba, hogy az ügyvezető kit vesz föl, kit bocsát el, de meggyőződése, hogy nem politikai indíték áll a fölmondások mögött.


Forrás: Illés György / KaloHírek

A 100%-os tulajdonú Kft.-k ügyeibe nem kíván beavatkozni, ez az ügyvezetők felelőssége – összegezte álláspontját Bálint József. Az ügyvezető munkajogi témája tartozik csak rájuk, ha azzal lesz valami, az majd idekerül a testület elé, a többi az ügyvezető hatásköre és felelőssége. Őt lehet támadni, és majd értékelésre kelül a tevékenysége, ha arra kerül a sor – mondta a polgármester.

Jól gondolja meg, mit csinál!

A továbbiakban sok izgalmas és számos kevésbé érdekes, de ugyanolyan fontos kérdésben döntött a testület, amelyek közül a legérdemlegesebbekre hamarosan visszatérünk. Most csikóugrással Török Ferenc képviselőnek az egyebek napirend alatt elhangzott hozzászólásában előadott, a polgármesterhez intézett kérdésével folytatjuk.

A képviselő felütésként emlékeztetett, dr. Bálint József sokszor elmondja, ha a legkisebb vélt sérelem éri, hogy a testületen belül nem szeretné a politizálást, mert ez nem politika, hanem a városért dolgozunk. Jól idézem? – kérdezte a polgármestert, majd miután az megerősítette az elhangzottakat, Török egy a napokban esett történettel folytatta, a következőképpen.


Forrás: Illés György / KaloHírek

Egy jobboldali kötődésű kalocsai vállalkozó komolyan vette a kormány azon törekvését, hogy amennyiben lehet, a közmunkában foglalkoztatottak számára a versenyszférában találjanak munkahelyet. Ennek szellemében a vállalkozó elment a munkaügyi központba, és igényeinek megfelelő végzettségű és adottságú fiatal munkaerő után érdeklődött. Kapott is több ajánlatot, akik közül kiválasztott egyet. Róla kiderült, hogy az önkormányzatnál dolgozik közmunkásként.

A munkavállaló a munkahelyén jelezte, hogy szeretné elhagyni a közmunkaprogramot, és a vállalkozói szférában tovább dolgozni. Megkérdezték tőle, hogy kivel fog együtt dolgozni, és nem gondolta, hogy ezt nem szabadna megmondania. Viszontválaszként ugyanis azt mondták neki, hogy nagyon jól gondolja meg, mit csinál, mert ha most innen kiteszi a lábát, akkor semmilyen programban nem vehet részt. Ezen kívül a polgármester nevében azt az üzenetet adták át neki, hogy az illető „ne értse félre, ez nem a személyének szól, hanem ez politika”.Ennek kapcsán azt kérdezte a polgármestertől, hogy nem szövi-e át a politika a kalocsai önkormányzat munkáját, és nem arról van-e szó, hogy megpróbálunk másokat ellehetetleníteni? „Megmondom nagyon szívesen, hogy ki ez a vállalkozó: Török Ferenc” – mondta, de saját nevének kimondásában megelőzte a polgármester:

Tudom, Török Ferenc. – vetette közbe Bálint József.

„Ez politika"

A polgármester hozzátette: ő nem mondott ilyent, hogy senki nem mehet sehova, és Török Ferenc sincs letiltva a vállalkozásokról, a közmunkások közül is mindenki oda megy, ahova akar.


Forrás: Illés György / KaloHírek


Ebben egyetértett vele Török Ferenc is, de hozzátette, hogy akkor valaki visszaélt a polgármester nevével, és azt kérte, hogy „legyen szíves odafigyelni, hogy a munkatársai ezt ne tegyék, mert ez önre hull vissza”.

Bálint József elmondta:
ő gyakorlatilag nem foglalkozik a közmunkások ügyével, hogy ki jön, ki megy, ki nem megy, csak ha odahozzák, hogy az illető fölmond, vagy elmegy.

Akkor nagyon félreértett a polgármester úr – ragadta magához újra a szót Török Ferenc  [a parlamentáris keretek már Bálint József közbevetésétől kezdve oldódtak kissé – A szerk.]. Semmi köze ennek a közmunkához, hogy azt mondják erre valakinek, hogy ez politika. Itt van a baj! – mondta. Ma Kalocsán az kaphat munkát, vagy nem kaphat munkát, vagy azt rúgjuk ki, aki valamelyik politikai oldalnak a kedveltje, elfogadottja. Török úgy vélte, ez nem egyeztető össze azzal, amit a polgármester a kampányban óriásplakátokon hirdetett: „Tiszta kézzel”.

Dr. Bálint József megköszönte a jelzést, és azt ígérte, utána fog nézni. De még egyszer hangsúlyozta, hogy senkit nem korlátoznak a munkavállalásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK