2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József: túrni kell a havat a Parkgondozó Kft.-nek – Az ügyvezető nyilatkozatára reagált a polgármester

Illés György Cinó  |  2018. 01. 08., 19:43

Bálint József szerint a készenléti díjakon nem lehet spórolni, és a síkosságmentesítés, hókotrás munkáit sem lehet elhanyagolni, halogatni, hiszen kötelező közfeladatról van szó. E funkciókat Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője amiatt látja veszélyben, mert az üzleti tervben igényelt önkormányzati támogatást csak csökkentett mértékben ítélték meg a cégnek. Loibl burkoltan az esetleges távozását is meglebegtette e kérdésekről tartott sajtótájékoztatóján, és a cég jövője miatt is aggódik, a polgármester szerint oktalanul, szerinte ugyanis jelenleg van a Kft.-nél elegendő pénz, amit, ha szükségessé válik, akkor a testület kiegészíthet majd az év során.

Ám meglehet, hogy nem is a hó eltakarítása miatt lesz szükség a készenlétesekre, mert, ahogy ez kinéz, idén már aligha kell komolyabb havazásra számítani:

Harmincnapos időjárás-előrejelzés / Forrás: Időkép.hu

Hacsak nem márciusban, mint 2013-ban, ahogy meg van bolondulva az időjárásunk mostanában…

Viszont, épp a fölfordult időjárási viszonyok között – ahogyan a klímakutatók évtizedekkel ezelőtt megjósolták – a teljes év során egyre gyakoribbá válnak a szélsőségek, ami szélviharokban, záporokban, zivatarokban, és ezek következményeiben – letört ágakban, kidőlt fákban, alámosott építményekben – jelentkezhet gyakrabban, és egyre kevésbé havazásban.

Persze, tekintetünket a kies tengerentúlra vetve, látván az ott még szubtrópusi vidékeken is tomboló telet, máris beláthatjuk, hogy gyorsan fordulhat a kocka, tehát az extrém havazásokat sem zárhatjuk ki.

INDOKOLT TEHÁT FÖLKÉSZÜLNI A RENDKÍVÜLI HELYZETEKRE.

Amint dr. Bálint József polgármester a Korona Rádiónak az ügyvető sajtótájékoztatójára adott válaszként tett nyilatkozatában rámutatott, ez egyben kötelező közfeladat is, így álláspontja szerint annak ellátását nem lehet mérlegelni.

A RÁDIÓS NYILATKOZAT SZERINT A POLGÁRMESTERT MEGLEPTE AZ ÜGYVEZETŐ NYILATKOZATA,

noha a sajtónak elmondott aggályait előzőleg neki is megírta levélben, ám Bálint József hozzátette, hogy e levélre választ is kapott az ügyvezető, amely szerint a készenléti ügyelet feladatait el kell látnia a cégnek, egyben megnyugtatta a lakosságot, hogy amennyiben hóeltakarítási, illetve síkosságmentesítési feladatok fölmerülnek, akkor a Kft.-nek azokat el kell látnia, akár munkaidőn kívül is.

Van elég pénz a Kft.-nél?

A POLGÁRMESTER KIJELENTETTE: A SZÜKSÉGES FORRÁS A CÉG RENDELKEZÉSÉRE ÁLL,

hiszen az éves önkormányzati támogatást a rendelkezésére bocsátották. Rámutatott: a költségvetés egy évre szól, nem egy, vagy két hónapra, ha pedig a későbbiekben gondok merülnek föl a cég finanszírozásával kapcsolatban, akkor a testület újra meg fogja vizsgálni, hogy milyen pótlólagos támogatást tud adni a cégnek. Azonban

JELENLEG A CÉG MŰKÖDÉSÉHEZ ADOTTAK A FELTÉTELEK, ÉS EZT A FELADATOT EL KELL LÁTNIA.

Kötelező közfeladat – Megúszható-e a készenléti díj? 

Mit jelent az, hogy kötelező közfeladat? Milyen színvonalon kell azt ellátni? Mikor kell megkezdeni például a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést? Mikorra kell elvégezni? Törvényt sért a Parkgondozó, ha a készenléti díjakon próbál takarékoskodni? 

Az önkormányzatok által ellátandó közfeladatokat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvény határozza meg, a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás normáit pedig külön jogszabály, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól az 5/2004. számú, GKM rendelet (I. 28.) szabályozza. 

A síkosság elleni védekezés ajánlott szolgáltatási szintjeire vonatkozó táblázat adatai szerint átlagos téli időjárás mellett, ha a hőmérséklet –8 °C vagy annál magasabb, és a szél sebessége kisebb, mint 30 km/óra, a város hatáskörébe tartozó települési fő gyűjtőutak síkosságmentesítését az észleléstől számított 2-3 órán belül javasolt megkezdeni, a munka elvégzésének határideje 8 óra. Ugyanezt a feladatot a kiszolgáló és lakóutakon 4-5 órán belül javasolt megkezdeni, de 24 órán belül végezni kell vele. 

A lehullott hóréteg eltávolításának ütemezésével kapcsolatban a következő előírást fogalmazza meg a jogszabály: 

A III. közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutaknál [települési gyűjtőutaknál], ha a lehullott hóréteg 15-20 cm, a hóeltávolítást a hóesés megszűnése után 24 órán belül indokolt elvégezni. 

A IV. és az V. közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutaknál, az I., a II. és a III. közútkezelési szolgáltatási osztályra [a belterületi első- és másodrendű főutakra, valamint a települési gyűjtőutakra] előírt feladatok elvégzése után szükséges a személygépkocsival történő járhatóságot biztosítani. 

Ezeket az előírásokat – legalábbis hétköznap – nem lehetetlen teljesíteni jól szervezett, munkaidő alatti munkavégzéssel sem, mivel a munka megkezdésének határidejével kapcsolatban a szabály megengedő, csak a munka befejezésére szab meg pontos véghatáridőt, de a város kezelésében álló utak esetében arra sem túlságosan feszeset. 

A törvény tehát bizonyos keretek közt betartható bértakarékos megoldásokkal is, ám ez könnyen okozhat érzékelhető kellemetlenségeket a városlakóknak a havas napokon.
A Bálint József által említett, a Parkgondozó ügyvezetőjének a finanszírozhatóság kérdéséről írott levelére adott válaszról Loibl László is szólt sajtótájékoztatóján, amelyen a cég alulfinanszírozottsága miatt a Parkgondozó Kft. jövőjét és a rábízott közfeladat-ellátás színvonalát féltő kijelentéseket tett.

Az ügyvezető elmondása szerint a pénzügyi bizottság ülésén kapta azt a választ a pénzügyi osztályvezetőtől és a polgármestertől, hogy nem értik a problémáját, hiszen ha forráshiány mutatkozik, akkor „előrehozzák a finanszírozást”, és adnak annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni a készenléti díjat meg a túlórát ebben a két hónapban – azaz a későbbi hónapokra esedékes támogatást korábban utalják át, ugyanis a támogatás folyósítása havi részletekben történik.

Loibl álláspontja szerint ez hiba volna, ugyanis, ha január februárban elköltik a később esedékes forrásait, akkor októberre előállhat az a helyzet, hogy pénz híján nem tud a cég bért, járulékokat, számlákat fizetni.

Kölcsönös bizalom(hiány)

Az ügyvezető a polgármester és/vagy a pénzügyi osztályvezető hitelességének kérdését is feszegette annak kapcsán, hogy az általa elfogadhatatlannak tartott, cége finanszírozásáról szóló előterjesztés elkészítését utólag egyikük sem vállalta föl.

Emellett, a lelkiismeretére hivatkozva, illetve a Vagyonhasznosítási Kft. éléről való, valamivel több mint egy évvel ezelőtti, egyoldalú lemondását fölidézve – bár csak burkoltan, célzás formájában –

MEGLEBEGTETTE A PARKGONDOZÓ KFT. ÉLÉRŐL VALÓ TÁVOZÁSA LEHETŐSÉGÉT IS.

Hogy a kölcsönös bizalom látszólagos megingását, illetve Loibl László óvatos ultimátumát hogyan értékeli Bálint József, arról megkérdezzük a polgármestert.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés