2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József: túrni kell a havat a Parkgondozó Kft.-nek – Az ügyvezető nyilatkozatára reagált a polgármester

Illés György Cinó  |  2018. 01. 08., 19:43

Bálint József szerint a készenléti díjakon nem lehet spórolni, és a síkosságmentesítés, hókotrás munkáit sem lehet elhanyagolni, halogatni, hiszen kötelező közfeladatról van szó. E funkciókat Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője amiatt látja veszélyben, mert az üzleti tervben igényelt önkormányzati támogatást csak csökkentett mértékben ítélték meg a cégnek. Loibl burkoltan az esetleges távozását is meglebegtette e kérdésekről tartott sajtótájékoztatóján, és a cég jövője miatt is aggódik, a polgármester szerint oktalanul, szerinte ugyanis jelenleg van a Kft.-nél elegendő pénz, amit, ha szükségessé válik, akkor a testület kiegészíthet majd az év során.

Ám meglehet, hogy nem is a hó eltakarítása miatt lesz szükség a készenlétesekre, mert, ahogy ez kinéz, idén már aligha kell komolyabb havazásra számítani:

Harmincnapos időjárás-előrejelzés / Forrás: Időkép.hu

Hacsak nem márciusban, mint 2013-ban, ahogy meg van bolondulva az időjárásunk mostanában…

Viszont, épp a fölfordult időjárási viszonyok között – ahogyan a klímakutatók évtizedekkel ezelőtt megjósolták – a teljes év során egyre gyakoribbá válnak a szélsőségek, ami szélviharokban, záporokban, zivatarokban, és ezek következményeiben – letört ágakban, kidőlt fákban, alámosott építményekben – jelentkezhet gyakrabban, és egyre kevésbé havazásban.

Persze, tekintetünket a kies tengerentúlra vetve, látván az ott még szubtrópusi vidékeken is tomboló telet, máris beláthatjuk, hogy gyorsan fordulhat a kocka, tehát az extrém havazásokat sem zárhatjuk ki.

INDOKOLT TEHÁT FÖLKÉSZÜLNI A RENDKÍVÜLI HELYZETEKRE.

Amint dr. Bálint József polgármester a Korona Rádiónak az ügyvető sajtótájékoztatójára adott válaszként tett nyilatkozatában rámutatott, ez egyben kötelező közfeladat is, így álláspontja szerint annak ellátását nem lehet mérlegelni.

A RÁDIÓS NYILATKOZAT SZERINT A POLGÁRMESTERT MEGLEPTE AZ ÜGYVEZETŐ NYILATKOZATA,

noha a sajtónak elmondott aggályait előzőleg neki is megírta levélben, ám Bálint József hozzátette, hogy e levélre választ is kapott az ügyvezető, amely szerint a készenléti ügyelet feladatait el kell látnia a cégnek, egyben megnyugtatta a lakosságot, hogy amennyiben hóeltakarítási, illetve síkosságmentesítési feladatok fölmerülnek, akkor a Kft.-nek azokat el kell látnia, akár munkaidőn kívül is.

Van elég pénz a Kft.-nél?

A POLGÁRMESTER KIJELENTETTE: A SZÜKSÉGES FORRÁS A CÉG RENDELKEZÉSÉRE ÁLL,

hiszen az éves önkormányzati támogatást a rendelkezésére bocsátották. Rámutatott: a költségvetés egy évre szól, nem egy, vagy két hónapra, ha pedig a későbbiekben gondok merülnek föl a cég finanszírozásával kapcsolatban, akkor a testület újra meg fogja vizsgálni, hogy milyen pótlólagos támogatást tud adni a cégnek. Azonban

JELENLEG A CÉG MŰKÖDÉSÉHEZ ADOTTAK A FELTÉTELEK, ÉS EZT A FELADATOT EL KELL LÁTNIA.

Kötelező közfeladat – Megúszható-e a készenléti díj? 

Mit jelent az, hogy kötelező közfeladat? Milyen színvonalon kell azt ellátni? Mikor kell megkezdeni például a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést? Mikorra kell elvégezni? Törvényt sért a Parkgondozó, ha a készenléti díjakon próbál takarékoskodni? 

Az önkormányzatok által ellátandó közfeladatokat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvény határozza meg, a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás normáit pedig külön jogszabály, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól az 5/2004. számú, GKM rendelet (I. 28.) szabályozza. 

A síkosság elleni védekezés ajánlott szolgáltatási szintjeire vonatkozó táblázat adatai szerint átlagos téli időjárás mellett, ha a hőmérséklet –8 °C vagy annál magasabb, és a szél sebessége kisebb, mint 30 km/óra, a város hatáskörébe tartozó települési fő gyűjtőutak síkosságmentesítését az észleléstől számított 2-3 órán belül javasolt megkezdeni, a munka elvégzésének határideje 8 óra. Ugyanezt a feladatot a kiszolgáló és lakóutakon 4-5 órán belül javasolt megkezdeni, de 24 órán belül végezni kell vele. 

A lehullott hóréteg eltávolításának ütemezésével kapcsolatban a következő előírást fogalmazza meg a jogszabály: 

A III. közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutaknál [települési gyűjtőutaknál], ha a lehullott hóréteg 15-20 cm, a hóeltávolítást a hóesés megszűnése után 24 órán belül indokolt elvégezni. 

A IV. és az V. közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutaknál, az I., a II. és a III. közútkezelési szolgáltatási osztályra [a belterületi első- és másodrendű főutakra, valamint a települési gyűjtőutakra] előírt feladatok elvégzése után szükséges a személygépkocsival történő járhatóságot biztosítani. 

Ezeket az előírásokat – legalábbis hétköznap – nem lehetetlen teljesíteni jól szervezett, munkaidő alatti munkavégzéssel sem, mivel a munka megkezdésének határidejével kapcsolatban a szabály megengedő, csak a munka befejezésére szab meg pontos véghatáridőt, de a város kezelésében álló utak esetében arra sem túlságosan feszeset. 

A törvény tehát bizonyos keretek közt betartható bértakarékos megoldásokkal is, ám ez könnyen okozhat érzékelhető kellemetlenségeket a városlakóknak a havas napokon.
A Bálint József által említett, a Parkgondozó ügyvezetőjének a finanszírozhatóság kérdéséről írott levelére adott válaszról Loibl László is szólt sajtótájékoztatóján, amelyen a cég alulfinanszírozottsága miatt a Parkgondozó Kft. jövőjét és a rábízott közfeladat-ellátás színvonalát féltő kijelentéseket tett.

Az ügyvezető elmondása szerint a pénzügyi bizottság ülésén kapta azt a választ a pénzügyi osztályvezetőtől és a polgármestertől, hogy nem értik a problémáját, hiszen ha forráshiány mutatkozik, akkor „előrehozzák a finanszírozást”, és adnak annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni a készenléti díjat meg a túlórát ebben a két hónapban – azaz a későbbi hónapokra esedékes támogatást korábban utalják át, ugyanis a támogatás folyósítása havi részletekben történik.

Loibl álláspontja szerint ez hiba volna, ugyanis, ha január februárban elköltik a később esedékes forrásait, akkor októberre előállhat az a helyzet, hogy pénz híján nem tud a cég bért, járulékokat, számlákat fizetni.

Kölcsönös bizalom(hiány)

Az ügyvezető a polgármester és/vagy a pénzügyi osztályvezető hitelességének kérdését is feszegette annak kapcsán, hogy az általa elfogadhatatlannak tartott, cége finanszírozásáról szóló előterjesztés elkészítését utólag egyikük sem vállalta föl.

Emellett, a lelkiismeretére hivatkozva, illetve a Vagyonhasznosítási Kft. éléről való, valamivel több mint egy évvel ezelőtti, egyoldalú lemondását fölidézve – bár csak burkoltan, célzás formájában –

MEGLEBEGTETTE A PARKGONDOZÓ KFT. ÉLÉRŐL VALÓ TÁVOZÁSA LEHETŐSÉGÉT IS.

Hogy a kölcsönös bizalom látszólagos megingását, illetve Loibl László óvatos ultimátumát hogyan értékeli Bálint József, arról megkérdezzük a polgármestert.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.