2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kirchheim–Kalocsa Jubileum – Megerősítették a partnervárosi együttműködést

Illés György Cinó  |  2016. 05. 09., 15:17

Kalocsai hagyományőrzők, táncosok, valamint a Kertvárosi Általános Iskola német nemzetiségi tagozatos tanulói adták a műsort azon az érsekkerti szabadtéri színpadon, szombat délelőtt tíz órakor tartott ünnepségen, amelyet Kalocsa és Kirchheim testvérvárosi kapcsolatának jubileuma tiszteletére rendeztek a városunkban tartózkodó kirchheimi delegáció jelenlétében. Az ünnepség keretében Angelika Matt-Heidecker, Kirchheim unter Teck főpolgármester-asszonya és dr. Bálint József kalocsai polgármester aláírásával ellenjegyezte a két város együttműködésének megújítását rögzítő dokumentumot.

Csütörtökön érkezett a kirchheimi delegáció első hulláma, majd újabbakkal egészült ki a küldöttség szombatig, amikor az Érsekkertben ragyogó tavaszi időben – a lakosság részéről mutatkozó viszonylag szerény érdeklődés mellett – megtartották a testvérvárosi kapcsolat megerősítésének örömére rendezett ünnepélyt.

Ennek keretében ünnepi köszöntőt mondott Kirchheim főpolgármestere, valamint Kalocsa polgármestere, a műsorról a németül tanuló kalocsai gyerekek és hagyományőrző táncosaink gondoskodtak, ceremóniamester dr. Angeli Gabriella, önkormányzati kommunikációért és külkapcsolatokért felelős önkormányzati képviselő volt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A program a Mezei Virágok Népdalkör dalcsokrával kezdődött, majd Németország, Magyarország és az EU himnuszainak hangjai után dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere mondott ünnepi beszédet.
A polgármester egyebek közt hangsúlyozta a két város kapcsolatának építésében és fönntartásában a civilek, hagyományőrzők, kulturális egyesületek, valamint az ezekből kialakult személyes kapcsolatok szerepének fontosságát.

Szólt a most lezárult, illetve egyes elemeiben jövőre kiteljesedő Kalocsa Szíve programról, amelynek keretében számos új attrakcióval gazdagodott városunk, illetve régiek újultak meg, amitől a turizmus föllendülését reméljük. Ezeket a látványosságokat a testvérvárosi delegációnak is bemutatják, abban bízva, hogy ez hozzájárul majd, hogy Kirchheimból is megnőjön a turisztikai érdeklődés városunk iránt.

A polgármesteri beszédet követően a Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának német nemzetiségi tagozatos tanulóinak műsora következett. A gyerekek verset szavaltak, énekeltek, táncoltak a német vendégek igen nagy tetszésére, majd Angelika Matt-Heidecker, Kirchheim unter Teck főpolgármestere mondott ünnepi beszédet.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

XIX. századi úton hazánk?

A főpolgármester-asszony beszéde kezdetén megköszönte elődeiknek a testvérvárosi kapcsolatok életre hívását, építését és fönntartását.
Matt-Heidecker asszony szólt aktuális politikai kérdésekről is, jelesül a menekültválság kezelésének kérdéseiről is. Rosszallással szólt arról, hogy hazánk, amely negyed évszázada a határok megnyitása és a szabadság mellett döntött, most újra kerítéseket épít és bezárkózik. Úgy vélte, a nemzetállami eszme idejétmúlt, XIX. századi konstrukció. Sajnálkozva állapította meg, hogy ez az út irányába látja elmozdulni Magyarország mellett más európai államokat is, többek közt megemlítve Lengyelországot, Szlovákiát és Ausztriát is.
Úgy vélte, nem volna szabad akadályt állítani a menekültáradat elé, hiszen ez ellentétes az európai eszmével. Szerinte a határok lezárásával hazánk rossz úton jár. Ehelyett engednünk kell, hogy az európai jólétből mások is részesülhessenek, meg kellene nyitni a határokat a migránsok előtt.

1000 euró kalocsai iskoláknak

Beszéde végén szólt a városaink iskolái közti partnerségről, a színpadra kérve a kirchheimi iskolákkal kapcsolatban álló két kalocsai intézmény, a Kertvárosi Általános Iskola és a Szent István Gimnázium képviselőit, akiknek az iskoláik javára kiállított utalványokat adott át jelképesen, annak jeléül, hogy a két kalocsai intézménynek 500-500 eurós adományt ad Kirchheim városa.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Piros Rózsa Néptáncegyüttes lépett színpadra. Több koreográfiát is előadtak, fölvonultatva vidékünk színes viseleteit, a cifrától a szomorú kalocsaiig. Műsoruk szünetében került sor a két város partnerségét megerősítő dokumentumok aláírására, ami kisebb derültségre adott okot, miközben Bálint József polgármester új oldaláról mutatkozott be az egybegyűlteknek.

Összeforrasztjuk, ami majdnem eltörött

A törött szék szerencsére nem a vendégnek jutott, és az is jó, hogy már polgármesterünk kezében szétesett az ülőalkalmatosság, nem pedig csak akkor, amikor ráült. A hibát az eredendően műszaki végzettséget szerzett Bálint József remek technikai érzékkel néhány másodperc alatt orvosolta, holott a feladat megoldása az ő mélyépítői ismeretei helyett inkább bútorasztalos készségeket igényelt volna.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Így minden akadály elhárult a testvérvárosi kapcsolat megerősítéséről szóló díszoklevelek aláírásának aktusa elől.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármesteri kézjegyek elhelyezése után a Piros Rózsa Néptáncegyüttes műsora folytatódott, és ezzel is ért véget a rendezvény.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 7 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (7 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
ForzaKalocsa
2016-05-11 08:46:44
Szerintem igen is fontosak a testvérvárosi kapcsolatok! Bár a kulturális összefonódáson és a vendéglátáson túl gazdasági együttműködést is kellene építeni, valamint több tematikus szakmai programot kellene szervezni az oktatás, a felnőttképzés, a városfejlesztés, a turizmus szervezés, valamint az ösztöndíj támogatások területén....
kisbéta
2016-05-11 10:38:25
Neked fontos , oké- de amiket leírtál azok egy sem működik, ill hiányosan , de meg merem kockáztatni, h egyáltalán nem működik. Vendéglátás van , némi kulturális kapcsolat van , de sem gazdasági sem oktatás sem városfejlesztési sem turizmus nincs. Magyarul: nem működik. Oda-vissza vendéglátás van némi programmal és ennyi. Mivel a város polgárai ki vannak ebből zárva , mert csak egy szűk körnek privilégiuma ez, így nem is érdekli őket ez a testvérvárosi ügy. Szerintem meg ebben a formában felejtős. Új alapok kellenének, de ahhoz meg nem olyan polgi mester ONNAN , aki idejön kritizálni. Kösz , de kioktatásból nem kérünk. Nem vagyunk idióta kiskorúak, akiket ez a polgármester-asszony kioktat !
Kalotroll
2016-05-12 22:47:46
Pontosan ez a gond amit mondasz! Ez egy szűk kör privilégiuma. Mi köze van két kisvárosnak ahhoz hogy Németország kormánya és Magyarország kormánya milyen menekültpolitikát tart kívánatosnak?
Persze lehet erről beszélgetni, de nyilvános beszédben ezen lovagolni...
kisbéta
2016-05-13 12:09:58
A bal-lib oldal minden lehetséges alkalmat megragad akár itthon akár külföldön , h kritizáljon , saját véleményét ledugja másoknak a torkán, ócsároljon , szidjon, megosszon , durva hangnemben v akár finoman de éreztesse h mindenki hülye csak ők nem. Nekik felület kell, ahol megragadják a lehetőséget és szembe menjen mindenkivel, akik nem az ő szekerüket tolják. Sajnos szép szóval nem lehet őket jobb modorra rávenni. Mert egyáltalán nem jut el a tudatukig. Ha beállsz hasonló hangnemben vitázni ,érvelni (habár ezt a szót ők nem ismerik és nem is alkalmazzák) akkor olyan leszel mint ők. Kikerülni őket lehet , csak hogy akkor még jobban elszemtelenednek és az Isten sem állítja meg őket . Sajnos ilyen retorikájuk van . De ez már egy másik történet ........elkanyarodtunk ... :)
kisbéta
2016-05-10 14:50:16
Szerény érdeklődő volt a város részéről. Igen , már senkit nem érdekel ez a testvérvárosi dolog. Nyilván akik ki lettek vezényelve azok voltak jelen az Érsekkertben . Megmondom őszintén , engem sem érdekel . felőlem otthon is maradhatnak. Idejétmúlt ez a oda-vissza látogatás. Lehet 20-26 éve még nagy esemény volt , mindenki boldog volt, főleg ha kivitte a város , de ma már ez senkit nem hoz lázba.
A vendégről meg csak annyit , ez épp oly dolog mintha én elmegyek valahová vendégségbe , megeszem a kajáját , megiszom az italát az ő költségen alszom is , majd elkezdem kritizálni valami miatt . Belekeverte a politikát , de mit is várunk egy liberálistól aki minden alkalmat megragad , h hangot adjon az ő véleményének , kritizáljon.
NEM KELL TÖBBET MEGHÍVNI!!! Ezek után jó kis emléket hagy maga után , reméljük nem is jön többet , mert nem vagyunk rá kíváncsiak . Bálinték hívják meg ha akarják privát a saját költségükön. DE ezek ide többet ne jöjjenek !
Kalotroll
2016-05-09 20:31:45
Elég illetlennek tartom, hogy két kisváros szép hagyományokkal rendelkező kapcsolatát megpróbálja az egyik fél aktuálpolitikával vegyíteni. Annyit üzennék a polgármester asszonynak, hogy mi magyarok vendégszeretőek vagyunk. Remélem ebből tapasztalt is már valamit. De kellően óvatosak is a történelmi tapasztalatainknak köszönhetően. Mert mi voltunk azok valóba, akik a kerítést bontottuk, de mi voltunk azok is akik védték európát a töröktől (amely birodalom egyes történészek szerint az első iszlám állam volt), miközben ők azzal voltak elfoglalva, hogy hogyan is tegyék rá a kezüket az országunkra. Az ajtónk nyitva áll mindenki előtt, aki jó szándékkal és tisztelettel közelít felénk.
Lufi
2016-05-09 19:47:16
Nem értem miért kell egy testvérvárosi kapcsolatkor bírálni a menekült kérdést? Egész Európa elismeri magyarország sikereit. Erre idejön egy balliberális nő aki kritizál minket? Kell ilyen kapcsolat?

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK