2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Politikai támadás Loibl sajtótájékoztatója? – Bálint József nem kommentálja, de nem is marasztalná…

Illés György Cinó  |  2018. 01. 09., 18:34

A város polgármestere, illetve egyik 100%-os tulajdonú önkormányzati Kft.-jének ügyvezetője közt bontakozott ki nyilatkozatcsata, miután az utóbbi által a hónap elején tartott sajtótájékoztatón elmondottakra a rádióban reagált városunk polgármestere. Portálunk mindkét megnyilvánulásnak teret adott, ma reggel pedig dr. Bálint Józsefet telefonon kérdeztük a városvezetés és a Parkgondozó Kft. ügyvezetője közti, megromlani látszó bizalmi viszony alakulásáról. Bálint József szűkszavúan elismerte, de nem kommentálta a romló tendenciát, ám azt az ügyvezető álláspontjával ellentétben hangsúlyozta, hogy a cég folyamatos finanszírozása megoldott.

Loibl László az üzleti tervében igényeltnél kisebb önkormányzati támogatás, illetve az emiatt szerinte ellehetetlenülő közfeladat-ellátás, illetve a társaság fönntarthatóságát veszélyeztető pénzügyi egyensúlyromlás miatt hívta össze a helyi sajtó képviselőit sajtótájékoztatójára január 3-án, azonban olyan kijelentéseket is tett, amelyek alig visszafogott kritikát fogalmaztak meg a polgármesterrel, illetve a pénzügyi osztályvezetővel szemben.

Ma reggel mindezek kapcsán telefonon kerestük meg dr. Bálint József polgármestert, és arra kértük, értékelje, hogy Loibl László a tettekért való felelősségvállalást, illetve a szavahihetőséget is számon kérte rajta, illetve a pénzügyi osztály vezetőjén, azzal, hogy a csökkentett önkormányzati támogatásról szóló javaslat előkészítését egyikük sem ismerte el sajátjaként.

– Nem is értem, miről beszél Loibl László! – válaszolt Bálint József. – Az ügyvezető úr úgy tesz, mintha nem lett volna korábban hosszú időn át alpolgármestere ennek a városnak, és nem tudná, hogyan készül egy előterjesztés! Ez az én előterjesztésem volt, hiszen én terjesztettem elő, ami azt jelenti, hogy azt előzetes egyeztetések alapján a pénzügyi osztályvezető [Molnár Gábor] állította össze, vagyis szakmai alapon ő készítette, majd a jegyző úr [dr. Kiss Csaba] ellenőrizte. Ez után én írtam alá, és onnantól kezdve az én előterjesztésem, én vállalom érte a felelősséget! Ez szinte mindig így szokott menni, amit ő korábbi városi tisztségviselőként nagyon jól tudhatna, de úgy látszik, gyorsan felejt!


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek archív

Az ügyvezető által elmondottakból az is kihallható, hogy úgy érzi, nincs már meg a kezdeti bizalom személye iránt a városvezetés részéről.

– Ezek után csoda?!

Úgy értem, már a sajtótájékoztatója előtt is hiányolta, mivel nem bíztak az általa összeállított üzleti terv számaiban.

– Ez egy Kft., de az ügyvezető úr azt kvázi intézményként kívánja vezetni. Gazdálkodjon! A forrás, amit hiányol az ügyvezető, a társaság költségvetésének alig 2%-a. Ezt egy Kft.-nek ésszerűsítő lépésekkel, átszervezéssel ki kell tudnia gazdálkodni. A számokról pedig annyit, hogy kértünk tőle naturáliákat, kértük, hogy fajlagos költséget mutasson ki, de ezt ő mérnökember létére nem tudta vállalni. Akkor milyen számokról beszélünk?
Ennek ellenére az év során, ha indokolttá válik, megvizsgálja majd a testület, hogy milyen többletforrást tud, illetve kell biztosítania a Kft. számára, mert a cég működőképességét nem sodorhatjuk veszélybe, hiszen részben kötelező közfeladatokat lát el. De pillanatnyilag a rendelkezésére áll a szükséges forrás, tehát nem értem, mi a gondja az ügyvezetőnek.

Elmondása szerint attól tart, hogy kezelhetetlen adósságokat föltornyozva a Parkgondozó Kft. is a Menza Kft. sorsára juthat, ha veszteséges működésre kényszerítik.

– Megmondtuk, hogy amennyiben valóban szükségessé válik, akkor a megfelelő többletforrást a cég rendelkezésére fogjuk bocsátani, most se mondhatok mást. Volt már ilyenre példa korábban is.

Loibl László nem szólt ugyan egyértelműen esetleges lemondásáról, de utalt rá, kijelentve, hogy nem kívánja végignézni a cég ellehetetlenülését, és emlékeztetett, hogy a Vagyonhasznosítási Kft. esetében már eljutottak a dolgok odáig, hogy fölállt az ügyvezetői székből.

– Jobban tette volna, ha már akkor távozik mind a két Kft. éléről.

Abból, amit mond, úgy érzékelem, hogy a Loibl László kinevezésekor még meglévő, teljes bizalom az ügyvezető iránt már korábban megkopott.

– Ezt jól érzékeli, de nem fogom kifejteni az okokat.

Mi a véleménye arról, hogy Loibl László által a sajtótájékoztatóján elmondottakat egyfajta politikai támadásként is lehet értékelni?

– Szerintem is lehet úgy értékelni, de én most ezt sem kívánom kommentálni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.