2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nyílt napon fogadta leendő tanulóit a Kossuth Zsuzsanna Technikum

Illés György Cinó  |  2022. 11. 22., 17:02

A Bajai Szakképzési Centrum (SZC) Kossuth Zsuzsanna Technikuma ebben az esztendőben a Dózsa György Technikuma és Kollégiuma Asztrik téri épületének földszintjén tartotta meg nyílt napját november 11-én, múlt hét pénteken délelőtt. A látogatók az iskola két ágazata, a turizmus-vendéglátás, illetve az egészségügyi ágazat itt oktatott szakmáiból kaphattak ízelítőt.

Az intézmény képzési kínálata, az ott tanulható szakmák, hivatások az épület földszintjén, három teremben mutatkoztak be. Egy-egy termet kapott az egészségügyi, az idegenforgalmi, illetve a vendéglátó ágazat, ahol a szakoktatók, tanárok és tapasztaltabb diákok segítségével nyújtottak bepillantást az érdeklődő fiataloknak a választható szakirányok fogásaiba, szépségébe.

Az egészségügyi vonalon jelenleg a csecsemő és gyermekápoló szakmát technikumi képzésben kínálják a pályaválasztóknak, ahol a gimnáziumi oktatás ötvöződik a szakmai oktatással, és a tanulók technikusi végzettséget szerezhetnek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A teremben azonban újraélesztés, illetve egyes ápolási feladatok gyakorlására szolgáló eszközök, anatómiai szemléltetőeszközök is megtalálhatóak voltak, sőt egyes diagnosztikai módszerekkel, például vércsoport-meghatározással vércukorszint-méréssel és „élesben”, valódi gyógyászati eszközök segítségével is ismerkedhettek.

A turizmus-vendéglátás ágazatban a turisztikai technikus, a vendégtéri szaktechnikus, illetve a szakács szaktechnikus szakmákat szintén ötéves technikumi oktatás keretében sajátíthatják el.

A vendéglátós teremben a vendégtéri szaktechnikus, illetve a pincér szakmákhoz tartozó tevékenységekből kaptak ízelítőt a diákok, interaktív módon. Balogh Jenő tanár úr flambírozási technikát mutatott be, Balaton Péter forró csokoládét kínált az érdeklődőknek, mellé a csokoládé és a kakaó történetét mesélte el desszert gyanánt.
Egy harmadik asztalnál egy kis „Kossuth Streetfood” várta a vendégeket, ahol Tóth István tanár úr kézműves hamburgert remekelt, kora reggel saját maga sütötte bucival, speciális húspogácsával.

A turisztika teremben a turisztikai technikus szakmát igyekeztek bemutatni térképek, prospektusok, útikönyvek és más szakmai irodalom segítségével, illetve a szak oktatóinak tájékoztatásával. Tőlük tudtuk meg például, hogy a diákok számára online spanyol nyelvtanfolyam is rendelkezésre áll, a tanulók egy részével barcelonai tanulmányúton is részt vettek már, és megfelelő előmenetel esetén második nyelvként még érettségi tárgyként is választhatják spanyolt – erről is szó esik a cikk alá görgetve megtekinthető videón!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A helyszínen Baranyiné Hellényi Viktória, a Kossuth Zsuzsanna Technikum szakmai igazgatóhelyettese foglalta össze a nyílt nap tapasztalatait.

A látogatottsággal elégedettek lehetünk, hiszen szép számmal jöttek érdeklődők, és még sok idő hátravan. Sokan egyedül érkeztek, mások tanári kísérettel, vagy szülőkkel. Rendszerint, mint most is, nagy érdeklődés mutatkozik a pályaválasztó diákok részéről, tudatosan érkeznek hozzánk tájékozódni a pályaválasztás előtt álló tanulók, népszerűek körükben a szakképző iskolák. Nálunk különösen nagy az érdeklődés a turisztika és a vendéglátás iránt, de természetesen az egészségügyi tanteremben is sok diák megfordult.”– nyilatkozta portálunknak az igazgatóhelyettes, akit a duális képzés tapasztalatairól is kérdeztünk.

Diákjaink kint vannak a duális partnereknél, szakképzési munkaszerződéssel. Ez az új szakképzési forma fölmenő rendszerben került bevezetésre, most a 11. évfolyamon tart. Természetesen tervezzük, hogy a technikumi részen is ki tudnak majd menni a tanulók a duális partnerekhez, hogy ott munkaszerződéssel tölthessék le a gyakorlati időt."– tájékoztatott Baranyiné Hellényi Viktória.

Ezzel egyidejűleg, azonos helyen tartották a Dózsa nyílt napját is – lásd ebben a videós ízelítővel kiegészített cikkünkben! –, megkönnyítve a tájékozódni vágyó, pályaválasztás előtt álló fiatalok dolgát.

Apropó, pályaválasztás!
Ugyanezen a délelőttön tartotta 16 felsőoktatási intézmény részvételével pályaválasztási fórumát, az Egyetemek Napját a Szent István Gimnázium is – erről egy önálló képgalériás cikkben már beszámoltunk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK