2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges táncos, lovas, fogatos szüreti felvonulás Dunaszentbenedeken

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 18., 12:58

A nagy sikerű Lángos ünnep és a Falunap után sem szűntek meg a község és a környék lakosságát vonzó programok Dunaszentbenedeken. A több évtizedes hagyományhoz hűen szeptember 16-án, szombaton három falura szóló táncos, lovas, fogatos szüreti felvonulás indult a Tájháztól a község utcáin, majd a menet hangos muzsikaszó és ostorcsattogtatás közepette Uszódon és Géderlakon is megmutatta magát. A felvonulás színes, fiatalos forgataga a gyakorlatban igazolta: a 870 lelket számláló faluban a lakosság átlag életkora 44 év, a fiatalok már óvodás kortól belekóstolhatnak a szüreti felvonulás örömébe.

A jeles eseményen nemcsak a település híres, díjnyertes lovasai, fogatosai képviseltették magukat, hanem a szomszédos falukból és Dunapatajról is érkeztek hagyományőrző sporttársak. Vargyas László polgármester is két hintóval állt ki, de ez csak része volt a jó hangulatú, látványos vígasságnak, amelynek motorja ezúttal is a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport és a helyi lovas közösség volt. Az eseményhez másodszor csatlakozott a Nagydorogi Néptánc Együttes és a Nagydorogi Karaván Zenekar.

A menet népviseletbe öltözött résztvevői 13 órakor a Faluház előtt gyülekeztek, majd onnan vonultak át a Tájházhoz, ahol Tóth János kisbíró dobszó mellett, rímekbe szedve hirdette ki a falu elmúlt egy évi eseményeit, majd ifj. Kovács Miklós bíró a szüleitől kikérte Rigó Dorottya bírónét.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A megható ceremónia után a hagyományőrző néptánccsoport táncolt egy rövidet, majd a helyi óvodások az óvodapedagógusokkal közösen szüreti táncot és énekeket adtak elő, zenei aláfestés mellett. 


Mielőtt a Tájház udvarán megterített, házi finomságokkal teli asztalokhoz vonultak a résztvevők és vendégeik, kört alkotva még egy jót táncoltak, énekeltek. Dicséret illeti a buszjáratok sofőrjeit, akik a szoros menetrend ellenére türelmesen várakoztak, hogy a táncoló, kurjongató tömeg szabaddá tegye az utat.

A finom falatok, italok elfogyasztása után a díszes menet 14 óra körül indult, a sort a táncosok vezették, majd a forgatag közönségének egy része lovas kocsikon, hintókon, zenekari kíséret, ostorcsattogtatás közepette, énekszóval vonult a Kossuth – Rákóczi – Vörösmarty – Zrínyi – Petőfi - Dózsa és más utcákon keresztül vissza a Kossuth Lajos utcára.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Természetesen több megállót beiktatva, ahol a nyugdíjas egyesület és több porta tulajdonosa jóvoltából a táncosok, a lovak és lovasaik, illetve a kocsikon utazók sem maradtak szomjasak és éhesek. Aki csak nézelődött, természetesen azt is üdítővel, borral, pálinkával kínálták. Kellett is az ital, hiszen a hőmérséklet erősen nyári értékeket mutatott.


A közel egy kilométert alkotó szüreti felvonulás résztvevői először Úszód, majd Géderlak főbb utcáit járva mutatták meg magukat, egy kis táncbemutatót is tartva a két szomszédos település központjában. Az idei szüreti fölvonulás hosszú úton megfáradt résztvevői a Faluházba tértek vissza, ahol a szüreti forgatag a kora esti órákban egy közös örömtánccal zárult. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK