2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Harangszentelés és búcsú Dunaszentbenedeken – A neves napon Bábel Balázs érseki szentmisét mutatott be

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 13., 18:18

Emlékezetes dátum marad a Dunaszentbenedeki Római Katolikus Egyházközség életében július 11-e, a búcsú napja, a templom védőszentjének, Szent Benedeknek az ünnepe, amely idén vasárnapra esett. A nap különlegességét az adta, hogy új harang kerül a templomtoronyba, amelyet a vasárnapi szentmisén dr. Bábel Balázs érsek szentelt fel.

Zsúfolásig megtelt a dunaszentbenedeki katolikus templom a vasárnapi szentmisén, amelyet ezúttal dr. Bábel Balázs Kalocsa- kecskeméti érsek mutatott be.

A különleges alkalomból Vargyas Mihály polgármestert arrólkérdeztük, mit tud az új harang történetéről, mikor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy pótolják a hiányzó instrumentumot.

Itt kereszteltek, ebben a templomban, ahol gyermekkoromban ministránsként is tevékenykedtem. Akkoriban a harangozó felvitt a toronyba, és meglepődve láttam, hogy hiányzik a harang. Ez a látvány olyannyira megfogott, hogy elhatároztam: ha egyszer lehetőségem lesz pótoltatni a harangot, akkor azt megteszem. Most, 64 évesen mondhatom el: sikerült! Így a harangszentelés életem egyik nagyon fontos pillanata éppen azért, hogy ezt átélhettem” - nyilatkozta portálunknak Vargyas Mihály.


A polgármester hozzátette: Mindazoknak szívből köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ennek a régi álomnak a megvalósításához, a harang elkészítéséhez. Elsők között is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely jelentős összeggel járult hozzá a kivitelezéshez.

Sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek, ezért a JETA- tól kaptunk segítséget ahhoz, hogy ugyan nem teljes egészében, de nagyobb részt az alapítvány támogatásából megöntsék a harangot, amely érsek atya felszentelését követően kerül a helyére.


A mai nap ezért is fontos annak az egyházközségnek az életében, amelynek én vagyok az elnöke.
Ha visszagondolok, már régóta foglalkoztatott bennünket, hogy valami nagyon hiányzik a templomból. Ezért is volt napirenden a kérdés, hogy valahogy csak kerítsünk rá lehetőséget. Ez a nap most jött el! Nagy örömünkre a harangszentelést a búcsúval köthettük egybe.

Templomunk búcsúja, Szent Benedek napja pont ma van, július 11-én, vasárnap. Így egy nagyon szép, kettős ünnep keretén belül tudtuk felszentelni a harangot, amivel már teljes lesz a harangtornyunk, és ezzel eleget tettünk közösségünk régi igényének, pótoltuk a harangot” – nyilatkozta a polgármester.

A közel 2,5 millió forint értékű harangot az elmúlt napokban a templom bejáratánál tekinthették meg a hívek, hogy aztán napokon belül a helyére kerüljön. Fel a toronyba, hogy a jövőben már onnan, a magasból szóljon nap mint nap a dunaszentbenedeki emberekhez.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>