2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Harangszentelés és búcsú Dunaszentbenedeken – A neves napon Bábel Balázs érseki szentmisét mutatott be

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 13., 18:18

Emlékezetes dátum marad a Dunaszentbenedeki Római Katolikus Egyházközség életében július 11-e, a búcsú napja, a templom védőszentjének, Szent Benedeknek az ünnepe, amely idén vasárnapra esett. A nap különlegességét az adta, hogy új harang kerül a templomtoronyba, amelyet a vasárnapi szentmisén dr. Bábel Balázs érsek szentelt fel.

Zsúfolásig megtelt a dunaszentbenedeki katolikus templom a vasárnapi szentmisén, amelyet ezúttal dr. Bábel Balázs Kalocsa- kecskeméti érsek mutatott be.

A különleges alkalomból Vargyas Mihály polgármestert arrólkérdeztük, mit tud az új harang történetéről, mikor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy pótolják a hiányzó instrumentumot.

Itt kereszteltek, ebben a templomban, ahol gyermekkoromban ministránsként is tevékenykedtem. Akkoriban a harangozó felvitt a toronyba, és meglepődve láttam, hogy hiányzik a harang. Ez a látvány olyannyira megfogott, hogy elhatároztam: ha egyszer lehetőségem lesz pótoltatni a harangot, akkor azt megteszem. Most, 64 évesen mondhatom el: sikerült! Így a harangszentelés életem egyik nagyon fontos pillanata éppen azért, hogy ezt átélhettem” - nyilatkozta portálunknak Vargyas Mihály.


A polgármester hozzátette: Mindazoknak szívből köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ennek a régi álomnak a megvalósításához, a harang elkészítéséhez. Elsők között is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely jelentős összeggel járult hozzá a kivitelezéshez.

Sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek, ezért a JETA- tól kaptunk segítséget ahhoz, hogy ugyan nem teljes egészében, de nagyobb részt az alapítvány támogatásából megöntsék a harangot, amely érsek atya felszentelését követően kerül a helyére.


A mai nap ezért is fontos annak az egyházközségnek az életében, amelynek én vagyok az elnöke.
Ha visszagondolok, már régóta foglalkoztatott bennünket, hogy valami nagyon hiányzik a templomból. Ezért is volt napirenden a kérdés, hogy valahogy csak kerítsünk rá lehetőséget. Ez a nap most jött el! Nagy örömünkre a harangszentelést a búcsúval köthettük egybe.

Templomunk búcsúja, Szent Benedek napja pont ma van, július 11-én, vasárnap. Így egy nagyon szép, kettős ünnep keretén belül tudtuk felszentelni a harangot, amivel már teljes lesz a harangtornyunk, és ezzel eleget tettünk közösségünk régi igényének, pótoltuk a harangot” – nyilatkozta a polgármester.

A közel 2,5 millió forint értékű harangot az elmúlt napokban a templom bejáratánál tekinthették meg a hívek, hogy aztán napokon belül a helyére kerüljön. Fel a toronyba, hogy a jövőben már onnan, a magasból szóljon nap mint nap a dunaszentbenedeki emberekhez.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK