2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Harangszentelés és búcsú Dunaszentbenedeken – A neves napon Bábel Balázs érseki szentmisét mutatott be

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 13., 18:18

Emlékezetes dátum marad a Dunaszentbenedeki Római Katolikus Egyházközség életében július 11-e, a búcsú napja, a templom védőszentjének, Szent Benedeknek az ünnepe, amely idén vasárnapra esett. A nap különlegességét az adta, hogy új harang kerül a templomtoronyba, amelyet a vasárnapi szentmisén dr. Bábel Balázs érsek szentelt fel.

Zsúfolásig megtelt a dunaszentbenedeki katolikus templom a vasárnapi szentmisén, amelyet ezúttal dr. Bábel Balázs Kalocsa- kecskeméti érsek mutatott be.

A különleges alkalomból Vargyas Mihály polgármestert arrólkérdeztük, mit tud az új harang történetéről, mikor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy pótolják a hiányzó instrumentumot.

Itt kereszteltek, ebben a templomban, ahol gyermekkoromban ministránsként is tevékenykedtem. Akkoriban a harangozó felvitt a toronyba, és meglepődve láttam, hogy hiányzik a harang. Ez a látvány olyannyira megfogott, hogy elhatároztam: ha egyszer lehetőségem lesz pótoltatni a harangot, akkor azt megteszem. Most, 64 évesen mondhatom el: sikerült! Így a harangszentelés életem egyik nagyon fontos pillanata éppen azért, hogy ezt átélhettem” - nyilatkozta portálunknak Vargyas Mihály.


A polgármester hozzátette: Mindazoknak szívből köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ennek a régi álomnak a megvalósításához, a harang elkészítéséhez. Elsők között is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely jelentős összeggel járult hozzá a kivitelezéshez.

Sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek, ezért a JETA- tól kaptunk segítséget ahhoz, hogy ugyan nem teljes egészében, de nagyobb részt az alapítvány támogatásából megöntsék a harangot, amely érsek atya felszentelését követően kerül a helyére.


A mai nap ezért is fontos annak az egyházközségnek az életében, amelynek én vagyok az elnöke.
Ha visszagondolok, már régóta foglalkoztatott bennünket, hogy valami nagyon hiányzik a templomból. Ezért is volt napirenden a kérdés, hogy valahogy csak kerítsünk rá lehetőséget. Ez a nap most jött el! Nagy örömünkre a harangszentelést a búcsúval köthettük egybe.

Templomunk búcsúja, Szent Benedek napja pont ma van, július 11-én, vasárnap. Így egy nagyon szép, kettős ünnep keretén belül tudtuk felszentelni a harangot, amivel már teljes lesz a harangtornyunk, és ezzel eleget tettünk közösségünk régi igényének, pótoltuk a harangot” – nyilatkozta a polgármester.

A közel 2,5 millió forint értékű harangot az elmúlt napokban a templom bejáratánál tekinthették meg a hívek, hogy aztán napokon belül a helyére kerüljön. Fel a toronyba, hogy a jövőben már onnan, a magasból szóljon nap mint nap a dunaszentbenedeki emberekhez.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!