2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-napi mezőgazdasági útátadás Dusnokon – Hatmillió forintot a lakosság adott össze az elkerülő úthoz

Szent Iván-napi mezőgazdasági útátadás Dusnokon – Hatmillió forintot a lakosság adott össze az elkerülő úthoz
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 25., 10:38

A balesetek megelőzése, a belterületi utak megóvása, a dusnoki emberek életminősége, komfortérzetének javítása érdekében épült fontos, a faluközpont forgalmát tehermentesítő mezőgazdasági elkerülő út Dusnokon. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán elnyert 99 millió 400 ezer forintból, önkormányzati önerőből és a lakosság által összeadott közel 6 millió forintból megvalósult, összesen 110 millió forint beruházási összegű utat június 24-én, Szent Iván napján, Dusnok fogadott ünnepén avatták fel és adták át a forgalomnak.

A 2,4 kilométer hosszú mezőgazdasági út községbe vezető szakaszán megtartott ünnepség vendégeit, Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, államtitkárt, Vedelek Norbertet, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, a kivitelező cég vezetőjét, a helyi képviselő-testület és közélet tagjait, az érdeklődő dusnokiakat Mindszenti István polgármester köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető felidézte: 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított a dusnoki határban. A már aratás küszöbén álló gabona nagy része odalett, a többi szántóföldi kultúra is nagyon megsínylette az ítéletidőt. Aki már látott jégverte határt, települést, az tudja, milyen siralmas, letaglózó, szomorú látvány.

Ezt követően döntött úgy a falu népe, 126 évvel ezelőtt, hogy ezen a napon nem megy dolgozni, hanem templomba megy, hogy kérje a Jóisten áldását, segítségét családjára, munkájára, munkája gyümölcsére.

„Június 24-e a katolikus kalendáriumban Keresztelő Szent János születésének ünnepe, Szent Iván napja, ami Dusnokon 1999. óta hagyományosan fáklyás csónakázással végződik a Vajason. A hangulatos, látványos, énekszóval kísért program az idei évben a koronavírus-járvány miatt nem tartjuk meg, de azért az ünnep lelkülete a szívünkben van”– mondta a polgármester.
Hozzátette:

ÖRÖM AZÉRT JUTOTT ERRE A NAPRA IS, HISZEN MEGVALÓSULT AZ ITT ÉLŐ EMBEREK TÖBB ÉVTIZEDES ÁLMA, A MEZŐGAZDASÁGI ELKERÜLŐ ÚT, SOKAK ÖSSZEFOGÁSA EREDMÉNYEKÉNT.

Amint elhangzott,

A BERUHÁZÁS ÖSSZKÖLTSÉGE MEGHALADJA A 110 MILLIÓ FORINTOT, AMIBŐL 99 MILLIÓ 400 EZER FORINTOT A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM BIZTOSÍTOTT. A FENNMARADÓ 10 SZÁZALÉKOS ÖNRÉSZT AZ ÖNKORMÁNYZAT, ILLETVE AZ ITT ÉLŐ GAZDÁK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK, MAGÁNSZEMÉLYEK ADTÁK ÖSSZE.

Voltak olyan kisnyugdíjasok, akik fontosnak tartva az ügyet, ötezer, kétezer, ezer forintot adtak. Összességében 5 millió 942 ezer forint gyűlt így össze 1 év alatt az elkerülő út számláján – hangsúlyozta a polgármester, aki hálásan megköszönte az adományokat és köszönetet mondott az országgyűlési képviselőnek a támogatásáért, hiszen

A MEZŐGAZDASÁGI ÚT AZ 51-ES SZÁMÚ FŐÚT KÖNNYEBB, KÖZVETLEN MEGKÖZELÍTÉSÉT IS BIZTOSÍTJA.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Zsigó Róbert országgyűlési képviselő gratulált a beruházáshoz, és mint rámutatott: a kormány az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amelyek a vidéki települések fejlesztésével szoros összefüggésben vannak. A Magyar Falu Program, a vidékfejlesztési támogatások, a TOP-os pályázatok olyan fejlesztéseket tettek lehetővé, amelyek a települések mindenapjait segítik. Mások mellett Dusnokon is, ahol szintén sok ilyen beruházás valósult meg. Zsigó Róbert arra kértre a közlekedőket, vigyázzanak arra az értékre, amely most megvalósult, hogy még sokáig tudja szolgálni a települést.
A képviselő végezetül még sok hasonló fejlesztést és sikert kívánt a dusnokiaknak.

A nemzetiszínű avatószalag átvágása, Kistamás István plébános áldása után az első mezőgazdasági járművek megindultak a frissen felavatott úton.

 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK