2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-napi mezőgazdasági útátadás Dusnokon – Hatmillió forintot a lakosság adott össze az elkerülő úthoz

Szent Iván-napi mezőgazdasági útátadás Dusnokon – Hatmillió forintot a lakosság adott össze az elkerülő úthoz
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 25., 10:38

A balesetek megelőzése, a belterületi utak megóvása, a dusnoki emberek életminősége, komfortérzetének javítása érdekében épült fontos, a faluközpont forgalmát tehermentesítő mezőgazdasági elkerülő út Dusnokon. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán elnyert 99 millió 400 ezer forintból, önkormányzati önerőből és a lakosság által összeadott közel 6 millió forintból megvalósult, összesen 110 millió forint beruházási összegű utat június 24-én, Szent Iván napján, Dusnok fogadott ünnepén avatták fel és adták át a forgalomnak.

A 2,4 kilométer hosszú mezőgazdasági út községbe vezető szakaszán megtartott ünnepség vendégeit, Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, államtitkárt, Vedelek Norbertet, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, a kivitelező cég vezetőjét, a helyi képviselő-testület és közélet tagjait, az érdeklődő dusnokiakat Mindszenti István polgármester köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető felidézte: 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított a dusnoki határban. A már aratás küszöbén álló gabona nagy része odalett, a többi szántóföldi kultúra is nagyon megsínylette az ítéletidőt. Aki már látott jégverte határt, települést, az tudja, milyen siralmas, letaglózó, szomorú látvány.

Ezt követően döntött úgy a falu népe, 126 évvel ezelőtt, hogy ezen a napon nem megy dolgozni, hanem templomba megy, hogy kérje a Jóisten áldását, segítségét családjára, munkájára, munkája gyümölcsére.

„Június 24-e a katolikus kalendáriumban Keresztelő Szent János születésének ünnepe, Szent Iván napja, ami Dusnokon 1999. óta hagyományosan fáklyás csónakázással végződik a Vajason. A hangulatos, látványos, énekszóval kísért program az idei évben a koronavírus-járvány miatt nem tartjuk meg, de azért az ünnep lelkülete a szívünkben van”– mondta a polgármester.
Hozzátette:

ÖRÖM AZÉRT JUTOTT ERRE A NAPRA IS, HISZEN MEGVALÓSULT AZ ITT ÉLŐ EMBEREK TÖBB ÉVTIZEDES ÁLMA, A MEZŐGAZDASÁGI ELKERÜLŐ ÚT, SOKAK ÖSSZEFOGÁSA EREDMÉNYEKÉNT.

Amint elhangzott,

A BERUHÁZÁS ÖSSZKÖLTSÉGE MEGHALADJA A 110 MILLIÓ FORINTOT, AMIBŐL 99 MILLIÓ 400 EZER FORINTOT A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM BIZTOSÍTOTT. A FENNMARADÓ 10 SZÁZALÉKOS ÖNRÉSZT AZ ÖNKORMÁNYZAT, ILLETVE AZ ITT ÉLŐ GAZDÁK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK, MAGÁNSZEMÉLYEK ADTÁK ÖSSZE.

Voltak olyan kisnyugdíjasok, akik fontosnak tartva az ügyet, ötezer, kétezer, ezer forintot adtak. Összességében 5 millió 942 ezer forint gyűlt így össze 1 év alatt az elkerülő út számláján – hangsúlyozta a polgármester, aki hálásan megköszönte az adományokat és köszönetet mondott az országgyűlési képviselőnek a támogatásáért, hiszen

A MEZŐGAZDASÁGI ÚT AZ 51-ES SZÁMÚ FŐÚT KÖNNYEBB, KÖZVETLEN MEGKÖZELÍTÉSÉT IS BIZTOSÍTJA.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Zsigó Róbert országgyűlési képviselő gratulált a beruházáshoz, és mint rámutatott: a kormány az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amelyek a vidéki települések fejlesztésével szoros összefüggésben vannak. A Magyar Falu Program, a vidékfejlesztési támogatások, a TOP-os pályázatok olyan fejlesztéseket tettek lehetővé, amelyek a települések mindenapjait segítik. Mások mellett Dusnokon is, ahol szintén sok ilyen beruházás valósult meg. Zsigó Róbert arra kértre a közlekedőket, vigyázzanak arra az értékre, amely most megvalósult, hogy még sokáig tudja szolgálni a települést.
A képviselő végezetül még sok hasonló fejlesztést és sikert kívánt a dusnokiaknak.

A nemzetiszínű avatószalag átvágása, Kistamás István plébános áldása után az első mezőgazdasági járművek megindultak a frissen felavatott úton.

 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei