2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Munkába állt a digitális röntgengép a Szent Kereszt Kórházban

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 04., 08:24

A Simens cég a közelmúltban három, pályázaton nyert digitális röntgengép közül elsőként a Tüdőgondozó épületében helyezte üzembe a csúcstechnikának számító, távdiagnosztikára is alkalmas készüléket a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban. A másik kettő digitális röntgengép a CT berendezéssel együtt a megújuló épületszárny átadásával egy időben kerül majd végleges helyére és beüzemelésre. Dr. Mócza György, az intézmény főigazgató-helyettese október 3-án sajtótájékoztató keretében, működés közben mutatta be az új digitális röntgengépet, de a múlt év végén abba maradt építkezés folytatásáról is kedvező hírekkel szolgált.

A korábbi, közel negyven éves statikus röntgengéppel szemben több irányban mozgatható, ezáltal a legkülönbözőbb vizsgálatokra széles körben alkalmazható digitális röntgengép előnyei közé tartozik, hogy

jelentősen alacsonyabb a beteget és a szakszemélyzetet érő sugárzás.

Az azonnal elkészülő felvétel precíz és éles, nagy felbontású képet mutat, ráadásul a test érintett területének számítógépes elemzésére is lehetőség van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A távdiagnosztikának köszönhetően a leletező orvos a több száz kilométerrel távolabbi kórházban, esetünkben többnyire a kecskeméti megyei kórházban, de akár saját otthonában is értékelheti a felvételt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A felvételek korábban nehézkes és helyigényes archiválása a digitális technikának köszönhetően jelentősen egyszerűsödött. A három darab, több száz millió forint értékű digitális röntgengép a Tüdőgondozó mellett a belgyógyászatnak, sebészetnek, sürgősségi ellátásnak, szükség szerint más orvos szakmáknak is jelentős segítséget nyújt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott,

az újonnan beüzemelt készülék véglegesen a jelenlegi helyén, a Tüdőgondozóban marad.

A kulturáltabb betegfogadás és munkakörülmények érdekében a szakmai egység három helyiségét, az öltözőt, a vizsgálót és a megfigyelőt felújították, ám még további erőfeszítések szükségesek, hogy a Tüdőgondozó épülete teljes körűen megújuljon.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Mócza György, az intézmény vezetője arról is beszámolt: a Magyar Közlöny 125. száma tartalmazza azt a Kormányhatározatot, amely szerint az eddig EU pályázati forrásból finanszírozott, megkezdett kórházberuházásokat, köztük a kalocsait,

központi költségvetési pénzből kell befejezni.

A mintegy 60 százalékos készültségi fokig eljutott beruházás folytatására azonban még várni kell, ugyanis az új helyzetet az EU illetékes szakmai bizottságának, a Kormány stratégiai kabinetjének is jóvá kell hagyni. Ezt követően születhet döntés arról, hogy a formailag új beruházásra kiírnak-e új közbeszerzési pályázatot. Az adminisztrációs kötelezettségek ellenére nagyon jó hír, – erről elsőként Font Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatta a nyilvánosságot – hogy kormányhatározat született a Kalocsán is félbe maradt beruházás befejezéséről – mondta dr. Mócza György főigazgató-helyettes.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei