2024. 04. 23. kedd
Béla
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Semmelweis-napot, a Magyar Egészségügy Napját ünnepelte a Kalocsai Szent Kereszt Kórház nagy közössége – Idén a Szent Kereszt Kórház részesül a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjban

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 01., 08:17

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház, mintegy a koronavírus-járvány utolsó hullámának lezárásaként, immár korlátozások nélkül június 30-án, csütörtökön 14:30 órától a Katolikus Intézmény színháztermében tartotta hagyományos Semmelweis-napi ünnepségét. A város, a járás legnagyobb intézménye egyik legjelentősebb ünnepén a műsor nyitányaként Fekete Lizett, a Katolikus Intézmény 10. osztályos tanulója a Semmelweis-napi köszöntő című verset szavalta el, majd Kapitány Áron, a Belvárosi Általános Iskola most elballagott tanulója zongorán Bartók, Sibilius, Debussy és Shopin darabokat adott elő. Az esemény a közelmúltban elhunyt Dr. Svébis Mihály főigazgató emléke előtti 1 perces néma felállással folytatódott.

A műsorvezető a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház vezetése, Szivós Etelka, a Szent Kereszt Kórház vezetője, úgyis mint házigazda nevében elsőként a vendégeket, Dr. Bábel Balázs érseket, Dr. Filvig Gézapolgármestert, Dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőt, Dr. Jéri Tamást, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. igazgatóját, Scherer Zsoltot, a Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztálya vezetőjét, valamint az intézmény munkatársait köszöntötte.

Az ünnepi beszédek sorát Szivós Etelka nyitotta meg, akinek a beszédet - mivel az elmúlt év esszenciáját adja - teljes terjedelmében az alábbiakban olvashatják.

„Tisztelt Vendégeink, kedves Munkatársak!

Szeretném megköszönni, hogy meghívásunkat elfogadták és együtt ünnepelhetjük Semmelweis Ignác munkásságát.

Az idei évi megemlékezés az elmúlt 2 évhez hasonlóan rendhagyónak mondható, hiszen az elmúlt évben is a Korona vírus által megbetegedett lakosok ellátása volt az egyik fő feladata a kórházaknak. Az ország szinte minden kórházában szedte áldozatait a koronavírus, közöttük egészségügyi dolgozókat is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem veszítettünk munkatársaink közül el senkit sem a COVID oltárán.
Már megtanultuk hogyan kell azonnali hatállyal új osztályt kialakítani, meglévőeket költöztetni, beöltözni, átöltözni, pillanatról-pillanatra változó ellátási protokolloknak megfelelni. Megtanultuk, hogyan lehet átvenni más egészségügyi intézményből két nap alatt 50 beteget egy osztályra. Egyfajta rugalmasságot, azonnali döntések meghozatalát is megtanította számunkra a vírus és azt, hogy hogyan kell más osztályok dolgozóival együtt dolgozni anélkül, hogy korábban egymás nevét tudtuk volna. Most egymásban bízva végezte a feladatát mindenki, a legjobb tudása szerint, a betegek mielőbbi gyógyulását tűzve ki közös célul.

Az egészségügy az a terület, ahol a team-munka a szó legszorosabb értelmében értelmezendő, hiszen a fogaskerék részei vagyunk mindannyian, nincs kevésbé fontos vagy fontosabb, együtt, mindannyian alkotunk egy egységet, így biztosítva az adott körülmények között, egy örök mozgásban lévő rendszer működését, mely egyaránt szolgálja az egészségeseket, a betegeket és a hozzájuk közelállókat.

Azt hiszem, hogy ez is közrejátszott abban, hogy a napokban érkezett meg az a hivatalos levél Rideg Lászlótól, a Megyei Közgyűlés elnökétől, melynek értelmében az idei évben a Kalocsai Szent Kereszt Tagkórház részesül a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjban. Mindannyiunk közös munkájára volt ahhoz szükség, hogy egy ilyen díjara érdemesnek, méltónak tartsák kórházunkat. Köszönöm lelkiismeretes munkájukat, munkátokat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Nem csak azoknak a dolgozóknak jár a köszönet és tisztelet, akik vállalták, hogy a COVID Osztályon látnak el betegeket, hanem azoknak is, akik ezáltal jóval kevesebb kollégával látták el osztályuk, szakrendeléseik betegeit, hiszen a teher, a nyomás az ő vállaikra is nehezedett.
És szintén köszönet jár azoknak, akik az Oltópontokon teljesítettek szolgálatot, valamint azoknak a munkatársaknak is, akik a Betegfelvételi pultnál irányították a betegeket. A portásoknak az önkéntes katonáknak, akik a látogatási tilalom ellenére a hozzátartozóktól érkezett csomagokat eljuttatták a betegekhez, a gépjárművezetőknek, akik a PCR mintavételi anyagokat juttatták el a folyton változó diagnosztikai központokba.
Szeretném megköszönni a Diagnosztikai egységek munkáját, akik odafigyeltek arra, hogy az egyszerre, egy időben, egy helyen tartózkodók számának korlátozásával próbálták az esetleges kontaminációk számát csökkenteni.
Köszönet jár a kiszolgáló egységeknek, a laboratórium dolgozóinak, a Központi RTG munkatársainak, a gyógyszertárban dolgozóknak, a pathológián dolgozóknak, a gazdasági-műszaki terület munkatársainak, az élelmezésnek, az informatikának, hogy biztosították azokat a feltételeket, melyek nélkülözhetetlenek a biztonságos és folyamatos betegellátás kapcsán.
Köszönet illeti a takarító személyzet munkatársait, hiszen munkavégzésük híján nem tudnánk megvalósítani Semmelweis Ignác munkásságának lényegét.

És végül, de nem utolsó sorban, köszönet illeti betegeinket, hozzátartozóikat, hogy a folyton változó állapotokhoz alkalmazkodni tudtak, segítve ezzel is munkánkat.
Köszönöm a Kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézménynek, hogy nem engedték el a kezünket a COVID ideje alatt és meleg ételt biztosítottak a COVID Osztályon szolgálatot teljesítő munkatársainknak.

Köszönetem szeretném kifejezni a Vagyonhasznosítási Kft-nek, hogy a kórházunkba vezényelt, több száz kilométerről érkező önkéntes katonáknak ingyenes szállást biztosítottak.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának azokért a közfoglalkoztatott dolgozókért, akik szintén kórházunk működtetését segítik elő.
Személy szerint szeretném kifejezni köszönetemet Dr. Bedics Andrea Járási Hivatal vezető asszonynak és munkatársainak, akikkel szoros, szinte napi kapcsolatban kellett együttműködnünk mind az oltási kampányok, mind pedig a COVID-19 vírus okozta megbetegedési hullámok ideje alatt.

És végül köszönöm megtisztelő figyelmüket. Kellemes időtöltést kívánok és kívánom, hogy a nyári hónapok alatt, ha csak egy kis időre is, de pihenéssel tudja tölteni minden kedves munkatársam a szabadságát” – zárta beszédét Szivós Etelka, a Szent Kereszt Kórház vezetője.

A folytatásban Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke köszöntötte a kórház közösségét, és kifejezte elismerését az intézmény dolgozóinak a rendkívüli időkben végzett munkájukért.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek


Mint elhangzott, 2022. július 7-én, csütörtökön, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén a Kalocsai Szent Kereszt Kórházból kiemelkedő munkájukért a következő munkatársak vehetnek át elismeréseket:

 • Kórházért Elismerő Oklevél: Dr. Shawfar Adel (Sebészeti osztály, osztályvezető főorvos)
 • Főigazgatói Dicséret:  Dr. Körmendy Szabolcs (Covid Osztály, megbízott osztályvezető főorvos)
 • Kiváló Ápoló: Kis Julianna (Intenzív Osztály: osztályvezető főnővér)
 • Kiváló Előadó, Kiváló Ügyintéző: Mehrfelsz Mónika (Bér-és Munkaügyi Csoportvezető)
 • Kiváló Szakmunkás, Kiváló Szakember: Orcsik László (karbantartó), Szabó Sándor (műszerész)
 • Kiváló Kórházi Dolgozó: Okkner György (gépjárművezető)


Az ünnepség a helyben elismerésben részesülő munkatársak pénzjutalommal is járó kitüntetéseinek átadásával folytatódott. A Kalocsai Szent Kereszt Kórház 2022. évi Semmelweis-napi ünnepségének kitüntetettjei Szivós Etelkától az alábbi sorrendben vették át elismerésüket:

 • Kiss Gyöngyi (epidemiológiai szakápoló)
 • Bagó István (addiktológiai konzulens)
 • Varga Anikó (Központi Laboratóriumvezető)
 • Mlinkó Nelli (gyógytornász)
 • Sztakó Tímea (szövettani szakasszisztens)
 • Dr. Balatoni Balázs (Radiológus főorvos)
 • Dusnokiné Kacska Tünde (Központi Műtő vezető asszisztens)
 • Denginé Mályik Erika (Urológiai szakrendelés asszisztense)
 • Dr. Császár Péter Éva (Ifjúság egészségügyi szakorvos)
 • Kecskeméti Anita (Krónikus Belgyógyászati Osztály, adminisztrátor)

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében kitűntetéseket adott át Szigetiné Sánta Júlia, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Kalocsai Helyi Szervezetének elnöke.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A COVID-19 járvány ideje alatt a COVID Osztályon végzett kimagasló munkájáért a Kamara részéről elismerésben részesült:

 • Farkas Renáta szakdolgozó
 • Havasi Sántha Emese szakdolgozó
 • Sólyáné Heckl Anna szakdolgozó


Az ünnepség végéhez érve valamennyi vendég és munkatárs az alkalomból rendezett állófogadáson vett részt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK