2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Bábel Balázs: Szent István életútja, vallásossága példaértékű – Érseki interjú az államalapítás ünnepére készülődés jegyében

Dr. Bábel Balázs: Szent István életútja, vallásossága példaértékű – Érseki interjú az államalapítás ünnepére készülődés jegyében
2020. 08. 09., 08:25

Szólásszabadság az Egyházban. Diakónusszentelés Kalocsán. A koronavírus-járvány utóhatásai. Felújítások, építkezések az egyházmegye területén. Szent István öröksége. Szeptemberi iskolakezdés a katolikus intézményekben. E témákról nyilatkozott dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, a Hírös.hu-n megjelent interjúban, amelyet portálunkon is olvashatnak.

– Amerikában mostanság számos kérdés felvetődik: ki a megszálló, ki a zsarnok és ki a hős? Úgy tűnik, a püspökök ellentétes véleményen vannak…
– Előre bocsátom, nem vagyok Amerika-szakértő. Az, hogy a püspökök másként nyilatkoznak, annak biztos jele, hogy gondolkodnak. A Katolikus Egyház nem egy politikai párt, ahol csak azt lehet hangoztatni, amit a vezetőség direktívaként megfogalmazott. A hitigazságokat leszámítva mindenkinek lehet saját véleménye, legyen szó akár migrációról, gazdasági, szociális kérdésekről, politikáról. A hit és erkölcsi alapvetéseken kívül tehát nálunk nincs uniformizálás.

– A szentatya sem nyilatkozott meg e vonatkozásban…
– Ami életellenes, azt a pápa nyilvánvalóan elítéli. A háttérerőket, úgy gondolom, még az amerikai elnök sem ismeri.

– Kalocsán immáron huszonegy esztendeje érsek úr az augusztus 20-ai ünnepség díszszónoka. Ezúttal milyen örömhírrel fog szolgálni hallgatóságának?

– A szentmise diakónus-szenteléssel egészül ki. Egy huszonöt éves fiatalemberről beszélek, akit egyébként Szabolcsnak hívnak és Rómában tanulva papi pályára készül. Az ünnepen Szent István intelmei közül kívánok felidézni néhányat, melyek egy diakónus számára is útmutatóul szolgálhatnak a mindennapokban.

– Mostanában megcsappant a templomba járók száma. Mit mond erről a lelkipásztor?
– Ennek objektív oka van: a világjárvány. Az idősebbek nem mernek misére járni, nehogy az újfajta koronavírus áldozatává váljanak. Amikor rendelkezésre fog állni valamiféle hatékony ellenszer, bizakodom, visszatérnek a hívek a templomokba. Mindenesetre, akinek szívügye az istentisztelet, ott lesz.

– A koronavírus kapcsán egyre gyakrabban tesznek említést második hullámról. Ha ez mégis bekövetkezne, az Egyház tervez további korlátozásokat?
– Az országos érvényű egészségügyi rendszabályokat természetesen mi is betartjuk. A mindenkori helyzetnek megfelelően fogunk cselekedni.

– Az idei augusztus örömhírt is hozott: bizonyos helyeken végéhez közelítenek a felújítási munkálatok.
– Kalocsán az ásatásokat nem sikerült teljesen befejeznünk. Az orosz katonai sírok áthelyezése ügyében évek óta tárgyalunk. A megegyezés időt vesz igénybe, ráadásul az ehhez szükséges anyagi forrás sincs még birtokunkban. Kalocsa főtere viszont valóban megszépült. Javaslom mindenkinek, jöjjenek el megcsodálni. A kecskeméti Nagytemplom felújítása úgyszintén zajlik, igaz, a munkavégzés pillanatnyilag nem túl látványos. Rövidesen a torony kerül sorra. A vonatkozó szerződéseket megkötöttük, jelenleg az állványzat felállítása történik. A szakemberek augusztus folyamán látnak munkához a magasban. A szobrokat restaurálják, illetve újrafaragják, és az üvegablakokon is folyamatosan dolgoznak. Mindemellett kisebb-nagyobb javítások zajlanak különböző plébániákon, valamint óvodát építünk Kiskunmajsán. Utóbbi vonatkozásban Kecskeméten – terveinkkel ellentétben – sajnos még mindig nem tudunk előrelépni, mivel jelenleg nem
áll rendelkezésünkre az építkezéshez szükséges anyagi forrás.

– Az egyházmegye tanítói, tanárai felkészültek a szeptemberi iskolakezdésre?
– Csak reménykedem, hogy a koronavírus-járvány ősszel nem állítja tantestületeinket megoldhatatlan feladatok elé. Fenntartóként mindig az éppen aktuális rendelkezéseket kell követnünk. Egyházmegyénket illetően konkrét megbetegedésekről nincs tudomásom.

– Mit üzen olvasóinknak?
– Az államalapítás ünnepére készülődve bátran kijelenthetem: Szent István vitathatatlanul a magyar történelem legkiemelkedőbb egyénisége. Személye, életútja, vallásossága szolgáljon példaként a ma élők számára. Úgy is, mint férj, családapa, közéleti személyiség, hazafi, de mindenekelőtt, mint istenfélő ember.


Tódor Norbert

Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés