2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Épülő Szentháromság tér – Bábel érsek áldotta meg a régi-új szobrot

2019. 10. 07., 16:50

Október 5-én Kalocsán tartotta zarándoklatát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, több mint nyolcszáz zarándokkal határainkon innen és túlról. A nap ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet dr. Bábel Balázs érsek és Fülöp Ernő kanonok celebráltak a Főszékesegyházban, a program pedig egy mindenki számára nyilvános eseménnyel zárult a Szentháromság téren.

A látogatók forgószínpad-szerűen ismerkedtek meg az érseki város méltán híres történelmi és kulturális kincseivel, így tiszteletüket tehették az altemplomban Szent Asztrik koronahozó érsek földi maradványainál, felkeresték az érseki kastély Főszékesegyházi Könyvtárát és bejárták az ASTRICEUM Érseki Múzeum állandó kiállításait.

Az érsekség által előzetesen meghirdetettek szerint a zarándokok délutáni programjára minden kalocsait hívtak és vártak a megújuló Szentháromság térre, ahol is a térnek nevet adó, újrafaragott és új helyszínre állított Szentháromság oszlopot áldotta meg Bábel érsek.

A ceremónián Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke röviden ismertette a 2020 szeptemberére időzített esemény előkészületeinek főbb eseményeit, majd a főpásztor megáldotta a Szentháromság-oszlopot és a zarándokok kegytárgyait, majd a Himnusz közös éneklése zárta a szertartást.

- Annyian voltunk, hogy két szentmisét kellett mondani, most pedig a Szentháromság szobrot áldottam meg, amelyen bárki részt vehetett, aki részt akart venni. Nagyon örültem ennek az ünnepségnek, hálát adok Istennek – nyilatkozta a nap végén Bábel érsek.

- Ennyi ember régen nem volt a téren. Együtt, egy lélekkel imádkozva, ez mindig átható érzés. Ez a tér mindenkié és akkor lesz igazán térré, amikor elkezdik használni. Amikor járnak-kelnek rajta, amikor későig itt ülnek majd a padokon és beszélgetnek, amikor ezek az új lámpák majd világítani fognak, magyarán, amikor a mindennapok részévé kezd válni – mondja Vörös Márta, az oszlop körüli főtér megújulását koordináló főegyházmegyei főépítész, rámutatva a részben már felszerelt, leendő lámpaoszlopokra a tér ASTRICEUM felőli oldalán.

– Ezek korabeli, 1934-ből származó lámpák hű másai, amelyek között van 8 méter magas is. Egy fotóról rekonstruáltam és gyárttattuk ezt a típust. Érdekessége ezeknek az oszlopoknak, hogy bár küllemükben 1934-et idézik, a szerelőajtójukra felkerült dr. Bábel Balázs címere, mintegy megjellegezve a jelen kort, amikor ténylegesen készültek – így a szakember, a jövő tekintetében elárulva, hogy az idén már várhatón karácsonyfa is magasodhat Kalocsa főterén

- A Főszékesegyház tengelyébe kerül egy olyan persely, amelybe lehet fenyőfát állítani. Úgy tudnám a helyét behatárolni, hogy arról a geometriai tengelyről beszélünk, ami a templom, a hotel, az ASTRICEUM és a kastély által határolt tér tengelye, a burkolati rajzzal kijelölt iránytű középpontja, egyben mintegy „idő-csomópont”. Ez várhatóan december közepéig meg fog történni – mondta Vörös Márta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK