2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Épülő Szentháromság tér – Bábel érsek áldotta meg a régi-új szobrot

2019. 10. 07., 16:50

Október 5-én Kalocsán tartotta zarándoklatát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, több mint nyolcszáz zarándokkal határainkon innen és túlról. A nap ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet dr. Bábel Balázs érsek és Fülöp Ernő kanonok celebráltak a Főszékesegyházban, a program pedig egy mindenki számára nyilvános eseménnyel zárult a Szentháromság téren.

A látogatók forgószínpad-szerűen ismerkedtek meg az érseki város méltán híres történelmi és kulturális kincseivel, így tiszteletüket tehették az altemplomban Szent Asztrik koronahozó érsek földi maradványainál, felkeresték az érseki kastély Főszékesegyházi Könyvtárát és bejárták az ASTRICEUM Érseki Múzeum állandó kiállításait.

Az érsekség által előzetesen meghirdetettek szerint a zarándokok délutáni programjára minden kalocsait hívtak és vártak a megújuló Szentháromság térre, ahol is a térnek nevet adó, újrafaragott és új helyszínre állított Szentháromság oszlopot áldotta meg Bábel érsek.

A ceremónián Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke röviden ismertette a 2020 szeptemberére időzített esemény előkészületeinek főbb eseményeit, majd a főpásztor megáldotta a Szentháromság-oszlopot és a zarándokok kegytárgyait, majd a Himnusz közös éneklése zárta a szertartást.

- Annyian voltunk, hogy két szentmisét kellett mondani, most pedig a Szentháromság szobrot áldottam meg, amelyen bárki részt vehetett, aki részt akart venni. Nagyon örültem ennek az ünnepségnek, hálát adok Istennek – nyilatkozta a nap végén Bábel érsek.

- Ennyi ember régen nem volt a téren. Együtt, egy lélekkel imádkozva, ez mindig átható érzés. Ez a tér mindenkié és akkor lesz igazán térré, amikor elkezdik használni. Amikor járnak-kelnek rajta, amikor későig itt ülnek majd a padokon és beszélgetnek, amikor ezek az új lámpák majd világítani fognak, magyarán, amikor a mindennapok részévé kezd válni – mondja Vörös Márta, az oszlop körüli főtér megújulását koordináló főegyházmegyei főépítész, rámutatva a részben már felszerelt, leendő lámpaoszlopokra a tér ASTRICEUM felőli oldalán.

– Ezek korabeli, 1934-ből származó lámpák hű másai, amelyek között van 8 méter magas is. Egy fotóról rekonstruáltam és gyárttattuk ezt a típust. Érdekessége ezeknek az oszlopoknak, hogy bár küllemükben 1934-et idézik, a szerelőajtójukra felkerült dr. Bábel Balázs címere, mintegy megjellegezve a jelen kort, amikor ténylegesen készültek – így a szakember, a jövő tekintetében elárulva, hogy az idén már várhatón karácsonyfa is magasodhat Kalocsa főterén

- A Főszékesegyház tengelyébe kerül egy olyan persely, amelybe lehet fenyőfát állítani. Úgy tudnám a helyét behatárolni, hogy arról a geometriai tengelyről beszélünk, ami a templom, a hotel, az ASTRICEUM és a kastély által határolt tér tengelye, a burkolati rajzzal kijelölt iránytű középpontja, egyben mintegy „idő-csomópont”. Ez várhatóan december közepéig meg fog történni – mondta Vörös Márta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés