2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Farkasné Bekes Rita az idei kalocsai Kunszt József-díjas

Gazsó Rita  |  2019. 05. 16., 16:37

Három, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyében működő iskolában tanító pedagógus vehette át a Kunszt József érsekről elnevezett idei díjakat tegnap, azaz május 15-én, az Astriceum Érseki Múzeumban. A díjakat az alapító dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és dr. Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát adta át. Kalocsa Város részéről idén Farkasné Bekes Rita, a Kalocsai Szent István Gimnázium intézményvezető-helyettese részesült az elismerésben.

Szerdán délután Bábel Balázs érsek köszöntötte az ASTRICEUM Érseki Múzeum aulájában 19. alkalommal megrendezett Kunszt-díj átadó ünnepségén az egyházmegye köznevelési intézményeiből érkezett, szép számban megjelent pályatársakat, elöljárókat, kollégákat és kísérőket. Bevezetője után dr. Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát mondott ünnepi beszédet.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Ebben az évben Kalocsa Város részéről Farkasné Bekes Rita, a Kalocsai Szent István Gimnázium intézményvezető-helyettese, a szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből Mindák József, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium igazgatója, a főegyházmegyei fenntartásában lévő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből pedig Kaszás Eszter, a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója vehette át az elismerést.

Farkasné Bekes Rita, a Kalocsai Szent István Gimnázium intézményvezető-helyettesének szakmai pályáját Lakatos Melinda Kalocsa város alpolgármestere méltatta.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Farkasné Bekes Rita 1993-ban érettségizett a Kalocsai Szent István Gimnáziumban, majd 1998-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom, valamint történelem szakán szerzett középiskolai tanári oklevelet. A Kalocsai Szent István Gimnáziumban 1998. augusztus 16-án kezdte meg tanári pályafutását. Már az első években is nyilvánvaló volt pedagógiai tehetsége, pályára való alkalmassága, elhivatottsága, amely a későbbiekben nagy szaktudással párosult. Ezt gyorsan elismerték kollégái is, hiszen 2000-ben már a humán munkaközösség vezetőjének választották. 2016 szeptember 1-jétől a gimnázium intézményvezető-helyettesének nevezték ki. 2017-ben sikeresen minősítést szerzett a Pedagógus II. kategóriában.

Farkasné Bekes Rita mindkét tantárgyát munkába állásától kezdve tanítja, több osztálynak is osztályfőnöke volt. Munkáját folyamatosan magas színvonalon, magára és tanítványára nézve is nagyon igényesen és rendkívül alaposan végzi. Tanulóit eredményesen készíti fel az érettségi vizsgákra, a felvételi előkészítőkön szilárd alapokat biztosít a szaktantárgyaihoz, amit az érettségi és felvételi mutatók is igazolnak.

Ugyanakkor nem csak tanít, nevel is. A tanórákon és azokon kívül is igyekszik minden lehetőséget megragadni arra, hogy a Kalocsai Szent István Gimnáziumba járó diákok általános műveltsége emelkedjen, tájékozottsága átlagon felül legyen.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Kiváló szervezőkészséggel rendelkezik, amely különösen az utóbbi években elindított években elindított projektekben nyilvánul meg. Kiváló kapcsolatokat épít a felsőoktatási intézményekkel, munkájának köszönhetően az utóbbi években számos közös programot bonyolítottak le több kiváló nevű egyetemmel. Szintén az ő szervezőkészségét dicséri azokkal a külső partnerekkel történő együttműködés, melynek kapcsán a gimnázium tanulói több intézmény látogatása során szerezhettek tapasztalatokat, az ott zajló tevékenységekről, gyártási folyamatokról. Több pályázati projektnek is aktív résztvevője. Különösen azokat tekinti szívügyének, melyeknek elsődleges célja az iskola fejlődése, tanulói hatékony előmenetelének elősegítése.

Egy hét és egy tizennégy éves gyermek édesanyja, férje informatikus. Elismerésre méltó tanári és vezetői munkája, a kollégákkal és a tanulókkal fenntartott kiváló kapcsolata, példamutató megnyilvánulásai és viselkedése, kimagasló, innovatív szervezőtevékenysége, valamint példás magánélete alapján az idei Kunszt József díjat Farkasné Bekes Rita kapja.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A díjátadást követően a közönség a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékeinek ünnepi műsorát tekinthette meg.

A Kunszt József-díjat dr. Bábel Balázs érsek alapította 2001-ben a Kalocsai érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon három [háromévente négy] pedagógus kaphatja meg: egy fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy fő a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, további egy fő a Kalocsa városában működő iskolákból.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei