2017. 10. 20. péntek
Vendel
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Harc a hajósi, érseki kincsekért – Bábel Balázs érsek nyilatkozott portálunknak

2017. 10. 11., 09:10

A hajósi, egykori érseki kastély felszereléséhez tartozó, az akkori gyermekotthont gazdagító festményeket a II. világháború idején, az oroszok harácsolása, vandalizmusa és a későbbi kommunista rezsim elől a kastélyból a katolikus plébániára menekítették. A kastély felújítása után kerültek vissza a képek, múzeumközi kölcsönzési szerződéssel, amely két éve lejárt. Most egy időszaki kiállításra vinné el a képeket a Kalocsa-kecskeméti Érsekség. A hajósiak körében nagy ellenérzést szült a főpásztori szándék, aminek sokan a közösségi médiában is hangot adtak. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere a város honlapján tett közzé egy nyilatkozatot, emellett Bábel Balázs kalocsai érsek mostani nyilatkozata szerint többször jogszerűtlen módon akadályozta meg a képek elhozatalát. A főpásztor telefonon nyilatkozott portálunknak.

Hajós város honlapján október 5-én jelent meg Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester szűkszavú tájékoztatása arról, hogy Dr. Bábel Balázs érsek atya levélben értesítette, miszerint az Astriceum Érseki Múzeumban hamarosan megnyíló kiállításra és a november 12-én zajló érseki ünnepségekre Hajósról műtárgyakat kíván elvinni.

Mint a polgármesterasszony írja:

a legfájóbb a négy nagy uralkodói portré a kastélyból, amelyek még nem kerültek el Hajósról sohasem! De elviszik Patachich Gábor érseki palástját és a zarándokházból a Haynald-portrét is. Tudom, hogy ezek a kincsek a főegyházmegye tulajdonában vannak, tehát szabadon rendelkeznek vele, mégis nagyon szomorú vagyok. Érsek atya november végére ígért személyes meghallgatást a témában.

Forrás: hajosvaros.hu

Hétfőn a közösségi médiában terjedni kezdett egy bejegyzés, amely az érsekséget olyan színben tűntetheti fel, mintha a szóban forgó képeket jogtalanul kívánná elszállítani.
Megkérdeztük erről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, akit telefonon sikerült utolérnünk. A főpásztor a képek eredetére is visszakanyarodva vázolta fel a festmények körül kialakult helyzetet.

– A múlt század elején, az érsekség egykori épületét árva gyerekek számára odaajándékozták. Ez a funkció egészen zavartalanul működött a II. világháborúig. A II. világháború alatt az ott lévő, Habsburg család tagjait ábrázoló képeket átvitték a Plébániára, mert féltek attól, hogy az orosz katonák, vagy az új kommunista rendszer tönkreteszi azokat.

A Hajósi Kastély felújítását követően, 2010-ben fordultak hozzánk, hogy adjuk kölcsön ezeket a plébánián lévő régi érsekségről származó képeket. Egy szerződés keretében át is adtuk azokat, de írásba foglaltuk, hogy 5 év elmúltával a kölcsönző visszaszállítja, visszaadja kérés nélkül a képeket. Két esztendő elmúlt, nem kérték a kölcsönzés meghosszabbítását – foglalta össze az előzményeket a főpásztor.

– Most, hogy nagy kiállítást szervezünk, szükségünk lett volna a képekre, ezért egy hivatalos levélben, hivatkozva a szerződésre, tájékoztattuk az illetékeseket, hogy visszaszállítjuk a képeket. Telefonos egyeztetés is volt. A megadott időre odament Vörös Márta főmérnökasszony, akit újságírók is vártak, és azzal a kifogással, hogy az örökségvédelmi hivataltól hozzunk engedélyt, nem engedték be.  Magántulajdon esetében erre nincs szükség, mint ahogy nem volt akkor sem, amikor kölcsön adtuk. Utána azzal az átlátszó kifogással, hogy tönkre tesszük a falakat, hogyha levesszük a képeket, ismét csak nem engedett be bennünket [a polgármester asszony] – mondta dr. Bábel Balázs, hozzátéve, hogy

amelyik múzeum nem tartja meg a kölcsönzés szabályait, örökre hiteltelenné teszi magát minden múzeum előtt."Mindazonáltal az érsek arról is tájékoztatta kollégánkat, hogy

A MAGYAR ÁLLAMMAL TÁRGYLÁSOK FOLYNAK annak érdekében, hogy A KÉPEK Hajóson maradhassanak. Az állam ugyanis megvásárolná és odaajándékozná a Hajósi Kastélynak azokat AMINek az érsekség részéről nincs akadálya.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 17., 12:44
Kétéves programot finanszírozhatnak az elnyert, 100%-os intenzitású támogatásból. Képzések, rendezvények valósulnak meg a forrás fölhasználásával, emellett kiépül egy mentori hálózat, amely a legrászorultabbakat segíti majd a közszolgáltatások elérésében, elősegítve egyéni boldogulásukat és társadalmi hasznosságuk fokozását egyaránt.
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 19., 20:23
Horgászszerelésbe gabalyodott hattyút mentettek a Kalocsa Gerilla Kertészek a Vajas kalocsai szakaszán. Horgászurak! A felszerelésükre, kérjük, vigyázzanak! Még >>>
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.