2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Harc a hajósi, érseki kincsekért – Bábel Balázs érsek nyilatkozott portálunknak

2017. 10. 11., 09:10

A hajósi, egykori érseki kastély felszereléséhez tartozó, az akkori gyermekotthont gazdagító festményeket a II. világháború idején, az oroszok harácsolása, vandalizmusa és a későbbi kommunista rezsim elől a kastélyból a katolikus plébániára menekítették. A kastély felújítása után kerültek vissza a képek, múzeumközi kölcsönzési szerződéssel, amely két éve lejárt. Most egy időszaki kiállításra vinné el a képeket a Kalocsa-kecskeméti Érsekség. A hajósiak körében nagy ellenérzést szült a főpásztori szándék, aminek sokan a közösségi médiában is hangot adtak. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere a város honlapján tett közzé egy nyilatkozatot, emellett Bábel Balázs kalocsai érsek mostani nyilatkozata szerint többször jogszerűtlen módon akadályozta meg a képek elhozatalát. A főpásztor telefonon nyilatkozott portálunknak.

Hajós város honlapján október 5-én jelent meg Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester szűkszavú tájékoztatása arról, hogy Dr. Bábel Balázs érsek atya levélben értesítette, miszerint az Astriceum Érseki Múzeumban hamarosan megnyíló kiállításra és a november 12-én zajló érseki ünnepségekre Hajósról műtárgyakat kíván elvinni.

Mint a polgármesterasszony írja:

a legfájóbb a négy nagy uralkodói portré a kastélyból, amelyek még nem kerültek el Hajósról sohasem! De elviszik Patachich Gábor érseki palástját és a zarándokházból a Haynald-portrét is. Tudom, hogy ezek a kincsek a főegyházmegye tulajdonában vannak, tehát szabadon rendelkeznek vele, mégis nagyon szomorú vagyok. Érsek atya november végére ígért személyes meghallgatást a témában.

Forrás: hajosvaros.hu

Hétfőn a közösségi médiában terjedni kezdett egy bejegyzés, amely az érsekséget olyan színben tűntetheti fel, mintha a szóban forgó képeket jogtalanul kívánná elszállítani.
Megkérdeztük erről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, akit telefonon sikerült utolérnünk. A főpásztor a képek eredetére is visszakanyarodva vázolta fel a festmények körül kialakult helyzetet.

– A múlt század elején, az érsekség egykori épületét árva gyerekek számára odaajándékozták. Ez a funkció egészen zavartalanul működött a II. világháborúig. A II. világháború alatt az ott lévő, Habsburg család tagjait ábrázoló képeket átvitték a Plébániára, mert féltek attól, hogy az orosz katonák, vagy az új kommunista rendszer tönkreteszi azokat.

A Hajósi Kastély felújítását követően, 2010-ben fordultak hozzánk, hogy adjuk kölcsön ezeket a plébánián lévő régi érsekségről származó képeket. Egy szerződés keretében át is adtuk azokat, de írásba foglaltuk, hogy 5 év elmúltával a kölcsönző visszaszállítja, visszaadja kérés nélkül a képeket. Két esztendő elmúlt, nem kérték a kölcsönzés meghosszabbítását – foglalta össze az előzményeket a főpásztor.

– Most, hogy nagy kiállítást szervezünk, szükségünk lett volna a képekre, ezért egy hivatalos levélben, hivatkozva a szerződésre, tájékoztattuk az illetékeseket, hogy visszaszállítjuk a képeket. Telefonos egyeztetés is volt. A megadott időre odament Vörös Márta főmérnökasszony, akit újságírók is vártak, és azzal a kifogással, hogy az örökségvédelmi hivataltól hozzunk engedélyt, nem engedték be.  Magántulajdon esetében erre nincs szükség, mint ahogy nem volt akkor sem, amikor kölcsön adtuk. Utána azzal az átlátszó kifogással, hogy tönkre tesszük a falakat, hogyha levesszük a képeket, ismét csak nem engedett be bennünket [a polgármester asszony] – mondta dr. Bábel Balázs, hozzátéve, hogy

amelyik múzeum nem tartja meg a kölcsönzés szabályait, örökre hiteltelenné teszi magát minden múzeum előtt."Mindazonáltal az érsek arról is tájékoztatta kollégánkat, hogy

A MAGYAR ÁLLAMMAL TÁRGYLÁSOK FOLYNAK annak érdekében, hogy A KÉPEK Hajóson maradhassanak. Az állam ugyanis megvásárolná és odaajándékozná a Hajósi Kastélynak azokat AMINek az érsekség részéről nincs akadálya.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.