2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Harc a hajósi, érseki kincsekért – Bábel Balázs érsek nyilatkozott portálunknak

2017. 10. 11., 09:10

A hajósi, egykori érseki kastély felszereléséhez tartozó, az akkori gyermekotthont gazdagító festményeket a II. világháború idején, az oroszok harácsolása, vandalizmusa és a későbbi kommunista rezsim elől a kastélyból a katolikus plébániára menekítették. A kastély felújítása után kerültek vissza a képek, múzeumközi kölcsönzési szerződéssel, amely két éve lejárt. Most egy időszaki kiállításra vinné el a képeket a Kalocsa-kecskeméti Érsekség. A hajósiak körében nagy ellenérzést szült a főpásztori szándék, aminek sokan a közösségi médiában is hangot adtak. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere a város honlapján tett közzé egy nyilatkozatot, emellett Bábel Balázs kalocsai érsek mostani nyilatkozata szerint többször jogszerűtlen módon akadályozta meg a képek elhozatalát. A főpásztor telefonon nyilatkozott portálunknak.

Hajós város honlapján október 5-én jelent meg Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester szűkszavú tájékoztatása arról, hogy Dr. Bábel Balázs érsek atya levélben értesítette, miszerint az Astriceum Érseki Múzeumban hamarosan megnyíló kiállításra és a november 12-én zajló érseki ünnepségekre Hajósról műtárgyakat kíván elvinni.

Mint a polgármesterasszony írja:

a legfájóbb a négy nagy uralkodói portré a kastélyból, amelyek még nem kerültek el Hajósról sohasem! De elviszik Patachich Gábor érseki palástját és a zarándokházból a Haynald-portrét is. Tudom, hogy ezek a kincsek a főegyházmegye tulajdonában vannak, tehát szabadon rendelkeznek vele, mégis nagyon szomorú vagyok. Érsek atya november végére ígért személyes meghallgatást a témában.

Forrás: hajosvaros.hu

Hétfőn a közösségi médiában terjedni kezdett egy bejegyzés, amely az érsekséget olyan színben tűntetheti fel, mintha a szóban forgó képeket jogtalanul kívánná elszállítani.
Megkérdeztük erről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, akit telefonon sikerült utolérnünk. A főpásztor a képek eredetére is visszakanyarodva vázolta fel a festmények körül kialakult helyzetet.

– A múlt század elején, az érsekség egykori épületét árva gyerekek számára odaajándékozták. Ez a funkció egészen zavartalanul működött a II. világháborúig. A II. világháború alatt az ott lévő, Habsburg család tagjait ábrázoló képeket átvitték a Plébániára, mert féltek attól, hogy az orosz katonák, vagy az új kommunista rendszer tönkreteszi azokat.

A Hajósi Kastély felújítását követően, 2010-ben fordultak hozzánk, hogy adjuk kölcsön ezeket a plébánián lévő régi érsekségről származó képeket. Egy szerződés keretében át is adtuk azokat, de írásba foglaltuk, hogy 5 év elmúltával a kölcsönző visszaszállítja, visszaadja kérés nélkül a képeket. Két esztendő elmúlt, nem kérték a kölcsönzés meghosszabbítását – foglalta össze az előzményeket a főpásztor.

– Most, hogy nagy kiállítást szervezünk, szükségünk lett volna a képekre, ezért egy hivatalos levélben, hivatkozva a szerződésre, tájékoztattuk az illetékeseket, hogy visszaszállítjuk a képeket. Telefonos egyeztetés is volt. A megadott időre odament Vörös Márta főmérnökasszony, akit újságírók is vártak, és azzal a kifogással, hogy az örökségvédelmi hivataltól hozzunk engedélyt, nem engedték be.  Magántulajdon esetében erre nincs szükség, mint ahogy nem volt akkor sem, amikor kölcsön adtuk. Utána azzal az átlátszó kifogással, hogy tönkre tesszük a falakat, hogyha levesszük a képeket, ismét csak nem engedett be bennünket [a polgármester asszony] – mondta dr. Bábel Balázs, hozzátéve, hogy

amelyik múzeum nem tartja meg a kölcsönzés szabályait, örökre hiteltelenné teszi magát minden múzeum előtt."Mindazonáltal az érsek arról is tájékoztatta kollégánkat, hogy

A MAGYAR ÁLLAMMAL TÁRGYLÁSOK FOLYNAK annak érdekében, hogy A KÉPEK Hajóson maradhassanak. Az állam ugyanis megvásárolná és odaajándékozná a Hajósi Kastélynak azokat AMINek az érsekség részéről nincs akadálya.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.