2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Harc a hajósi, érseki kincsekért – Bábel Balázs érsek nyilatkozott portálunknak

2017. 10. 11., 09:10

A hajósi, egykori érseki kastély felszereléséhez tartozó, az akkori gyermekotthont gazdagító festményeket a II. világháború idején, az oroszok harácsolása, vandalizmusa és a későbbi kommunista rezsim elől a kastélyból a katolikus plébániára menekítették. A kastély felújítása után kerültek vissza a képek, múzeumközi kölcsönzési szerződéssel, amely két éve lejárt. Most egy időszaki kiállításra vinné el a képeket a Kalocsa-kecskeméti Érsekség. A hajósiak körében nagy ellenérzést szült a főpásztori szándék, aminek sokan a közösségi médiában is hangot adtak. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere a város honlapján tett közzé egy nyilatkozatot, emellett Bábel Balázs kalocsai érsek mostani nyilatkozata szerint többször jogszerűtlen módon akadályozta meg a képek elhozatalát. A főpásztor telefonon nyilatkozott portálunknak.

Hajós város honlapján október 5-én jelent meg Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester szűkszavú tájékoztatása arról, hogy Dr. Bábel Balázs érsek atya levélben értesítette, miszerint az Astriceum Érseki Múzeumban hamarosan megnyíló kiállításra és a november 12-én zajló érseki ünnepségekre Hajósról műtárgyakat kíván elvinni.

Mint a polgármesterasszony írja:

a legfájóbb a négy nagy uralkodói portré a kastélyból, amelyek még nem kerültek el Hajósról sohasem! De elviszik Patachich Gábor érseki palástját és a zarándokházból a Haynald-portrét is. Tudom, hogy ezek a kincsek a főegyházmegye tulajdonában vannak, tehát szabadon rendelkeznek vele, mégis nagyon szomorú vagyok. Érsek atya november végére ígért személyes meghallgatást a témában.

Forrás: hajosvaros.hu

Hétfőn a közösségi médiában terjedni kezdett egy bejegyzés, amely az érsekséget olyan színben tűntetheti fel, mintha a szóban forgó képeket jogtalanul kívánná elszállítani.
Megkérdeztük erről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, akit telefonon sikerült utolérnünk. A főpásztor a képek eredetére is visszakanyarodva vázolta fel a festmények körül kialakult helyzetet.

– A múlt század elején, az érsekség egykori épületét árva gyerekek számára odaajándékozták. Ez a funkció egészen zavartalanul működött a II. világháborúig. A II. világháború alatt az ott lévő, Habsburg család tagjait ábrázoló képeket átvitték a Plébániára, mert féltek attól, hogy az orosz katonák, vagy az új kommunista rendszer tönkreteszi azokat.

A Hajósi Kastély felújítását követően, 2010-ben fordultak hozzánk, hogy adjuk kölcsön ezeket a plébánián lévő régi érsekségről származó képeket. Egy szerződés keretében át is adtuk azokat, de írásba foglaltuk, hogy 5 év elmúltával a kölcsönző visszaszállítja, visszaadja kérés nélkül a képeket. Két esztendő elmúlt, nem kérték a kölcsönzés meghosszabbítását – foglalta össze az előzményeket a főpásztor.

– Most, hogy nagy kiállítást szervezünk, szükségünk lett volna a képekre, ezért egy hivatalos levélben, hivatkozva a szerződésre, tájékoztattuk az illetékeseket, hogy visszaszállítjuk a képeket. Telefonos egyeztetés is volt. A megadott időre odament Vörös Márta főmérnökasszony, akit újságírók is vártak, és azzal a kifogással, hogy az örökségvédelmi hivataltól hozzunk engedélyt, nem engedték be.  Magántulajdon esetében erre nincs szükség, mint ahogy nem volt akkor sem, amikor kölcsön adtuk. Utána azzal az átlátszó kifogással, hogy tönkre tesszük a falakat, hogyha levesszük a képeket, ismét csak nem engedett be bennünket [a polgármester asszony] – mondta dr. Bábel Balázs, hozzátéve, hogy

amelyik múzeum nem tartja meg a kölcsönzés szabályait, örökre hiteltelenné teszi magát minden múzeum előtt."Mindazonáltal az érsek arról is tájékoztatta kollégánkat, hogy

A MAGYAR ÁLLAMMAL TÁRGYLÁSOK FOLYNAK annak érdekében, hogy A KÉPEK Hajóson maradhassanak. Az állam ugyanis megvásárolná és odaajándékozná a Hajósi Kastélynak azokat AMINek az érsekség részéről nincs akadálya.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei