2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Háromnapos főegyházmegyei programsorozat Kalocsán - Erdő Péter bíboros, érsek a városba látogatott

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 27., 17:19

Vélhetően sokáig emlékezetes lesz a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye háromnapos ünnepi programsorozata, mely alkalomból a városba látogatott Erdő Péter bíboros, Esztergom- budapesti érsek. A magyar katolikus egyház feje június 25-én, az Érseki Kastély előtt felállított sátorban tartott Egyházmegyei papi rekollekciót, azaz lelki és szakmai továbbképzést vezette. A kurzus témája az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt, amelyre a Pápa is Budapestre érkezik. A bíborosi látogatás a székesegyház felszentelésének ünnepére, június 25-re esett, mely alkalomból Magyarország prímás érseke Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsekkel, valamint az egyházmegye papságával koncelebrált szentmisét. A szentmisén közreműködött a Főszékesegyházi kórus és Leányfalusi Vilmos c. kanonok, orgonaművész. Az esemény különlegességét az adta, hogy Erdő Péter bíboros érsek ezen a napon ünnepeli születésnapját, valamint Bábel Balázs érsek, metropolita székfoglalója évfordulója is erre az időszakra esik. Az alkalomból a szentmise végén a két érseknek mind a maga, mind a város nevében Filvig Géza polgármester gratulált.


Másnap, a szombat délelőtti szentmisén Bábel Balázs Kalocsa – kecskeméti érsek az egyházmegye papjai koncelebrálása mellett pappá szentelte Tomaskovity Szabolcs diakónust, aki Budapesten és Rómában végezte tanulmányait.

A főegyházmegyei ünnep jelentőségét, emelkedettségét mutatja, hogy június 27-én, vasárnap a Nagyboldogasszony főszékesegyházban azünnepi zsolozsmán és Szentmisén a méltán híres Szent Efrém Férfikar teljesített ünnepi szolgálatot. Az ünnepélyes szentmisét és a szentbeszédet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be és mondott szentbeszédet.

A férfikar előadásában többek között elhangzott: Jan Levoslav Bella: Tu es Petrus, Romuald Twardowski: Sie ninye (Íme most áldjátok az Urat), Boksay János Aranyszájú Szent János Liturgiából, Liszt Ferenc: Mihi autem, Gregorián antifona latinul - Gustate et videte Rjábcsenko: Krisztus testét vegyétek, Dmitry Bortniansky: Slava v visnih Bogu című művei.

Erdő Péter az alkalomból interjút adott portálunknak

A bíboros érsek elmondta: Bábel Balázs érsek úr meghívására érkeztem Kalocsára, hogy beszéljek a papságnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, és vezessem a Szentmisét a főszékesegyházban, amelynek most van a fölszentelési évfordulója

Szívesen jöttem, mert ez valóban nagy ünnep mindenütt a világegyházban, hiszen ez az egész egyházmegyei közösség azonosságát célozza meg. A templom, a templom védőszentje, vagy a szentelési évfordulója összehozza a közösséget.” Visszatekintve a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye nehéz történelmére: Szent István korában épült itt az első templom, de mint tudjuk, a templom és közössége építése a középkorban, a török ideje alatt teljesen megszakadt. Az életet, az egyházi életet szinte a nulláról kellett újrakezdeni.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye / Koprivancz István


Ebben a folyamatban 1738-ra - tehát a török kiűzése után közel 40 évvel - sikerült itt újra székesegyházat szentelni.

Ez nem jelenti azt, hogy a templom a mai formájában kész lett volna, még azért 1774-ig dolgoztak tovább, hogy itt egy szép barokk székesegyház legyen. Azt hiszem, ez is mutatja, milyen nehéz nem csak a vallási élet szünetelése, hanem az újjáépítése is.” Főleg azért, mert nem csak az épület kell újjá építeni, hanem a közösséget is. A Kárpát - medence közepe a török idő alatt szinte elnéptelenedett. A lakosság száma olyannyira, a korábbinak az egyharmadára visszaesett, hogy a területet újra kellett népesíteni.

Azt mondhatom, hősies munka volt ezt megszervezni, ezt a területet élhetővé tenni, mert ahol a templom, az egyházmegye fejlődik, az most is mércéje annak, a lakosság, a nép miként fejlődik ezen a vidéken." Gyakorlatilag ez a gondviselés ünnepe, mert a gondviselés segítsége nélkül pusztán nem lehetne arról beszélni, hogy itt újra kereszténység, újra magyarság él.”Az érseki papszentelés is ennek az egyik üzenete. Először is azt jelenti, hogy az apostoli utódlás nem szűnt meg, hogy a jövőben is itt vannak köztünk a papok, mint az apostolok utódjai, akik tovább viszik a Szentmisét, kiszolgáltatják a szentségeket.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Filvig Géza / Facebook


Ahogy Esztergomban is mondtam: az egyház él, az egyház fiatal! Ezt is jelenti egy papszentelés.”Képzeljék el, nálunk Esztergomban a múlt szombaton megtelt a bazilika. Függetlenül attól, hogy a felújítás miatt itt-ott még állványozva van, de megtelt azért is, mert a járvány után az emberek fellélegeztek. Szép számmal voltak szentelendők is, tehát a rokonság, a plébániák hívei mind eljöttek. Azért, mert ez egy jelentős dolog. Az ünnep Esztergomban és Kalocsán is egy kicsit az újjáéledésnek is a szimbóluma” – zárta gondolatait Erdő Péter bíboros, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseke.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés