2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Időutazás és mérföldkövek – Új fejezet a Főszékesegyház történetében

2016. 04. 05., 08:28

Szinte végleges arcát mutatja a kalocsai Főszékesegyházban a „földből kinőtt” altemplom, a felette lévő, barokk kori belső térrel egyetemben. Kisebb-nagyobb munkálatok persze mindkét helyszínen hátra vannak még, de eljött az ideje egy átfogó helyzetjelentésnek, és egy várva várt időpont bejelentésének.

A 2011. óta a belső felújítás miatt zárva tartó „nagytemplom” története fontos vízválasztóhoz érkezett – nem először.

Az első lélektani mérföldkőnek talán azt jelölhetnénk meg, amikor is zárt kapuk mögött kezdődött meg a munka a templombelsőben is – a templomfelújítás teljességében 2009 óta tart –, és láttak neki, szó szerint tetőtől talpig (vagy még attól is mélyebben) rendbe tenni az összes hiányosságot, amely a sokszáz éves épület állagának romlásához vezetett.

A következő mérföldkő az volt, amikor eltűnt a barokk tér padlószintje, helyette évszázadok temetetlen és temetett múltja tárult fel, beleértve Asztrik koronahozó érsek földi maradványait.

A legutóbbi „hűha pillanat” pedig idén év elején következett, amikor a főkapu küszöbét átlépve konstatálhattuk, hogy visszanyerte korábbi képét a templombelső és elkészült a padló – ami alatta húzódik, az viszont már sosem lesz ugyanolyan!

Vörös Márta, a kalocsai érsekség főépítésze, a munkálatokat kézben tartó mérnökasszony nyújtott ott jártunkkor hivatalos nyitás előtti bepillantást abba, amelyet a látogató a talpa alatti üveglapokon keresztül, vagy akár személyesen, testközelből is szemügyre vehet, ha átsétál az érseki kriptán és belép Főszékesegyházunk altemplomába – nem is olyan sokára!

Mint megtudtuk, a valamikori, török által felhúzott dzsámifal-maradványon túl több mint ezer év históriája tárul a szemünk elé, nem csak a földben! Kétségkívül a tekintetet a leginkább a főhajó alatt feltárt és a korai temetkezési szokásokat híven tükröző csontvázak alkotják, azonban jobban fürkészve a részleteket, oszlopok-, kapuk-, pillérek-, és más kőelemek garmadája vetíti a látogató elé évszázadok leképezését.

Érdekességképp a szakember elárulta, hogy a bemutatott sírok közül a legrégebbi a honfoglalás előtti, avar korból származik, és még ennél is korábbi numizmatikai különlegességek tanúskodnak arról, milyen gazdag élet folyt itt az időszámítás előtti századokban is! Minderről a saját szemével is meggyőződhet, amint megnyit a Főszékesegyházzal átellenben születő Astriceum Múzeum, ahol

a feltáráskor előkerült relikviák java végleges bemutatóhelyet kap.

Az altemplomból a kalocsai érsekek végső nyughelyéül szolgáló kriptán áthaladva, a lépcsőkön fellépdelve, a sekrestyéből az oltárba lépve felfigyeltünk arra is, ami a főkapun belépve elkerülte a figyelmünket – nevezetesen, hogy a kóruson ismét kirajzolódnak templomunk ékességének, az orgona szekrényének jól ismert vonalai. Folyamatban van ugyanis annak visszaépítése, bár a szerkezet „lakktalanítása” a napokban kezdődik. Ezt követően helyezhetik vissza a sípokat, amelyeket már kizárólag csendes és tiszta környezetben lehet beszerelni,

a következő lépés ugyanis az orgona hangolása.

Utóbbival kissé előre szaladtunk, hiszen ezt a lépést vélhetően – és most tessék nagy levegőt venni – a templom megnyitása fogja megelőzni, nyilatkozta Vörös Márta, kiemelvén, hogy ennek kapcsán tud már konkrét dátumot mondani, hiszen dr. Bábel Balázs érsek-metropolita nyomatékosan kijelentette,

hogy a június 25-i papszentelési ceremóniának Főszékesegyházunk fog otthont adni.

Addig is, bőven van még mit tenni! A szakember ennek kapcsán tért ki egy, portálunkon korábban megjelent cikk tartalmára, pontosítva és kiegészítve a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány üléséről idézett, Érseki Hivatalt érintő kuratóriumi döntést.

– Itt nem arról van szó, hogy mi nem számoltunk el azzal a 28 millió forintos támogatással, amit nem mi kértünk. Az alapítvány ajánlotta fel, hogy támogatná a munkánkat, kérve, hogy olyanba fektessük az összeget, ami a liturgiához kapcsolódik. Ekkor ötvenmilliós ígéretet kaptunk és abban állapodtunk meg, hogy a szentélyben lévő festmények és stallumok restaurálására fordítjuk ezt az összeget, valamint a baldachinos oltár aranyozására. Mivel végül 28 millió forint lett a támogatás, ami az ötvenmilliós keretre tervezett munkálatokat nem fedezte, pluszt forrást kellett bevonnunk – vázolta a főépítész.

– A megítélt 28 millió forinttal pénzügyileg elszámoltunk és elkészültek a restaurátori munkák is, egyetlen dokumentum hiányzik, az átadás-átvételi dokumentum, amit azonban nem fogunk addig megtenni, amíg az említett elemek a helyükre nem kerültek – így Vörös Márta. Indoklásképp elmondta, hogy mindaddig, amíg az elemeket sérülés érheti, addig a restaurátor köteles azokat javítani, azonban egy előre kiadott átadás-átvétel után ez a lehetőség elveszik. – Az eddigi támogatásainknál ennek a dokumentumnak az utólagos becsatolása nem okozott problémát – zárta a gondolatmenetet a mérnökasszony, majd derűsebb hangulatban folytatta az előttünk álló események vázolását.

Emlékeztetett, hogy a 2009. óta folyó felújítás eddig kis híján másfél milliárd forintot emésztett fel. Vitathatatlan, hogy ez a pénz történelmi jelentőségű projektre fordítódott, amely a Szentháromság tér szobrainak áthelyezésével, az Astricem és az újonnan létrejött altemplom megnyitásával, valamint a városunk jelképévé vált Főszékesegyházának az újranyitásával teljesedik ki. Mint elhangzott, utóbbira idén nyáron sor kerül, a múzeum és az altemplom viszont – a szükséges régészeti és restaurátori munkálatok végeztéig, illetve a kiállítandó értékek csokorba rendezéséig –

előreláthatólag a 2017-es turisztikai szezonban fogadja majd teljes pompájában a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
kisbéta
2016-04-05 10:32:14
Ennek a Székesegyháznak egyáltalán nem volt szüksége ekkora felújításra !!!!Nem volt kopott nem volt málló vakolatú sem kint sem bent. Itt egy megalomániás pénzszórásról van szó. El kell menni Olaszországa és megnézni , hogy ott mennyi templom van olyan állapotban mint 100 vagy 150 éve volt. Itt a turisták az újat a szépet csodálhatják csak meg, De nem a múltat . Kár érte .Mindent kidobni, mindenből újat csinálni, ehhez ért az építész. Megőrizni a múltat azt már nem, arra nincs szükség . Az idei év kiállítása az Érsekség könyvtárában az egyház szociális és karitász tevékenységéről szól- Hát nincs példamutatás , hogy a pénzt arra is lehetett volna fordítani, vagy egy részét legalább .- Legyetek jók ha tudtok ! -

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés