2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás és szentmise „a kereszténységért, magyar hazánkért!”

Koszorúzás és szentmise „a kereszténységért, magyar hazánkért!”
2017. 09. 01., 18:59

Kedden délután népes emlékező közösség gyűlt össze a néha kalocsai érsek és hadvezért, Tomori Pált ábrázoló szobor körül, hogy főhajtás és koszorúzás kíséretében együtt emlékezzenek a magyar történelem egyik legsötétebb napjára, a török elleni döntő csata elbukására.

1526. egy olyan dátuma a magyarságnak, ami évszázadokra kiható tragikus következményeket vont maga után – ütötte fel mondandóját az alkalom szónoka, dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke.Az egykori nagy magyar királyság a török hódoltság végére egy negyedére csökkent lakosságában és kő kövön nem maradt ezen a tájon. Ezért is fontos, hogy az ásatások legalább valami keveset vissza tudnak hozni abból a világból, ami addig itt virágzott. A szerencsésebb tájakon állnak a gótikus katedrálisok, itt már csak annak a kövei vannak, amelyekről egészen biztosan Tomori Pál is elindult a mohácsi csatába. – folytatta, a Tomori szoborral átellenben lévő területen folyó régészeti munkálatokra utalva. 

Bár sajnálatos módon kevésbé szokás Magyarországon emlékezni erre az évfordulóra, ez nem jelenti azt, hogy ne emlékezhetnénk meg azokról, akik életüket adták a kereszténységért és a magyar hazánkért! Az itt látható Tomori Pál szobrot 1938-ban Füredi Richárd készítette és az akkori tábori püspök, Zadravecz István szentelte fel, majd sokat vándorolt a városban, míg remélhetőleg végleges, templom melletti helyére került. – tért rá az alkotás kálváriájára, illetőleg arra, mit üzen számunkra mindaz, amit Tomori Pál személye képviselt. Ő azon ember, aki az áldozatvállalás legmagasabb fokáig ért el. Maga, Jézus mondja, hogy senkinek nagyobb szeretete nincsen, mint aki az életét adja barátaiért.

 Tomori Pál ferences szerzetesi öltözékét megtartva vonult a csatába, és ha óránkra tekintünk, talán ezekben a pillanatokban halt meg 1526-ban sok magyar ember, vitéz, püspök, pap, főnemes és névtelenül ott elhunyt hőssel egyetemben. Méltó, hogy emlékezzünk rájuk, nem is annyira hagyományteremtő, hanem felújító szándékkal tartsuk meg ezt az alkalmat. Most, hogy ilyen sokan vagyunk, induljon el az a megemlékezés-sorozat, ami néhány év múlva a nagy jubileumba, az ötszáz éves évfordulóba fog torkollni, hogy az emlékük erősítsen bennünket
– így Bábel érsek, majd napjaink eseményeire is értelmezhető gondolattal zárta mondandóját.

Ahogy korábban egy olasz püspök írta,

Isten megengedte ezt a vereséget azért, hogy ha később ugyanilyen veszélybe kerül az ország, tanuljunk belőle, és a megpróbáltatások idején összefogva, egymást támogatva tegyük a dolgunkat, valljuk meg kereszténységünket és magyarságunkat. – mondta a főpásztor, arra buzdítva, hogy mindannyiunkban legyen meg a hála és köszönet Tomori Pál és vértanútársai iránt.

A beszédet követően egy, az alkalomhoz dukáló szavalat következett, majd dr. Bábel Balázs, oldalán Fülöp Ernő és dr. Mészáros István atyával közösen koszorúzta meg Tomori szobrát, utána Kalocsa Város Önkormányzatának képviseletében dr. Bálint József helyezte el főhajtás kíséretében az emlékezés csokrát, majd az eseményen szép számmal megjelentek, akiket a ceremóniát követően a Főszékesegyházba invitáltak, ahol Bábel érsek celebrált szentmisét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés