2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyitották az érseki kripta egy részét – Áldás Asztrik földi maradványaira

2016. 11. 02., 09:22

November elsején, Mindenszentek napján az esti érseki szentmise keretében tárták a hívek elé a Főszékesegyház alatt húzódó kripta azon részét, ahová visszahelyezték a koronahozó Asztrik érsek földi maradványait.

Az este 18 órakor kezdődött szentmisén dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek felidézte azt a 2014-ben tett tudományos megállapítást, miszerint a kalocsai Főszékesegyház kriptájában található, a korábban XII–XIII. század fordulójára datált főpapi sírlelet nem Saul (1193–1202 közötti időben volt kalocsai érsek) csontmaradványa, amint addig azt feltételezték, hanem bizonyosra vehető, hogy Asztrik érsek sírleletét őrzi az a szarkofág, amelyet Foerk Ernő 1910-11 között végzett ásatásakor találtak meg a feltárt Szent István-kori székesegyház szentélyének közelében, a főhajó tengelye mellett, csaknem 3,8 m mélységben, a mai Főszékesegyház szentélye alatt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az istentisztelet végén Bábel érsek megáldotta a kriptába visszahelyezett földi maradványokat, amely rituálét a templomban összegyűlt hívek egy televíziókészüléken keresztül követhettek figyelemmel, közös imádsággal részesei lehettek a történelmi pillanatnak.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A megjelentek aztán a szentélyen keresztül a déli sekrestyén át le is mehettek a kriptához.
Mint azt a helyszínen Vörös Mártától, a templomfelújítást koordináló főépítésztől megtudtuk, a

szarkofágot ezentúl minden szentmisét követően meg lehet tekinteni.

A szarkofágtól beljebb menni azonban egyelőre nem lehet, a területet átmenetileg egy szentélyrekesztő zárja.

Arról, hogy a nagyszabású felújítás a végéhez közeledik a felállványozott, aranyozott szószék, a karzatra felpillantva a hamarosan régi fényében pompázó és megszólaló orgona, a szentélyfolyóson a korabeli második székesegyház pillérfaragott lábazati maradványainak látványa is mindinkább árulkodik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK