2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyitották az érseki kripta egy részét – Áldás Asztrik földi maradványaira

2016. 11. 02., 09:22

November elsején, Mindenszentek napján az esti érseki szentmise keretében tárták a hívek elé a Főszékesegyház alatt húzódó kripta azon részét, ahová visszahelyezték a koronahozó Asztrik érsek földi maradványait.

Az este 18 órakor kezdődött szentmisén dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek felidézte azt a 2014-ben tett tudományos megállapítást, miszerint a kalocsai Főszékesegyház kriptájában található, a korábban XII–XIII. század fordulójára datált főpapi sírlelet nem Saul (1193–1202 közötti időben volt kalocsai érsek) csontmaradványa, amint addig azt feltételezték, hanem bizonyosra vehető, hogy Asztrik érsek sírleletét őrzi az a szarkofág, amelyet Foerk Ernő 1910-11 között végzett ásatásakor találtak meg a feltárt Szent István-kori székesegyház szentélyének közelében, a főhajó tengelye mellett, csaknem 3,8 m mélységben, a mai Főszékesegyház szentélye alatt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az istentisztelet végén Bábel érsek megáldotta a kriptába visszahelyezett földi maradványokat, amely rituálét a templomban összegyűlt hívek egy televíziókészüléken keresztül követhettek figyelemmel, közös imádsággal részesei lehettek a történelmi pillanatnak.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A megjelentek aztán a szentélyen keresztül a déli sekrestyén át le is mehettek a kriptához.
Mint azt a helyszínen Vörös Mártától, a templomfelújítást koordináló főépítésztől megtudtuk, a

szarkofágot ezentúl minden szentmisét követően meg lehet tekinteni.

A szarkofágtól beljebb menni azonban egyelőre nem lehet, a területet átmenetileg egy szentélyrekesztő zárja.

Arról, hogy a nagyszabású felújítás a végéhez közeledik a felállványozott, aranyozott szószék, a karzatra felpillantva a hamarosan régi fényében pompázó és megszólaló orgona, a szentélyfolyóson a korabeli második székesegyház pillérfaragott lábazati maradványainak látványa is mindinkább árulkodik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés