2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyboldogasszony ünnepén – A Nagytemplom búcsúnapján Erdő Péter bíboros misézett Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 08. 17., 09:08

Mária mennybevételének ünnepe augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja. A templom névadója után ez a kalocsai Nagytemplom főünnepe, egyben búcsúnapja is. A jeles ünnepen – amelyet e formájában hosszú évek óta nem lehetett megtartani a templom fölújítása miatt – az immár csaknem teljes pompájában díszlő barokk liturgikus térben dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek celebrált szentmisét a templombelsőt megtöltő hívek előtt.

A misére három autóbusszal érkeztek zarándokok is, így érthető, hogy nemcsak az ülőhelyek voltak foglaltak, hanem főleg a szentély körül sokan álltak is. A hívek közül sokan azzal is erősítették a Nagyboldogasszony-napi búcsúi szentmise hagyományát, hogy népviseletben jöttek el ezen az ünnepen az Úr házába.

Szentbeszédében a bíboros Mária életéről, annak példázatáról szólt. Kiindulópontként a halálról beszélt, amely az eredendő bűn jussa minden ember számára. Azonban Mária mentes volt az eredendő bűntől, így rajta nem foghatott a halál: eleven testében emeltetett föl a Mennyekbe – foglalta össze az írások tanúságát a főpásztor, idézve Mária hálaadását is a csodáért, amelyhez Isten terve őt választotta: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong üdvözítő Istenemben. Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát: Íme ezentúl boldognak hirdet minden nemzedék…”
Erdő Péter Szűz Mária istenanyaságáról való megemlékezése kapcsán külön fejezetet szentelt prédikációjában az anyaságnak, az édesanyáknak is, akik áldozatvállalásukért minden tiszteletet megérdemelnek. A bíboros sajnálatosnak vélte, hogy mai világunkban nem jut kellő odafigyelés és megbecsülés az édesanyáknak.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A szentmise Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya, valamint a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajlott. A kórus a szentbeszéd után a bíboros által is idézett szavakat énekelte latinul, hiszen Halmos László Magnificat című műve is ezt dolgozza föl: „Magnificat anima mea Dominum…”

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A mise után Fülöp Ernő belvárosi plébános a klérus megjelent tagjait, az egyházkerület képviselőit és a Főszékesegyházi Énekkar tagságát a plébánia pincéjében agapéra látta vendégül, amelyen részt vett dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK