2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyboldogasszony ünnepén – A Nagytemplom búcsúnapján Erdő Péter bíboros misézett Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 08. 17., 09:08

Mária mennybevételének ünnepe augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja. A templom névadója után ez a kalocsai Nagytemplom főünnepe, egyben búcsúnapja is. A jeles ünnepen – amelyet e formájában hosszú évek óta nem lehetett megtartani a templom fölújítása miatt – az immár csaknem teljes pompájában díszlő barokk liturgikus térben dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek celebrált szentmisét a templombelsőt megtöltő hívek előtt.

A misére három autóbusszal érkeztek zarándokok is, így érthető, hogy nemcsak az ülőhelyek voltak foglaltak, hanem főleg a szentély körül sokan álltak is. A hívek közül sokan azzal is erősítették a Nagyboldogasszony-napi búcsúi szentmise hagyományát, hogy népviseletben jöttek el ezen az ünnepen az Úr házába.

Szentbeszédében a bíboros Mária életéről, annak példázatáról szólt. Kiindulópontként a halálról beszélt, amely az eredendő bűn jussa minden ember számára. Azonban Mária mentes volt az eredendő bűntől, így rajta nem foghatott a halál: eleven testében emeltetett föl a Mennyekbe – foglalta össze az írások tanúságát a főpásztor, idézve Mária hálaadását is a csodáért, amelyhez Isten terve őt választotta: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong üdvözítő Istenemben. Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát: Íme ezentúl boldognak hirdet minden nemzedék…”
Erdő Péter Szűz Mária istenanyaságáról való megemlékezése kapcsán külön fejezetet szentelt prédikációjában az anyaságnak, az édesanyáknak is, akik áldozatvállalásukért minden tiszteletet megérdemelnek. A bíboros sajnálatosnak vélte, hogy mai világunkban nem jut kellő odafigyelés és megbecsülés az édesanyáknak.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A szentmise Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya, valamint a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajlott. A kórus a szentbeszéd után a bíboros által is idézett szavakat énekelte latinul, hiszen Halmos László Magnificat című műve is ezt dolgozza föl: „Magnificat anima mea Dominum…”

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A mise után Fülöp Ernő belvárosi plébános a klérus megjelent tagjait, az egyházkerület képviselőit és a Főszékesegyházi Énekkar tagságát a plébánia pincéjében agapéra látta vendégül, amelyen részt vett dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés