2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

November fontos mérföldkő lesz – Érseki áldás Asztrik nyughelyére

Helyszín: Főszékesegyház, Szentháromság tér, Kalocsa
Dátum: 2016. november 01., kedd 18:00

Előzetesen hírt adtunk arról, hogy idén a Mindenszentek ünnepe alkalmából tartott szentmise, – amelyet dr. Bábel Balázs érsek-metropolita fog celebrálni a kalocsai Főszékesegyházban, – más lesz, mint az elmúlt években. A szertartás végén ugyanis egy rendhagyó ceremóniára hívják a híveket – az érseki kriptába.

A 18 órakor kezdődő szentmisét követően ismételten olyan területek tárulnak fel a nagytemplomban, amelyeket eddig nem láthattak a hívek. Az oldalkápolnákban lévő fekete szőnyegek [amelyek a főhajó alatt született altemplomba betekintést nyújtó fűthető üvegfödém-padlót takarják – a Szerk.] egyelőre a helyükön maradnak, ennek ellenére a hívek egy olyan szegletét járhatják be a megújult épületnek, ahová ritkán nyer bepillantást az ember. Bábel érsek ugyanis a misét követően, közös imádságra hívva, megáldja az érseki kriptába visszahelyezett elődje, a koronahozó Asztrik földi maradványait.

– A kriptába a padsorok felől, a szentélyen és a déli sekrestyén át, a szentélyfolyosón keresztül lehet majd lejutni. Ezen az úton már egy-két új dolgot is szemlélhetnek, akik eljönnek, gondolok itt a második székesegyház egy-egy maradványára, ami megmutatkozik az altemplom felé menet. A kriptában a múlt században épült sírkamra mellett szeretnénk megmutatni azt a helyszínt is, ahol Asztrik szarkofágjának az eredeti helyét megtaláltuk – mondta a Mindenszentek alkalmából tartott szentmise utáni szertartás margójára a beruházásokat koordináló főépítész, Vörös Márta, megjegyezvén, hogy készül még meglepetéssel ez alkalomra, erről azonban nem szeretne idő előtt többet elárulni.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ha pedig november 1-je előtt is betér a Főszékesegyházba, szemtanúja lehet egy ugyancsak régóta várt, és a bent folyó munkálatok finisbe fordulását jelző mozzanatnak. Látványosan

költözik ugyanis vissza az évszázadok óta a templom ékességeként emlegetett Angster orgona a kórusra.

A hangszer elemeivel párhuzamosan megújult orgonaszekrény tetejére a napokban került fel az idén kétszáz éve szültetett Haynald Lajos érsek felújított, aranyozott címere, tekintve, hogy a „hangszerkirálynő” jelenleg is ismert formája és grandiózus barokk hangzása az ő nevéhez fűződik – mutat rá Vörös Márta.

– Dolgoznak az orgonaépítő kollegák azokon a mechanikus részeken, illetve a korszerű technológiával kiegészült, hangzást biztosító elemeken, amelyek végeztével a sípok visszahelyezése kezdődik, amely során spanyol kürttel kiegészül a hangszer, így 3 manuálos, 65 regiszteres lesz az orgona. Ezzel válik teljessé összhangzattana.

A főtemplom belső teljes megújulásának zárásaként, az aranyozott szószék is visszakapja eredeti fényét, ragyogását, s utolsó ékkő, a karácsonyi misén már e csodálatos hangszer fog szólni – így a főépítész.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés