2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Papszentelés a Nagytemplomban – Bábel Balázs áldásával megnyílt a barokk templombelső

Illés György Cinó  |  2016. 06. 27., 14:12

Fontos állomásához érkezett el a kalocsai Nagyboldogasszony főszékesegyház fölújításának nagy munkája azzal, hogy a szombati papszentelő misével átadták a barokk templombelsőt a liturgia céljaira. A templombelsőt dr. Bábel Balázs érsek szentelte föl a mise elején, majd a Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajlott ünnepi mise keretében megtartott papszentelésen három áldozópappal gazdagodott az egyházmegye. Bábel Balázs érsek az alkalmat arra is megragadta, hogy rangot adományozzon egyes, vezetése alá rendelt egyházfiknak, míg másokat pappá szentelésük kerek évfordulója alkalmából köszöntött a főpásztor.

A székesegyházat zsúfolásig megtöltő hívek, a sokfelől érkező zarándokok, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papsága, a szentelendők hozzátartozói, növendéktársai, az egyházmegye híveinek tanúsága előtt Csorba Dávid, Marton Gábor és Kőhegyi Dániel részesült a papi rend szentségében a szombaton délelőtt tíz órakor kezdődött templomszentelő misén.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ünnepélyes szentmise méltó keretet adtak annak, hogy Bábel Balázs érsek esperesi rangra emeljen érdemeket szerzett papokat. Menyhárt Sándor, Szűcs Tibor és Kalló Krisztián kapott esperesi rangot. Az érsek köszöntötte az egyházmegye ezüst-, arany-, vasmisés papjait is, miközben ez a nap és ez az év is évforduló az ő pályáján is, hiszen 17 éve épp e napon, 1999. június 25-én kezdte meg kalocsai érseki szolgálatát kezdte meg Kalocsán érseki szolgálatát, és pappá szentelésének 40. évfordulóját is néhány nappal korábban ünnepelte.

Dr. Bábel Balázs szentbeszédében Jézusnak a templomhoz fűződő kapcsolatát bemutató bibliai történetek láncára fűzte föl ünnepi gondolatait:

A pap- és templomszentelő szentmise ünnepélyességét emelte Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya és a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar zenei szolgálata.

Balázs érsek áldása a barokk falakon

A mise kezdetén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek megszentelte a vizet, majd azzal meghintette a falakat. Ezzel átadta a majdnem teljesen elkészült templombelsőt a liturgia céljaira, bár egy-két részlet még nem nyerte el végleges formáját, és ideiglenes megoldásokkal is találkozhatott a figyelmes szemlélő az impozáns barokk enteriőrben – amint az megfelel a Vörös Márta érseki főépítész és Bábel Balázs által május elején tartott sajtótájékoztatón ismertetett ütemezésnek.

 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért aztán 

turisztikai célra egyelőre nem is nyílik meg a templom, arra még várni kell.

Az orgona még nem kész, de ha egyszer!

A még fönnálló hiányosságok közül a leglátványosabb az orgona, ennek egyelőre csak hangszekrénye került javarészt a helyére, a sípokat viszont csak a legvégén építik be, amikor garantáltan pormentes környezetben végezhetik el a hangolást. Most egy elektronikus orgona helyettesítette a maga módján a valójában pótolhatatlan, kivételes hangszert, amely, mire elkészül, még egy vadonatúj regiszterrel is bővül: Leányfalusi Vilmosnak régi vágya teljesül azzal, hogy új sípsorral, spanyol trombitákkal is kiegészül a korábban is párját ritkító hangszer.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Búcsú a Szőlőkközében

Vasárnap ünnepi búcsúi szentmise volt a Szőlőkközében található Szent Péter templomban, amelyet szintén dr. Bábel Balázs érsek celebrált. Ott elhangzott ünnepi homíliáját utólag is meghallgathatjuk:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei