2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Papszentelés a Nagytemplomban – Bábel Balázs áldásával megnyílt a barokk templombelső

Illés György Cinó  |  2016. 06. 27., 14:12

Fontos állomásához érkezett el a kalocsai Nagyboldogasszony főszékesegyház fölújításának nagy munkája azzal, hogy a szombati papszentelő misével átadták a barokk templombelsőt a liturgia céljaira. A templombelsőt dr. Bábel Balázs érsek szentelte föl a mise elején, majd a Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajlott ünnepi mise keretében megtartott papszentelésen három áldozópappal gazdagodott az egyházmegye. Bábel Balázs érsek az alkalmat arra is megragadta, hogy rangot adományozzon egyes, vezetése alá rendelt egyházfiknak, míg másokat pappá szentelésük kerek évfordulója alkalmából köszöntött a főpásztor.

A székesegyházat zsúfolásig megtöltő hívek, a sokfelől érkező zarándokok, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papsága, a szentelendők hozzátartozói, növendéktársai, az egyházmegye híveinek tanúsága előtt Csorba Dávid, Marton Gábor és Kőhegyi Dániel részesült a papi rend szentségében a szombaton délelőtt tíz órakor kezdődött templomszentelő misén.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ünnepélyes szentmise méltó keretet adtak annak, hogy Bábel Balázs érsek esperesi rangra emeljen érdemeket szerzett papokat. Menyhárt Sándor, Szűcs Tibor és Kalló Krisztián kapott esperesi rangot. Az érsek köszöntötte az egyházmegye ezüst-, arany-, vasmisés papjait is, miközben ez a nap és ez az év is évforduló az ő pályáján is, hiszen 17 éve épp e napon, 1999. június 25-én kezdte meg kalocsai érseki szolgálatát kezdte meg Kalocsán érseki szolgálatát, és pappá szentelésének 40. évfordulóját is néhány nappal korábban ünnepelte.

Dr. Bábel Balázs szentbeszédében Jézusnak a templomhoz fűződő kapcsolatát bemutató bibliai történetek láncára fűzte föl ünnepi gondolatait:

A pap- és templomszentelő szentmise ünnepélyességét emelte Leányfalusi Vilmos, a főszékesegyház karnagya és a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar zenei szolgálata.

Balázs érsek áldása a barokk falakon

A mise kezdetén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek megszentelte a vizet, majd azzal meghintette a falakat. Ezzel átadta a majdnem teljesen elkészült templombelsőt a liturgia céljaira, bár egy-két részlet még nem nyerte el végleges formáját, és ideiglenes megoldásokkal is találkozhatott a figyelmes szemlélő az impozáns barokk enteriőrben – amint az megfelel a Vörös Márta érseki főépítész és Bábel Balázs által május elején tartott sajtótájékoztatón ismertetett ütemezésnek.

 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért aztán 

turisztikai célra egyelőre nem is nyílik meg a templom, arra még várni kell.

Az orgona még nem kész, de ha egyszer!

A még fönnálló hiányosságok közül a leglátványosabb az orgona, ennek egyelőre csak hangszekrénye került javarészt a helyére, a sípokat viszont csak a legvégén építik be, amikor garantáltan pormentes környezetben végezhetik el a hangolást. Most egy elektronikus orgona helyettesítette a maga módján a valójában pótolhatatlan, kivételes hangszert, amely, mire elkészül, még egy vadonatúj regiszterrel is bővül: Leányfalusi Vilmosnak régi vágya teljesül azzal, hogy új sípsorral, spanyol trombitákkal is kiegészül a korábban is párját ritkító hangszer.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Búcsú a Szőlőkközében

Vasárnap ünnepi búcsúi szentmise volt a Szőlőkközében található Szent Péter templomban, amelyet szintén dr. Bábel Balázs érsek celebrált. Ott elhangzott ünnepi homíliáját utólag is meghallgathatjuk:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK