2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb három Kunszt-díj lelt gazdára – „Krisztus munkatársait” jutalmazta az érsek

2016. 05. 17., 08:40

Május 13-án, a Katona István-házban adták három, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegyében lévő iskolában tanító pedagógus számára a Kunszt Józsefről elnevezett díjakat. A szertartásra szép számmal érkeztek érdeklődők és kísérők – az elismerések pedig, mint minden évben, a legjobb helyre kerültek!

A kitüntetést Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek alapította 2001-ben az érsekség ezeréves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori elődje előtt tisztelegve, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A róla elnevezett elismerést minden évben Kunszt kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon kaphatja meg három pedagógus: egy fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy fő a Főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, egy fő a Kalocsa Városában működő iskolákból.

Köszöntőbeszédében a főpásztor emlékezetett, hogy az értékteremtő munka, amelyet a kitüntetettek soraiban helyet foglalók folytatnak, napjaink világeseményeit és hazai viszonyait tekintve is példaértékűek, hozzátéve, hogy az ünnepség jubileumi évfordulóra is esik, 150 éve ugyanis annak, hogy elhunyt a díj névadója.

Mint minden évben, az idén is volt meghívott szónoka a rendezvénynek Dr. Kiss-Rigó László szegedi-csanádi megyéspüspök személyében, aki – ha már szó esett a világban zajló aktuális történésekről – egy nappal a programot megelőzően még Szíriában volt.

Az egyházi elöljáró beszédében „Krisztus munkatársainak” nevezte mindazon tanító-nevelő munkát végzőket, akik keresztény szellemben, az egyházi értékek szem előtt tartásával pallérozzák az ifjúság elméjét, további sok sikert, kitartást, és az ezen gondolatok jegyében folytatott munkára intve őket – és a hallgatóság soraiban ülőket.


Forrás: KALOhírek

Ebben az esztendőben Kalocsa Város részéről Baranyiné Hellényi Viktória, a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolája és Szakiskolája tanára kapta meg a rangos kitüntetést. Munkásságát és pályáját a díj adományozását megelőzően dr. Bálint József polgármester méltatta.

„2000. óta idegenforgalom-szálloda és turizmus-vendéglátás szakon tanít Kalocsán, a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolában és Szakiskolában. A klasszikus pedagógus megtestesítője, azon kevesek egyike, akik nem csak hivatásuknak, de örömforrásnak is tekintik munkájukat. Óráit az igényesség, gondosság, tervszerűség, kreativitás, a gyermekekkel való sokoldalú törődés, értékközvetítés, élménynyújtás jellemzi. Nála tanítás után sincsen bezárt ajtó, kollegáit, diákjait maximális jóindulattal segíti. Meghatározó szerepe van az intézmény szakképzésében, pedagógiai koncepciójának kidolgozásában, az iskola alapértékeinek megteremtésében és annak gyakorlati megvalósításában”, hangzott az elismerő gondolatok sora, majd Kalocsa első embere gratuláló végszavával Baranyiné Hellényi Viktória átvehette a kitüntetéssel járó plakettet, emléklapot és virágcsokrot Bábel érsektől.

A szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből Mikulás Domonkosnak, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettesének jutott a kitüntetés. Érdemeit kollegája és igazgatója, Nagy Attila ismertette, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogya kilencvenes évek „útkeresésének” időszakában lett gazdagabb iskolájuk Mikulás Domonkossal, aki a „piarista értékrendet a modern fejlődési irányokkal ötvözve” vált a tantestület tagjává. „Osztályfőnökként, szaktanárként egyaránt lelkiismeretes munkát végzett, 2007-től pedig igazgatóhelyettesi megbízatást kapott, feladatai között a fejlesztéseket lehetővé tevő pályázatok figyelésével és menedzselésével”, idéztük az intézményvezető szavait, aki többször is aláhúzta, hogy a nagy múltú iskolánkban történt komoly változásokban meghatározó szerep jutott a Kunszt-díjas kollegának, „amiért nem is tudják méltó módon kifejezni hálájukat”.

A Főegyházmegye fenntartásában működő katolikus oktatási-nevelési intézményekből Balogh Tibor, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári tagintézményének vezetője lett Kunszt József-díjas 2016-ben, Bán Róbert, tázlári polgármester laudációja nyomán. A településvezető amellett, hogy címszavakban ismertette a kitüntetett életpályáját, beszélt arról is, hogy Balogh Tibor „sajátos humorral szerettette meg a tananyagot a legelkalandozóbb és legkevésbé motivált diákkal is, és a lelki talentum továbbadása mellett a hit erősítésére is nagy hangsúlyt fektetett”. A helyi kulturális életben betöltött szerepe mellett igazgatóként vezette az először Kiskőrösi Kistérségi Társuláshoz csatolt tagintézményt, amely később a keceli általános iskola és óvoda tagiskolája lett. „Folyamatosan megújuló szakmai felkészültségét, az iskola iránti elkötelezettségét sok pályázat, több száz tanuló, szülő és kollega igazolja”, zárta beszédét a polgármester, majd a keceli intézmény növendékei léptek a színpadra, hogy ünnepi műsorukkal emeljék a rendezvény fényét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés