2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai és környékbeli vállalkozások is beszállhatnak a Kalocsa-Paks Duna-híd építésébe – Betonüzemek, acélszerkezet gyártók a legesélyesebbek

Kalocsai és környékbeli vállalkozások is beszállhatnak a Kalocsa-Paks Duna-híd építésébe – Betonüzemek, acélszerkezet gyártók a legesélyesebbek
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 18., 13:28

A Kalocsa-Paks Duna-híd próbacölöpeinek próbaterheléses eljárása mutatott rá először: a kalocsai és környékbeli vállalkozások azon törekvése, hogy részt vegyenek az átkelő fizikai megvalósításában, immár karnyújtásnyira került tőlük. Nyúl Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)beruházási igazgatója a híd június 10-i alapkőletétele alkalmából mondott beszédében mutatott rá, mekkora, a külső szemlélő számára különösen monumentális mennyiségű betonra, acélszerkezetre van szükség ahhoz, hogy a Duna magyarországi szakaszán épülő 20. híd 2024. májusáig elkészüljön. Mint korábban beszámoltunk róla, a Duna-híd próbacölöpeinek betonozásához szükséges betont az egyik kalocsai betonkeverő üzemből szállították a meszesi volt kompkikötőhöz, ahol a mixerkocsikat behajózták, a beton így került az építkezés helyszínére.

A Kalocsa–Paks Duna-híd lesz a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán, a szerződés szerint az átkelőnek 2024 nyarára kell elkészülnie. Optimista megközelítések szerint, ha a folyam vízállása megengedi, akár hamarabb is elkészülhet az átkelő, és a rávezető utak is, amelyek egy része szintén a megvalósítás szakaszáéba lépett.

Amint azt Nyúl Zoltán ismertette: az átkelő hossza 950 méter, tíz támasszal, kétszer egy sávval készül. A bal és jobb oldali hullámtéri hidak háromnyílásúak, acél szekrénytartós gerendahidak, vasbeton pályalemezzel. A két középső támasznál a hídszerkezettől 21 méteres vasbeton pilonok készülnek. A szélessége 19 és 26 méter között váltakozik, két oldalán kétirányú kerékpárutat alakítanak ki. A hídépítéshez huszonkét kilométer útépítés is kapcsolódik.

Forrás: NIF


A beruházási vezérigazgató az utakról szólva kifejtette: a projekt keretében az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy között tizenegy kilométer hosszú, új szakasza az 51-es főutat köti össze a 6-os főúttal és az M6-os autópályával. Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, 5124 jelzésű út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 jelzésű út keresztezésénél, illetve a 6-os főút Paks és Szekszárd közötti szakaszánál.

Az 512-es főutat keresztező, Paksot Gerjennel összekötő, 5124 jelzésű út tizenegy kilométer hosszúságú lesz, a kezdő csomópontot elhagyva a meglévő földút vonalvezetését követi, majd ráfordul az atomerőmű déli bejáró útjához vezető szakaszra, majd az erőmű védő övezetét elkerülve csatlakozik az atomerőmű déli bejáró útjába.

A szakember rámutatott: A készülő hídnak hatalmas az anyag szükséglete.

Harminckétezer köbméter betont használnak fel, az acélszerkezetek össztömege eléri a hatezerötszáz tonnát. A kivitelezést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaként a Duna Aszfalt Zrt. végzi.” Mint megtudtuk, a Duna bal partján ilyen méretű és mennyiségű acélszerkezet gyártására vélhetően két cég, a kalocsai Budamobil Cargo és a keceli Pintér Művek képes, Kalocsán pedig két olyan betonkeverő üzem is működik, amelyek közül az egyik – amelyik a próbacölöpözéshez szükséges betont legyártotta - már bizonyítottan képes az ilyen jellegű megrendelés teljesítésére.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere az ünnepélyes alapkőletételen a Kalocsa TV-nek, a Tolnatáj TV-nek, a KALOhíreknek adott interjúban kitért arra, hogy Kalocsán olyan minősített és bizonyítottan jól teljesítő cégek működnek, amelyek helyzetbe hozása mind a híd, mind a Paks II. megvalósítása során egybe esik az önkormányzat céljaival, azaz hogy a helyi vállalkozások minél többet profitálhassanak a helyi adóbevételek szempontjából sem közömbös két nagy beruházásból. Ennek tükrében az önkormányzat minden lehetséges támogatást megad ezeknek a vállalkozásoknak, hogy megrendelésekhez jussanak, és hogy helyzetbe kerüljenek.

Font Sándor országgyűlési képviselő az alapkőletétel alkalmával portálunknak elmondta:

a Duna bal partján lévő települések esetében prioritás, hogy a helyi gazdaság szereplőit minél szélesebb körben vonják be mind a Duna-híd, mind a Paks II. projekt megvalósításába. Ezt szolgálták egyebek mellett az előzetes felmérések, a speciális minősítések megszerzése, a szakképzés, az egyetemi oktatás ezen kihívásokhoz történő igazítása. Ezen célok már vagy megvalósultak, vagy megvalósulásuk folyamatban van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021-10-19 14:50:00
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés