2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Elhelyezték a Kalocsa-Paks Duna-híd alapkövét – A munkaterületen Látogató Központot nyitottak

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 10., 18:41

Az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd kalocsai hídfőjénél a földmunkagépek folyamatos munkavégzése mellett, a június 6-án, 13 órakor kezdődő ünnepség keretében helyezték el a Duna magyarországi szakaszán épülő 20. folyami híd alapkövét. Az ünnepségén jelen volt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese. A nagy jelentőségű eseményen megjelent Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Filvig Géza Kalocsa, Szabó Péter Paks, Domonyi László Kiskőrös, Bakai Károly Foktő polgármestere, valamint a kalocsai járás Duna menti községeinek településvezetői.

A himnusz elhangzása után Süli János beszédében rámutatott: az új Duna-híd egyik legnagyobb haszna, hogy Kalocsa és az M6 autópálya, valamint a Kalocsa és Paks közötti, jelenleg 70 kilométeres távolság jelentősen lecsökken, a menetidő 15 percre rövidül. A miniszter - utalva az épülő híd szomszédságában működő növényolajgyár folyamatban lévő bővítésére is - rámutatott: a hídberuházásnak további jelentős gazdaságélénkítő hatása várható a térségben. A híd 2024. évi átadása után a két város és a közeli települések lakói a gépjárművek mellett kerékpárral is gyorsan elérhetik úti céljukat, ugyanis a hídon kétirányú kerékpárút épül. A hídhoz, illetve az atomerőmű fejlesztéséhez kapcsolódóan összesen 60 kilométer új út épül, amely a turizmus fejlődését is szolgálja majd.

A miniszter leszögezte: ahogy egykor a Paksi Atomerőmű egyes blokkja megépült híd nélkül, most is megépülne az új, 5. és 6. blokk híd nélkül. Ám a 41 települést érintő lakossági fórumok egyértelmű üzenete az volt: ha már atomerőművet építenek, feltétlen épüljön egy új Duna-híd is. A hídra azért is szükség van, hogy az itt élők a paksi atomerőmű építésébe bekapcsolódhassanak – mondta a miniszter.

Hozzátette, ahogy Pakson az ingatlanárak elérték a budapesti árakat, a híd megépülése után az valószínűsíthető: a kalocsai és környékbeli településeken is megindul az ide települő ipar, amellyel együtt a lakosság száma is emelkedik. Ebből adódóan ahogy Pakson, a Duna bal partján lévő településeken is emelkedni fognak az ingatlan árak – prognosztizálta Süli János.

A miniszter megköszönte a híd előkészítését végzők munkáját, majd azt kívánta:

a híd a vállalt határidőre elkészüljön, hogy Kalocsán ezt követően a volt Foktői úti laktanya szálláshellyé fejlesztése is megkezdődjön. Ennek határideje a híd elkészülésének függvényében módosulhat, de az továbbra sem változott, hogy mindenképpen egy jelentős létszámot szeretnének elhelyezni a volt laktanyából kialakított szálláshelyen.”

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Süli János zárszóként kijelentette:

a mai eseményt követően a paksi oldalon is megtörténik majd az új Duna-híd alapkövének elhelyezése. Bízik abban, hogy az új paksi atomerőmű létesítési engedélyét a hatóság szeptember 26-ig kiadja, az új két blokk 2029-2030-ban már áramot termel.” A miniszter annak a véleményének adott hangot:

ahogy a jelenlegi, úgy az új atomerőművi blokkok is - az ezzel kapcsolatos ellenvéleményekkel szemben - a megújuló energiáknál olcsóbban termenek áramot, beleértve a keletkező hulladék kezelésének árát is.” Font Sándor országgyűlési képviselő beszédében kifejtette: A Kalocsa - Paks közötti híd megépítésére nem csak gazdasági szempontból volt szükség, hanem azért is, mert jelentős lakossági igény volt rá.

Örömteli egy olyan beruházás indulásánál jelen lenni, melyet ennyire vártak a környezetében élők. Elmondhatjuk, hogy attól a helyszíntől, ahol most állunk, a hídnak köszönhetően egy órán belül elérhető lesz a Budapest helységjelző tábla.”

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az országgyűlési képviselő felidézte azt az időszakot, amíg a lakosság által megfogalmazott igény végül az új Duna-hídról szóló kormányzati döntéssel realizálódhatott.
Az új atomerőműről szóló lakossági tájékoztatók középpontjában nem is annyira az atomerőmű bővítése - hiszen az itt élők ezt már megszokhatták -, hanem az új Duna-híd iránti igény állt.

Ez volt az az erő végül, ami megkerülhetetlenné tette, hogy a hídépítésről komolyan kell beszélni. A kormány ezt megértette, és megkezdődött a hídépítés előkészítése, terveztetése - itt egy év csúszás történt - mígnem a híd jelenleg már a megvalósítás szakaszában van, az építkezés visszafordíthatatlanul megindult."- húzta alá a képviselő.

Ez üzenet azoknak a kétkedőknek is, akik a 2013-2014-es első hírek után, hogy esély van az új Duna-hídra azt mondták: ez csak kampányszöveg, ne higgyetek nekik, ebből nem lesz semmi.”A mai esemény mindazokra rácáfol, akik kétkedtek, és mindazoknak további erőt ad, akik bíztak abban, hogy a híd megépül – mondta Font Sándor.

A képviselő a továbbiakban üdvözölte a híd építési helyszínén kezdeményezésére létesített látogató központot, hogy egykor majd az utókor is lássa, miként készült el ez a komoly beruházás.

Font Sándor végezetül megállapította: a híd komoly változást hoz a Duna két partján élők életében, és köszöntet mondott mindazoknak, akik hittek a híd megépítésében és megvalósítják azt.

A Duna-híd paramétereit, a beruházás menetét Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgatója ismertette.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


Mint elhangzott, az 512. sz. főút 7-es km szelvénye után, a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

A felszerkezet szélessége 19,26-23,26 méter között váltakozik, melyen 2×3,5 méter szélességű kocsipályát, valamint kétoldali, kétirányú kerékpárútat alakítanak ki a szükséges biztonsági sávokkal.

Jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.

A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik – mondta a beruházási vezérigazgató.

Nyul Zoltán kiemelte:

a mai napon felavattuk a híd építéséhez kapcsolódó Látogatóközpont is, melynek szerepe, hogy növelje a projekt elfogadottságát és információkat adjon az érdeklődőknek az építkezésről.

A központ havonta egy alkalommal, pénteki napokon lesz látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, melyet a Duna Aszfalt social media felületein és telefonon lehet majd megtenni.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint - zárta a tájékoztatását Nyúl Zoltán beruházási vezérigazgató.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés