2024. 03. 05. kedd
Adorján, Adrián
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitó az Astriceumban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 03. 29., 16:20

A Kalocsai Érsekség illetve a Szelidi-tó és környezetének beruházásairól, valamint a megyei turizmusfejlesztési lehetőségekről hallhattak előadást az ágazat megyei és helyi szereplői a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az Astriceum Érseki Múzeum fogadóterében hétfő délután megtartott turisztikai szezonnyitó rendezvényen.

Az előadók sorát Horváthné Csortán Krisztina, az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központ marketing koordinátora nyitotta, aki az egyházmegye kalocsai fejlesztéseiről tartott előadást, elsősorban arra helyezve a hangsúlyt, hogy a Kalocsai Érsekség az idei szezonban mit kínál a turistáknak.

Emlékeztetett, március 15-én a Főszékesegyházat is megnyitották az idegenforgalom számára. Előre bejelentett csoportoknak vezetéseket is tartanak, amelyeken a templom történetén túl a grandiózus felújításról is átfogó képet adnak a résztvevőknek.
Horváthné Csortán Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy

a hitéleti időpontok kivételével a templomba csak belépőjegy megváltását követően lehet bemenni.

Jegyet 500 Ft/fő, nyugdíjasoknak és diákoknak 300 Ft/fő áron a hétfő kivételével naponta 9-17 óráig nyitva tartó Astriceum Érseki Múzeum fogadóterében lehet vásárolni.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az attrakció az Astriceum és a Főszékesegyházi Könyvtár Patachich termének látogatását is tartalmazó új, kombinált belépőjegy megváltásával is megtekinthető – ezt szintén ugyanott lehet beszerezni.

Az Astriceumban 2017-ben időszaki kiállításokkal várják az érdeklődőket. Jelenleg egy egyháztörténeti vonatkozásokkal is bíró ’56-os tárlat, valamint Szekeres Erzsébet textilkiállítása, és az Érseki Kincstár egyes tárgyai tekinthetők meg a múzeumban. Egyéni látogatókat naponta két időpontban, 11 és 15 órakor fogadnak. Jegyeket a fent említett időben 1.000 Ft/fő, diákoknak, nyugdíjasoknak 600 Ft/fő, a Kalocsa-kecskeméti egyházmegye diákjainak 100 Ft/fő áron lehet vásárolni. Bejelentett csoportoknak természetesen itt is tartanak tárlatvezetést.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az előadó azt is elárulta, idén legalább egyszer fordul a múzeumban az időszaki kiállítások sora. Nyár közepén ugyanis Asztrik érseknek terveznek kiállítást berendezni. A Főszékesegyházi Könyvtár barokk olvasóterme a megszokott időpontokban, tehát egyéni látogatók számára naponta kétszer, 12 és 14 órakor látogatható, de nyitvatartási időben (április 1-től hétfő kivételével minden nap) 9-17 óráig előzetes bejelentkezést követően csoportokat is fogadnak.

Horváthné Csortán Krisztina – a már portálunkon is ismertetett terveken túl – a jövőre vonatkozóan azt is megosztotta hallgatóságával, hogy

terveik szerint ez év végére fejezik be a Szentháromság tér burkolását.

A Főszékesegyház altemplomába való bejárhatóságot a ’18-as évre tervezik. Addig valószínűleg - a jelenleg ideiglenes tető alatti - elődtemplomok alapjainak állagmegóvásával is végeznek, és az is bejárható lesz.
Ezt követően Kaptány Aliz, a helyi TDM ügyvezetője arról biztosította a jelenlévőket, hogy szervezetükre semmiképp se konkurencia, annál inkább együttműködő partnerként tekintsenek és bátran forduljanak hozzájuk ötleteikkel.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Botykai János, Dunapataj jegyzője két jelentős, a Szelidi-tavat is érintő fejlesztéséről számolt be. Egyrészt, közel 30 millió forint értékben, teljesen önkormányzati finanszírozásból zajlik az ivóvíz hálózat építése, másrészt terveik szerint

ősszel kezdik a szebb napokat is látott Dunapatajt és Szelidet összekötő kerékpárút felújítását,

amelyre mintegy 170 millió forintot költenek majd. A jegyző azt is elmondta, a későbbiekben ennek a szakasznak LED lámpákkal való megvilágítását is tervezik.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A 2015-ben életre hívott Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. ügyvezetője Csáki Béla a közreműködésükkel jelenleg előkészítés alatt álló projektek között nevesítette a hajósi pincefaluban kialakítandó látogatóközpont, a már említett Eurovelo nyomvonalra csatlakozó Dunapataj-Szelidi-tó kerékpárút, a homokmégyi vadaspark, a dusnoki „Bárka” közösségi központ, és a fajszi dunai kisszerszámos halászathoz kapcsolódó fejlesztési pályázatait. 

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Kalocsa Város Önkormányzata részéről előbb Bolvári Ferdinánd képviselő beszélt arról, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködésben a Bejáratható Magyarország program keretében, az úgynevezett aktív turisztikai hálózatok fejlesztéséhez kapcsolódva kiemelt dunai megállóhellyé válhat Kalocsa.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Bálint József polgármester pedig amellett, hogy az ágazat képviselőit összefogásra buzdította, a térségünk idegenforgalmát is nagyban befolyásoló, Kalocsa-Paks között megépítendő, új Duna-híddal kapcsolatos aktualitásokat osztott meg a résztvevőkkel amelyekről a polgármester által e témában tartott közgyűlés kapcsán írott cikkünkben már beszámoltunk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szezonnyitó fórum helyi termékek kóstolásával, valamint az Érseki Kincstár és a Főszékesegyház közös megtekintésével zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK