2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitó az Astriceumban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 03. 29., 16:20

A Kalocsai Érsekség illetve a Szelidi-tó és környezetének beruházásairól, valamint a megyei turizmusfejlesztési lehetőségekről hallhattak előadást az ágazat megyei és helyi szereplői a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az Astriceum Érseki Múzeum fogadóterében hétfő délután megtartott turisztikai szezonnyitó rendezvényen.

Az előadók sorát Horváthné Csortán Krisztina, az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központ marketing koordinátora nyitotta, aki az egyházmegye kalocsai fejlesztéseiről tartott előadást, elsősorban arra helyezve a hangsúlyt, hogy a Kalocsai Érsekség az idei szezonban mit kínál a turistáknak.

Emlékeztetett, március 15-én a Főszékesegyházat is megnyitották az idegenforgalom számára. Előre bejelentett csoportoknak vezetéseket is tartanak, amelyeken a templom történetén túl a grandiózus felújításról is átfogó képet adnak a résztvevőknek.
Horváthné Csortán Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy

a hitéleti időpontok kivételével a templomba csak belépőjegy megváltását követően lehet bemenni.

Jegyet 500 Ft/fő, nyugdíjasoknak és diákoknak 300 Ft/fő áron a hétfő kivételével naponta 9-17 óráig nyitva tartó Astriceum Érseki Múzeum fogadóterében lehet vásárolni.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az attrakció az Astriceum és a Főszékesegyházi Könyvtár Patachich termének látogatását is tartalmazó új, kombinált belépőjegy megváltásával is megtekinthető – ezt szintén ugyanott lehet beszerezni.

Az Astriceumban 2017-ben időszaki kiállításokkal várják az érdeklődőket. Jelenleg egy egyháztörténeti vonatkozásokkal is bíró ’56-os tárlat, valamint Szekeres Erzsébet textilkiállítása, és az Érseki Kincstár egyes tárgyai tekinthetők meg a múzeumban. Egyéni látogatókat naponta két időpontban, 11 és 15 órakor fogadnak. Jegyeket a fent említett időben 1.000 Ft/fő, diákoknak, nyugdíjasoknak 600 Ft/fő, a Kalocsa-kecskeméti egyházmegye diákjainak 100 Ft/fő áron lehet vásárolni. Bejelentett csoportoknak természetesen itt is tartanak tárlatvezetést.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az előadó azt is elárulta, idén legalább egyszer fordul a múzeumban az időszaki kiállítások sora. Nyár közepén ugyanis Asztrik érseknek terveznek kiállítást berendezni. A Főszékesegyházi Könyvtár barokk olvasóterme a megszokott időpontokban, tehát egyéni látogatók számára naponta kétszer, 12 és 14 órakor látogatható, de nyitvatartási időben (április 1-től hétfő kivételével minden nap) 9-17 óráig előzetes bejelentkezést követően csoportokat is fogadnak.

Horváthné Csortán Krisztina – a már portálunkon is ismertetett terveken túl – a jövőre vonatkozóan azt is megosztotta hallgatóságával, hogy

terveik szerint ez év végére fejezik be a Szentháromság tér burkolását.

A Főszékesegyház altemplomába való bejárhatóságot a ’18-as évre tervezik. Addig valószínűleg - a jelenleg ideiglenes tető alatti - elődtemplomok alapjainak állagmegóvásával is végeznek, és az is bejárható lesz.
Ezt követően Kaptány Aliz, a helyi TDM ügyvezetője arról biztosította a jelenlévőket, hogy szervezetükre semmiképp se konkurencia, annál inkább együttműködő partnerként tekintsenek és bátran forduljanak hozzájuk ötleteikkel.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Botykai János, Dunapataj jegyzője két jelentős, a Szelidi-tavat is érintő fejlesztéséről számolt be. Egyrészt, közel 30 millió forint értékben, teljesen önkormányzati finanszírozásból zajlik az ivóvíz hálózat építése, másrészt terveik szerint

ősszel kezdik a szebb napokat is látott Dunapatajt és Szelidet összekötő kerékpárút felújítását,

amelyre mintegy 170 millió forintot költenek majd. A jegyző azt is elmondta, a későbbiekben ennek a szakasznak LED lámpákkal való megvilágítását is tervezik.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A 2015-ben életre hívott Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. ügyvezetője Csáki Béla a közreműködésükkel jelenleg előkészítés alatt álló projektek között nevesítette a hajósi pincefaluban kialakítandó látogatóközpont, a már említett Eurovelo nyomvonalra csatlakozó Dunapataj-Szelidi-tó kerékpárút, a homokmégyi vadaspark, a dusnoki „Bárka” közösségi központ, és a fajszi dunai kisszerszámos halászathoz kapcsolódó fejlesztési pályázatait. 

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Kalocsa Város Önkormányzata részéről előbb Bolvári Ferdinánd képviselő beszélt arról, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködésben a Bejáratható Magyarország program keretében, az úgynevezett aktív turisztikai hálózatok fejlesztéséhez kapcsolódva kiemelt dunai megállóhellyé válhat Kalocsa.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Bálint József polgármester pedig amellett, hogy az ágazat képviselőit összefogásra buzdította, a térségünk idegenforgalmát is nagyban befolyásoló, Kalocsa-Paks között megépítendő, új Duna-híddal kapcsolatos aktualitásokat osztott meg a résztvevőkkel amelyekről a polgármester által e témában tartott közgyűlés kapcsán írott cikkünkben már beszámoltunk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szezonnyitó fórum helyi termékek kóstolásával, valamint az Érseki Kincstár és a Főszékesegyház közös megtekintésével zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés