2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vörösboros évet zártunk – Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott a Kalocsai Borbarátok Találkozója

Vörösboros évet zártunk – Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott a Kalocsai Borbarátok Találkozója
Illés György Cinó  |  2020. 03. 03., 15:33

Harminckilenc mintát neveztek be, fehér, rozé, új vörös és ó vörös kategóriákban hirdettek eredményt a négytagú zsűri döntése nyomán, valamint természetesen a vándordíjat is kiosztották a közönség szavazatai alapján az idei borbarát találkozón, amelyet a korábbi alkalmakhoz hasonlóan a Paprikakutató állomás ebédlőjében tartottak meg. Amint a zsűri szóbeli értékeléséből kiderült, a tavalyi évjárat a vörösboroknak kedvezett, fehér szőlőből nehezebb volt igazán finom nedűt készíteni. A rozék értékeit is kevésbé domborította ki az évjárat, nem csoda, hogy a megszokottnál kevesebb rozé mintát adtak le a nevezők.

Zsúfolásig megtelt a borbarát találkozónak rendszeresen helyet adó ebédlőterem, jelezve, hogy a mostanára erős hagyománnyá érlelődött borbarát-találkozó már kinőtte ezt a helyszínt. Nem lepődnénk meg, ha jövőre új helyet keresnének a szervezők az évről évre egyre nagyobb érdeklődés mellett zajló rendezvénynek.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Ebben az esztendőben 27 nevező összesen 39 mintát nevezett be a borversenybe. A megméretésre került nedűk több mint fele vörösbor volt, így ezt a kategóriát ó- és újbor kategóriákra osztották tovább, míg a fehér és rozé kategóriát nem bontották tovább. Igaz, a rozék és a fehérborok esetében a mostani borászati és borfogyasztási divat a friss, gyümölcsös, eredeti zamatú nedűket részesíti előnyben, ennek ellenére például fehérborból még tízéves óbor is szerepelt a versenyeztetett tételek közt.

A négy kategória első három helyezettjét a zsűritagok értékelésének összegzése alapján határozták meg. Az öttagú zsűri elnöki tisztét Szalmai Lászlóné, az egykori Hosszúhegyi Állami Gazdaság volt főborásza töltötte be. Mellette – betűrendben – Marosvári Gábor, a hajósi Kovás Borház borásza, Matos Patrika hajósi Matos Pince munkatársa, a kiskőrösi székhelyű Boranal Kft. képviseletében Opauszki Péter, valamint Tóth Martin, a hajósi Barth Pince szakembere alkotta a szakmai zsűrit.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


A ZSŰRI DÖNTÉSE NYOMÁN AZ ALÁBBI SORREND ALAKULT KI A NÉGY KATEGÓRIA KÉPZELETBELI DOBOGÓJÁN:

Fehérborok
1. Bagó Attila – Chardonay, 2019.
2. Bernert Henrik – Aletta, 2019.
3. Bagó Tamás – vegyes fehér, 2019.

Rosék
1. Deák Gábor – Kékfrankos, 2019.
2. Szabó László – Cabernet sauvignon, 2019.
3. Szűcs András – Cabernet sauvignon, 2019.

Új vörösborok
1. Horváth Róbert – Merlot-Zweigeltküvé
2. Gáll Tibor – Cabernet Sauvignon
3. Tóth Zoltán – Cabernet sauvignon

Vörös óborok
1. Gáll Tibor – Merlot, 2018.
2. Bagó Tamás – Cabernet franc, 2018.
3. Szörényi Tamás – Kékfrankos, 2017.

A résztvevők mindegyike emléklappal gazdagodott, a díjazottak pedig az eredményüket igazoló oklevél mellé borbarát-találkozó logóval díszített pólót, jóféle kalocsai fűszerpaprikát valamint András Róbert, alias Bufurc bácsi jóvoltából egy-egy Bufurc mese kötetet is átvehetett.

A borbírálatban nem csak a zsűri vett részt, hanem a nevező borászok és vendégeik is végigkóstolták a teljes kínálatot, és húszpontos borbírálat módszerével értékelték is azokat, és a találkozó legrangosabb elismerésének, a Kovács László fazekasmester által készített díszes kancsónak mintvándordíjnak az idei gazdáját a közönség értékelése alapján választották ki.

Azt, hogy a zsűri és a közönség sem hasra ütés alapján döntött, bizonyítja, hogy a közönségdíjat a zsűri szerint legjobban sikerült kategória, az új vörös borok mezőnyének első helyezettje vihette haza:

A VÁNDORDÍJAT HORVÁTH RÓBERT NYERTE EL 2019-ES MERLOT-ZWEIGELT KÜVÉJÉVEL.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Az eredményhirdetést követően a találkozó még nem ért véget, hiszen a résztvevőket csülökpörkölt vacsora várta, ami épp jókor jött, hiszen a sok megkóstolt bor igencsak fölserkentette a borbarátok étvágyát.
A Peák Csaba készítette vacsora elfogyasztása után kötetlen beszélgetéssel, borozgatással zárult a rendezvény.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>