2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A géderlaki komphoz vezető út felújítása nincs a kormányhatározatban – Font Sándor segítségét kérik

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 27., 18:48

Katona György, Géderlak község polgármestere Font Sándor országgyűlési képviselőhöz fordul, tőle kér segítséget, hogy a községből a kompkikötőhöz vezető út is kerüljön a Paks II beruházással összefüggésben felújítandó utak közé. A Duna-partra vezető út felújítása azért fontos, mert a megaprojekt megvalósítását, egészen a Kalocsa-Paks Duna-híd átadásáig egy nagy befogadású, személy- és jármű szállításra egyaránt alkalmas, folyamatosan közlekedő komphajóval segítenék. Ám a megnövekedő forgalmat jelenlegi állapotában aligha tudja majd biztosítani a keskeny, rossz állapotban lévő út.

Mint emlékezetes, Font Sándor november 28-án sajtótájékoztató keretében, részleteiben ismertette az útrekonstrukciókról szóló kormányhatározatot. A jogszabály szerint előkészítő szakaszba léptek azok a Kalocsát és vonzáskörzetét is jelentős mértékben érintő útkorszerűsítési és útrekonstrukciós beruházások, amelyek alapvetően a Paks II. projekthez kapcsolódnak.

Előkészítő szakaszba léptek azok a Kalocsát és vonzáskörzetét jelentős mértékben érintő útkorszerűsítési és rekonstrukciós beruházások, amelyek alapvetően a Paks II. projekthez kapcsolódnak.
bővebben ...

Az új elnevezéssel „Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti fejlesztések” választókörzetét érintő részéről Font Sándorországgyűlési képviselőaz 1573/2018. (XI. 15.) kormányhatározat alapján, Bács-Kiskun megye úthálózati térképén nyomon követve tájékoztatott.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kalocsát és környékét érintő legnagyobb horderejű változás, hogy a Kormány döntése értelmében Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút. Ennek a szakasznak az előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik.

A kormányhatározatot valamennyi érintett település polgármestere, így Katona György is olvasta. A polgármester portálunkat arról tájékoztatta: örömmel látta, hogy a fejlesztés fontos része az 5106. jelű összekötő út Dunapataj-Ordas-Géderlak-Dunaszentbenedek-Uszód-Foktő irányába történő korszerűsítése.

Ám a fejlesztési listán hiába kereste a Géderlak központjától a kompkikötőig vezető utat, azt nem találta, valószínűleg véletlenül lemaradt.

Ugyanakkor

a Duna túloldalán, Paksnál a kompkikötőtől a 6. számú főútig tartó rövid kis szakasz szerepel a projektlistán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György szerint hasonló helyzet alakult ki Géderlakon, mint Kalocsán, ahol az 51-es főút Ipari park bekötő úttól a város településjelző táblájáig tartó szakasza maradt ki a felújítandó utak felsorolásából.

Mint portálunknak Katona György a közel 2,5 kilométer hosszú útszakasz felújítási programba való felvételéről szólva elmondta: a lista kiegészítése érdekében Font Sándor országgyűlési képviselőhöz fordul, ugyanis szerinte egy ilyen horderejű kérdésben nyilvánvalóan nem csak szakmai, hanem politikai döntés szültetett. Következésképp a megoldás akkor lehet a leggyorsabb, ha közvetlenül a választókörzet országgyűlési képviselőjétől kér segítséget.

Ahogy korábban megírtuk, Font Sándor a kimaradt kalocsai szakasz projektlistára való felvételét már sikeresen megbeszélte a kormányhatározatot előkészítő államtitkársággal.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>