2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle
Illés György Cinó  |  2020. 11. 06., 12:43

Olvasóink viszonylag kevés újdonságot találhatnak városunk nagy múltú nyomtatott sajtóterméke hasábjain, de azért mindig vannak olyan témák, amelyek elkerülték figyelmünket. A Kalocsai Néplap aktuális számának szemlézése ugyanakkor arra is alkalmat ad, hogy átfussuk a mögöttünk hagyott hét legfontosabb híreit.

Gazdaság

A kalocsai paprika sikere: Great Taste Awards 2020 megmérettetésen vett részt a Fajszi Vikica fűszerpaprika őrlemény. A negyedik generációs Fajszi Paprika Manufaktúra terméke a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha Magazin januári alapanyagtesztjén a legjobb magyar fűszerpaprikának bizonyult. Az angliai világversenyen, amelyet a szakmai berkekben a világ Oscar-díjának is nevezett megmérettetésen két csillagot kapott. A terméket ötcsillagos szállodákban használják, Michelin-csillagos séfek főznek vele, de számos delikát szaküzletben bárki számára elérhető – írják a Fajszi Paprika Manufaktúra tájékoztatására hivatkozva.

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton.
Egész oldalas cikk foglalkozik a kalocsai telephely teljes körű, kétszáz milliós beruházás keretében történt felújítása utáni átadásával, amelyet 30 milliós összértékű nyereményjátékkal, benne gépjárműsorsolással tesz emlékezetessé a tulajdonos, a hajósi székhelyű Aktív Kft. A kalocsai áruházukat és raktárukat a cég vezetője, Hévizi János és dr. Filvig Géza polgármester adta át. A cikkben a megnyitón elhangzott beszédekből is hosszan idéz a szerző.

Ordas bérlakás-programmal növeli megtartó képességét – e címmel született írás térségünk Duna-parti gyöngyszeméről, amely azonban a település számos más büszkeségét említi, az Alkotótábortól az emlékművé átlényegült Rákóczi-fán át a Virágos Magyarországért pályázaton elért sikerekig és a nemzetközi horgászversenyig. Bérlakás-programjukról megtudhatjuk, hogy az önkormányzat az elmúlt években hét leromlott állagú házat vásárolt meg és újított föl JETA-forrás becsatornázásával. A településképi szempontból is jelentős beruházások nyomán kialakított lakásokba azok a családok költözhetnek, akik Ordason leltek új otthonra.


Egészség

Két forrásból is gazdagodott kórházunk.

Az ÁEEK beszerzésében Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a kalocsai Szent Kereszt Kórházba. Szivós Etelka főigazgató-helyettes tájékoztatott arról, hogy három, lélegeztetőgépként is használható altatógépet kapott az intenzív osztály, valamint összesen 30 betegőrző monitor került a kórház nyolc osztályára.

A foktői Pirates Family MC szokásos évi jótékonysági estjének bevételeivel ezúttal a kalocsai kórházat támogatták: LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház krónikus osztálya betegei részére címmel írja meg a lap, hogy november 2-án a motoros klub három tagja, Holler Attila, Nagy István és Szigeti Szabolcs öt LED TV-t a hozzájuk tartozó fali konzollal, egy felfekvés elleni matracot és egy összecsukható tolószéket adtak át Szivós Etelkának, összesen mintegy 320 ezer forint értékben.

A fokozódó koronavírus-veszély kapcsán két cikkük is született:

A pandémiás helyzet kapcsán Hajdú Zoltán kalocsai háziorvos tanácsait olvashatjuk, amelyek közt szerepel, hogy Érdemes felvenni az influenza elleni oltást, már csak azért is, mert az által a COVID-dal szemben is ellenállóbbakká válhatunk. A háziorvos saját praxisában is tapasztalja a koronavírus-fertőzés növekvő esetszámát, jelezvén: ide ért a második hullám.
Az influenza elleni oltás a két – hasonló tünetekkel járó – betegség diagnosztikai elkülönítését is szolgálja, elhárítja azt a veszélyt, hogy a két kórt egyszerre kapjuk el, ami sokkal súlyosabb következményekkel járhat, túl azon, hogy az önmagában is halálos kimenetelűvé válható influenzától megkíméljük magunkat, megtartva immunrendszerünk védekezőképességének egészét.

A lap arra is fölhívja olvasói figyelmét, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt November 2-ától szigorodtak a maszkviselés szabályai, ami elsősorban a vendéglátó- és szórakozóhelyeket érinti.


Kultúra

Az ötödik parancsolat: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad te néked” – szól az emberi viszonyokat szabályozó, második kőtábla első parancsa. De mit jelent ez? Kit, mit, miért tiszteljünk szüleinkben? Miért kellett ezt parancsba adni? Hiszen a szülők iránti szeretet az egyik legalapvetőbb természetes emberi érzés. Feltétlen tisztelet jár a szülőnek? Akkor is, ha életét nem tiszteletre méltó módon éli? – a válaszokat Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora adja meg írásában.

A Bács-Kiskun boldoggá tesz című program újabb állomása volt október 22-én egy Koncert Csík Jánossal és a Mezzo zenekarral Dunavecsén. A nagysikerű koncertnek helyszínét adó művelődési ház előterében gyermekrajz-kiállítást is berendeztek. A rendezvényen tiszteletét tette és köszöntőt mondott dr. Mák Kornél, a megyei önkormányzat alelnöke is. A programot Vörös Sándor polgármester nyitotta meg.

Negyedszázada szolgál Eperjesi György kántor. Huszonöt éves szolgálatát október 25.-én a reggel félé nyolckor kezdődött szentmise keretében ünnepelte a Szent István király templom hívő közössége. Az egykori jezsuita templomon kívül Eperjesi György Fajszon, és Bátyán is szolgál kántorként, illetve segédkántorként, helyettesként pedig a kalocsai Eperföld, valamint Hajós és Szakmár kántori feladatait is ellátja, emellett tanítóként és énektanárként, valamint iskolai kórusvezetőként is tevékenykedik. Eddigi pályáját, érdemeit egész oldalas cikkében méltatja dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója.


Kékfény

A Kalocsai Néplap is megírta, hogy Ámokfutó BMW-s tartolt a sétálóutcában, amivel kapcsolatban már címében fölteszi a kérdést: Helyszíni bírsággal megússza?
A belvárosi lakosságot ugyanis azért is fölháborította az eset, mert rendszeressé váltak a város utcáin az illegális gyorsulási versenyek, amelyeknek már a hanghatásai is elviselhetetlenek, de nagyobb baj a többi közlekedőnek okozott balesetveszély. Most is csak a szerencsén múlott, hogy a nagy gyalogosforgalmú, sokszor este sem kihalt sétálóutcán nem járt épp arra senki, amikor a nagy teljesítményű kocsi beszáguldott a gyalogosoknak fenntartott területre, ahol egy földkupacba fúródva állt meg. Nem kell találgatni, hogyan történt: a Belvárosi Gyógyszertár kamerája fölvette, ahogy a fekete autó sofőrje legalább százas tempóval, egy ész nélküli előzésből visszatérve elveszíti uralmát a jármű fölött, és nem tudja bevenni a kanyart a postánál. A felvételt közzétevő gyógyszertárvezető és mások is a rendőrség határozottabb fellépését sürgetik az utjainkat nem rendeltetésszerűen használó, renitens fiatalokkal szemben, nem érezvén arányosnak a helyszíni bírság büntetését az okozott közveszéllyel és kellemetlenségekkel.

Részeg ukrán sofőr okozta egy kalocsai nő halálát című cikkében arról a tragikus kimenetelű balesetről is olvashatunk a Néplap hasábjain, amelynek során egy 66 éves kalocsai asszony vesztette életét, két további személy megsérült, amikor október 25-én délután Bócsa és Jakabszállás közt. A 31 éves ukrán sofőr egy szlovák rendszámú kocsival haladt, amikor előzés közben elveszítette uralmát autója fölött, és keresztbe fordulva összeütközött a szemből szabályosan közlekedő, kiskőrösi férfi vezette személykocsival. A vétkes sofőrt alkoholos befolyásoltság gyanúja miatt előállították, később őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Nem csitul, sőt fokozódni látszik az illegális bevándorlási hullám is: Húsz esetben összesen száz illegális migránst tartóztattak föl megyénkben – írja a lap. Ez még csak nem is tűnne soknak, de már a cikk első bekezdéséből kiderül: mindez egyetlen nap termése volt. A rendőrségi híreket szemléző írás két, Kecel, illetve Petőfiszállás térségében történt, súlyos sérüléssel járó, valamint több anyagi káros közlekedési balesetről, több eltiltás alatti járművezetésről, és egy lopás miatt körözött jánoshalmi férfi elfogásáról is említést tesz.


Postaláda

Az Egy Földünk van, ezért nem szemetelünk – Our World is One, Waste is Zero című cikkben Tóth Annamária arról számol be, hogy a FGyÁI Belvárosi Általános Iskolája nemzetközi környezetvédelmi pályázati projektet nyert el. A pályázatot évről-évre meghirdeti az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont.
A kétlépcsős kiválasztási folyamat végén tíz iskola projektje jutott be arra az online versenyre, amelyen a diákok prezentációi alapján kiválasztották a végső győztest.
A több tantárgy integrációjával, partneriskolák bevonásával zajló program, valamint az annak elnyeréséig vezető út részleteibe is beavat a szerző egész oldalas cikkében.


SPORT

Hosszútávfutás

A kalocsai és környékbeli sporthírek mellett nemzetközi érdekességről is olvashatunk: A világ leghosszabb futóversenye évente megrendezésre kerül New York Queens városrészében – de idén a járványhelyzet miatt Salzburgba telepítették át. A cikk a 4989,7 kilométeres, azaz 118 maratont jelentő verseny lebonyolításának módját, valamint történetének magyar vonatkozását is ismerteti: ’98-ban Sipos István 48 nap 17:02:06-tal megnyerte a versenyt.

Labdarúgás

A megyei másodosztályú futball bajnokságról szóló cikkben olvashatunk a Méhecskék–Kunbaja találkozóról, ahol sajnálatunkra a vendég alakulat remekelt, valamint a Tompa–Dusnok találkozóról, amelyen született döntetlen eredmény nyomán A Dusnok a második helyen zárja az őszt.

Szintén labdarúgással foglalkozó, de immár a megyei harmadosztály aktuális küzdelmeit leíró és a következő forduló programját is ismertető cikkből az is kiderül, hogy Boros Tamás bejelentkezett a gólkirályi címre

Még mindig focinál maradva izgalmas tudósítás olvasható a Kalocsai Futball Club legutóbbi meccséről, amikor a tizedik helyen tanyázó Lajosmizse látta vendégül a kalocsai fiúkat. A mérkőzés elé nagy reményekkel tekintő KFC-nek azonban Nem sikerült hazahozni a pontokat Lajosmizséről.

Kézilabda

Szvétek: Sokáig partiban voltunk, de nem érdemeltünk volna győzelmet – e címmel írják le a Kalocsai KC és a Csurgói KK viadalát, amelynek során az esélyes, bajnokaspiráns vendég alakulat papírforma szerint – és a végére elég nagy gólkülönbséggel – behúzta ugyan a három pontot, de a mienknek azért sikerült őket rendesen megizzasztaniuk.

„Van zsákodban minden jó”

A lap e heti száma a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátékának népszerűsítésével zárul, amelyről portálunkon már korábban is olvashattak.

A hetilap e heti számában induló, elsősorban a gyerekeknek, segítőiknek szóló felhívás célja, hogy a kicsik számára már a Télapó megérkezése előtti időszakot is örömtelibbé tegye.
bővebben ...

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés