2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 51. hét

Illés György Cinó  |  2020. 12. 19., 16:21

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek természetesen az ünnepi, idei utolsó Kalocsai Néplap számból sem maradhattak ki. A szerkesztők azonban ezúttal ügyeltek rá, hogy annál nagyobb hangsúlyt kapjanak az ünnepi tartalmak. Ennek megfelelően az érsek, a polgármester, a térség országgyűlési képviselője karácsonyi köszöntője, lelkész és népművelő ünnep elmélkedése, karácsonyi asztalra való receptek is helyet kaptak a 2020. év 51. lapszámában.

FOGADJÁK SZERETETTEL A KALOCSAI NÉPLAP IDEI UTOLSÓ SZÁMÁBÓL KÉSZÜLT ÍZELÍTŐ LAPSZEMLÉNKET!

EGÉSZSÉG

A Kalocsai Szent Kereszt Kórháza lakossági tájékoztatója – A COVID-19 vírussal fertőzött hozzátartozójuk felől hétköznap, 08 órától 16 óráig érdeklődhetünk telefonon, saját elérhetőségük és az érintett beteg nevének megadásával.

Egyre többen tartják be a védelmi intézkedéseket Az operatív törzs tájékoztatása nyomán született cikk ismerteti a rendelkezések megszegése miatti rendőri intézkedésekről szóló statisztikák alakulását.

Most inkább fiatalok körében terjed a koronavírus
Az MTI nyomán a járványügyi adatok alapján a fiatalabb generációk megnövekedett felelősségére figyelmeztet a cikk, idézve Müller Cecíliát, aki szerint a friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van. Az országos tisztifőorvos felelősségteljes magatartást kért mindenkitől, de most elsősorban a fiataloktól.


KÖZÉLET – GAZDASÁG – POLITIKA

Dunapatajra látogatott Font Sándor – Az országgyűlési képviselő december méltatta a településen, illetve a Szelidi-tónál végrehajtott, több száz millió forintos fejlesztéseket és a település demográfiai helyzetének javítása terén elért eredményeket. A találkozón a polgármesterrel a közeljövő feladatairól egyeztettek, amelyekhez Font hathatós segítséget ígért.

Karácsonyra befejeződik az újrafásítási program első üteme zöldfelületének parkosítása – Az ennek kapcsán született cikkben annak is utánajárnak, hogy miféle munkálatok zajlanak most a főutcán, miután a fásítást végző Kft. már átadta a munkaterületet. A lap a kivitelező cég vezetőjét idézve arra az örömteli hírre is fölhívja a figyelmet, hogy a tavasszal, nyáron elültetett összes fa megeredt, bár hozzáteszik: az igazi vízválasztó a tavaszi rügyfakadás lesz.

Januártól ötszázalékos a lakás áfa – Fellendül a lakáspiac?

A Néplap a lakáspiacról a portfolio.hu nyomán közölt cikke a következő időszak várható trendjeit mutatja be, több szaktekintély véleményét tükrözve.

30 éve alakult a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – a Török Gusztáv Andorral és öt környékbeli polgármester részvételével alakuló testület kerek évfordulója kapcsán a cikk fölidézi az azóta eltelt időszak eredményeit, köszönetet mondva és jókívánságokat kifejezve a benne korábban és jelenleg tevékenykedőknek.


KARÁCSONYI KÖSZÖNTŐK

Bábel Balázs érsek: Karácsony legyőzhetetlen Napunk ünnepe – A lap idei utolsó száma közli az érsek karácsonyi köszöntőjét és a járvány kihívása közepette a híveket reményben, hitben megerősíteni hivatott jókívánságait.

Font Sándor karácsonyi gondolatai – az országgyűlési képviselőnek a járvány megpróbáltatásai közt is a szeretet megtartó erejét kiemelő ünnepi üzenete Kálvin a kilátástalanságok közepette mondott gondolatával ad reményt: „Post Tenebras Lux” – azaz: ’Sötétség után világosság’.

Meghitt ünneplésre, elcsendesedésre, belső békére hív Filvig Géza polgármester
Ünnepi gondolatait az adventi koszorú misztériuma és szimbolikája köré építve közreadó köszöntőjében a polgármester köszönetet mond mások mellett a különböző szakterületeken dolgozóknak a városért végzett munkáért, valamint a lakosságnak a korlátozásokhoz való türelmes, felelősségteljes hozzáállásért.


ADVENT

Őrszolgálat és a lélekemelő szenteste - Karácsonyi történet
Az ünnepi alkalomra Zsiga Ferenc egy életrajzi vonatkozásokkal gyanúsítható katonatörténettel, megható karácsonyi elbeszéléssel kedveskedik az olvasóknak.

Advent – Jézus Krisztus visszajön!
Ünnepi üzenetében Bálint Miklós lelkipásztor fölidézi az advent megünneplésének történetét, összekapcsolva az Úr visszatérését ígérő bibliai utalásokkal, az arra való készenlétre hív, és fogózkodókat ad hozzá.

Hazánk második legszebb adventi dekorációja a kalocsai – 46 bála normann fenyőből készült az adventi koszorú, írja a Néplapnak a cikke, amely annak kapcsán íródott, hogy a kozelstavol.hu által indított „legszebb adventi dekoráció” országos versenyen második helyezett lett városunk. Ehhez hozzájárulhatott a városszerte 7 új helyre került adventi dekoráció és az új adventi koszorú is.

A negyediket, a szeretet gyertyáját Bábel Balázs érsek és dr. Filvig Géza polgármester gyújtja meg
Az utolsó adventi alkalmat az ünnepre való lelki felkészülésünket segítő elmélkedésével Cserenkó Gábor harangozza be.

Gyermekotthonban élőket ajándékoztak meg a Paks II. munkatársai –A Paks II. csapata a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezdeményezett karácsonyi adományakcióhoz csatlakozva Tolna megyei gyermekotthonokban élő fiatalokat ajándékoztak meg. Idén 150 csomagot készítettek a Paks II. dolgozói. A másévekhez hasonlóan megtartott akcióról nyilatkozott a Néplapnak Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.


KARÁCSONYI RECEPTEK

Csoki brownie – a karácsonyi desszert-repertoárra is kiválóan illeszkedő, nem is túl bonyolult recept a lap Judit nevű olvasójának ünnepi menüjéről került a válogatásba.
Hájastészta – még egy kimaradhatatlan szereplője a karácsony gasztronómiai repertoárjának. Elkészítésének módját Dorogi Ferencné receptje alapján ismerteti a lap.
Havasháztető – nohiszen, havas háztetőt is csak akkor látunk az idei karácsonykor, ha – segítségül hívva Ibolya és János receptjét – elkészítjük ezt a picit munkás, de nagyon mutatós, kifejezetten ünnepi asztalra való süteményt!


KULTÚRA

Architectura civilis azaz az építészet tanítása a kalocsai piarista gimnáziumban
„A piarista atyák, Kalazancius tanítása alapján: a pietas et litterae, azaz a hit és a tudomány, a vallás és a műveltség egységét szándékozták megvalósítani. A tudomány hit nélkül gőghöz vezet és öncélúvá válik; a vallásosság pedig műveltség nélkül nevetség tárgya, botránykő lesz. Megalapozott, érthetően, színvonalasan előadott és képviselt hit és vallásosság az, ami vonzó, világot meggyőző és magával ragadó” – így indítja Bikfalvi Géza azt a cikket, amelyben a piarista szellemiséget, nevelési eszményt, és az erre épülő oktatásban az „architectura civilis” néven tanított építészeti tantárgyat, e rendszerben betöltött szerepét ismerteti. Ennek kapcsán röviden ismertet a szerzőn néhány fontos, helytörténeti jelentőségű korabeli forrást is.


SPORT

Húsz éve az utánpótlás szolgálatában Faragó László, Susu – A Kerek évforduló kapcsán az általa vezetett Méhecskék SE mindennapjairól, sikereikről, az előttük álló feladatokról, terveikről beszélt a vele készített interjúban a sportvezető.


SZÁZ ÉVE ÍRTÁK

A Kalocsai Néplap XXXXIV. évfolyamának 1920. december 18-ai, 103. számából

Bács megyei tanfelügyelőség Kalocsán – a közoktatásügyi miniszter rendelete nyomán Bács-Bodrog vármegye tanfelügyelői hivatalát ideiglenesen Kalocsa székhellyel megnyitották Bács megye meg nem szállt része ellátására.

Tisztogassuk a járdákat!
– ezt a felhívást – mindenki okulására – kivételesen szó szerint átvesszük:

A hó ott maradt a járdákon, ahogy leesett és el is olvadt ott helyben. Taposhatjuk most a sarat utca szerte. Az elöljáróság dobszó útján hiába hívja fel a háztulajdonosokat, hogy söpörtessék a járdákat. Figyelembe sem veszik az utasítást. Szokjanak már egyszer a rendhez!” Műkedvelő előadás Foktőn Karácsony mindkét napján este Foktőn tartandó műkedvelő előadást, a foktői ifjúság játszotta, Az ördög mátkája című népszínművet hirdette a lap.

Képvásár
– a tanítóképzőintézet negyedikesei Csernek rajztanár vezetésével megtekintették a pesti, neves művészek olajfestményeiből berendezett képkiállítást. Egy vasárnapra ígért különös érdekességet is hirdet a lap, valamint azt, hogy

„CSERNEK RAJZTANÁR MEGRENDELÉSRE KARIKATÚRÁKAT RAJZOL.”

Hordójelző hivatal
– Pestvármegye 1921-ben egy tíz év előtt alkotott szabályrendelet nyomán életbe lépteti és 17 hordójelző hivatalt állít föl, köztük a kalocsaival – tájékoztatott a Néplap.

Katonák karácsonya
– Egy felhívás az itt tartózkodó vitézek karácsonyfájára, valamint élelmiszerre és ajándékra adakozásra buzdít a város lakossága körében. – ez ügyben vasárnap délelőttre a kaszinóban tartandó megbeszélést is hirdettek.

A KALOCSAI NÉPLAP IDEI UTOLSÓ, ÜNNEPI SZÁMA MÁR KAPHATÓ AZ ÁRUSÍTÓHELYEKEN!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK