2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 49. hét

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 49. hét
Illés György Cinó  |  2020. 12. 04., 14:39

Ezen a héten is színesen, sokoldalúan számol be a város emblematikus orgánuma az elmúlt hét eseményeiről, szokásukhoz híven saját régi híreikből összeállított lapszemlével téve még izgalmasabbá az újságot. Van benne kultúra, gazdaság, sport, és persze nem maradhatott ki a részben a fenti témákat is átható koronavírus-járvány és az egészségügy témaköre.

KULTÚRA

A Tomori Pál Városi Könyvtár rendkívüli szolgáltatást nyújt, hogy rendeltetését betölthesse a hatályba lépett központi rendelkezések közepette is: teljes körű internetes, vagy telefonos kiszolgálást követően a kiválasztott könyveket házhoz viszik.

Nyertes pályázatokkal várja az újranyitást a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár
A 2020-as évben a sok elmaradt rendezvény miatt kiesett időt minél több pályázat előkészítésével és benyújtásával igyekeztek hasznossá tenni, bízva abban, hogy a 2021-es munkatervükben minél több színes programmal tudják Kalocsa kulturális életének palettáját színesíteni. Két projekt már zöld utat kapott – a cikk röviden ezeket is, valamint a még elbírálás alatt álló pályázatokat is bemutatja.

Az idei gyertyagyújtásról
A koronavírus-járvány megakadályozta azt is, hogy az immár hagyományos adventi gyertyagyújtó rendezvényeket megtarthassuk a sétálóutcában. A Néplap az advent szellemiségéről szóló, rövid bevezető után a járvány által átírt gyertyagyújtási menetrendet, és az alkalmak megtartásának módját is részletesen közli.

Advent a hitben, reményben, szeretetben növekedés ideje – Fehér Zoltánnak, a Szent István-bazilika káplánjának adventi üzenetét a köztelevízió nyomán közli a lap.

A kilencedik parancsolat: „Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!”.
Az ünnepekre való lelki felkészülés során sokaknak segíthet az önvizsgálathoz ez az írás. „Nem csak úgy árthatunk egymásnak, hogy megölünk valakit, hanem úgy is, hogy megszóljuk a háta mögött. Nem csupán azzal tehetünk valakit szegényebbé, ha ellopjuk a javait egy részét, hanem úgy is, hogy meglopjuk a jó hírnevét, a becsületét a szavainkkal.”  (…) „Ez a bűnnek egy áttételes, rafinált, nagyon huncut teljesítménye. Egy kicsit megdobálom őt sárral és akkor szennyesebbnek tűnik, mint én magam vagyok. A félelemből, hatalomvágyból, hiúságból, nyereségvágyból, propaganda, diplomácia… okok miatt mondott hazugságokra, Isten egyetlen kategóriát ismer: hazugság.” Elmélkedésében a hétköznapi kis füllentésektől az élet és halál nagy hazugságáig végigkalauzolja a nyájas olvasót a kilencedik parancs útvesztőjén: Bálint Miklós lelkipásztor.

EGÉSZSÉG

Ismét bevezették az idősek vásárlási sávját – ha valaki még épp ne tudta volna.

Rekordmagas az új fertőzöttek és az elhunytak száma – lehet, hogy ezt a mondatot nem utoljára írta le a lap, ami a halálozási adatot illeti, a cikkben közölt csúcs sajnos már meg is dőlt.

Országos Covid-teszt
A november 20-án kezdődött a szociális intézményeket, egészségügyet, az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket érintő, országos covid-teszt, pénteken majd 23-án, hétfőtől folytatódott. A számadatokkal tűzdelt cikk beszámol a Kalocsai Szociális Központban kialakult helyzetről, ahol a szociális otthonok 26%-ához hasonlóan megjelent a fertőzés.

GAZDASÁG

Vendéglátósok a koronavírus szorításában – A koronavírus okozta nehéz helyzetükről, az üzletek, munkahelyek fönntartásáért folytatott küzdelmeikről, a túlélés esélyéről három emblematikus kalocsai étterem vezetője nyilatkozik a lap hasábjain.

Megjelentek az AKG/ÖKO program hosszabbításának részletei – ezekről, benne a támogatás meghosszabbításának fontosabb feltételeiről, az igénylés módjáról Szigeti Tamás agrármérnök tájékoztatását közli a lap.

A sikerhez vezető út – Megalakult a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. Létrejöttének céljáról, az új társaság által integrált feladatokról, tevékenységekről – más médiumokhoz hasonlóan – az e tárgyban dr. Filvig Géza polgármester által kiadott közlemény változtatásnélküli közlésével számol be a Néplap.

Uniós oltalom alatt álló eredet-megjelölésű termékek listájára kerültek a soltvadkerti borok – a „Soltvadkerti” pezsgő, a „Soltvadkerti” fehér bor és a töppedt szőlőből készült „Soltvadkerti” bor – számol be a Néplap a Portfolio.hu portál nyomán.
Az oltalmi kérelmet még 2016 áprilisában nyújtották be, a kedvező döntésre csaknem négy és fél évet kellett várni.

SPORT

Új szabadtéri tömegsport-létesítmény Kalocsán
Szabadtéri kondigépekből álló, sportaljzattal ellátott területen kialakított sportlétesítményt – workout parkot – adtak át Kalocsán. A Kubikus parkban közel tízmillió forintos pályázati forrásból, a kalocsai Küzdősport és Kulturális Egyesület gondozásában megépült kondiparkot dr. Filvig Géza polgármester és Kerpács Rezső, a kalocsai Küzdősport és Kulturális Egyesület elnöke szűk körű, sajtónyilvános rendezvény keretében adta át.

Covid kontra KKC címmel közli a lap Hartman János, Kalocsai Kézilabda Club elnöke nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogyan reagál az egyesület a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre. Fölsorolni is sok volna a rengeteg óvintézkedést, amelyeket a központi rendelkezésekkel összhangban, de azon túlmenően is bevezettek, a sportolók, edzők és a közönségük egészségének védelme érdekében a járvány kezdete óta. Az elnök arra is kitért, hogy támogatóik nehéz helyzete, munkahelyekért folytatott küzdelme miatt anyagi forrásaik is beszűkültek, ami szintén átformálja a klub életét, terveit.

SZÁZ ÉVE ÍRTÁK
(Szemelvének a Kalocsai Néplap, XXXXIV. évfolyam 99., 1920. december 4-ei számából)

Szanatórium Kalocsán – Dr. Murányi Károly tanársegéd, a korábban Szabadkán működött, jónevű, keresett gyakorló orvos megvette a Tanítók Háza melletti Grünwald-házat, ott sebészeti szanatóriumot fog berendezni, ahol sebészként és nőgyógyászként magángyakorlatot is folytat. A Bajától Budapestig párja nincs kórház, mely műtétek elvégzésére is be van rendezve nagy haladást jelent Kalocsa egészségügyi viszonyaiban – írta a lap.

Lopják a baromfit
- A baromfinak most lába kel éjszakánként. Majd itt, majd ott tűnik el éjszaka néhány pár baromfi s miegymás. Kedélyes emberek lehetnek a tolvajok - arra is ráérnek a tolvajok, hogy kiválogassák a préda javát, vagy a megtréfálják a károsultakat. További részletek a Néplapban.

Új ügyvéd
– Dr. Faller Alajos Zomborból menekült ügyvéd rövid idejű kiskőrösi ügyvédi gyakorlata után, véglegesen Kalocsán telepedett meg s nyit irodát.

Küldjük a cselédeket az iskolába
– Ez a hír annyira érdekes, hogy szóról szóra, elejétől végéig idemásolom: „Az önálló gazdasági népiskolába utalt ismétlő tankötelesek legnagyobb része szolgál, vagy napszámos munkát nem (sic!) végez s a gazdák és cselédtartók nem küldik őket iskolába. Akadnak olyan munkaadók is, akik az iskolában töltött időre eső bért levonják az ismétlő iskolásoktól. A községi elöljáróság figyelmezteti a munkaadókat, hogy ilyen törvénytelen eljárástól óvakodjanak s az iskolaköteleseket pontosan küldjék az iskolába. Mulasztás esetén a szülőket és a munkaadókat fogják szigorúan felelősségre vonni.”

Lopás

Anakronisztikus kiszólással élve „a hét balfékje rovatba illő” annak a tolvajnak a története, aki szacharint lopott a beszerzési csoport részére érkezett vagonból, ami után a helyszínen egy igazolványt találtak, amely nyilván az elkövetőé volt...
Akkor is zajlott az élet, ma sincs másképp, csak pepitában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK