2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 49. hét

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 49. hét
Illés György Cinó  |  2020. 12. 04., 14:39

Ezen a héten is színesen, sokoldalúan számol be a város emblematikus orgánuma az elmúlt hét eseményeiről, szokásukhoz híven saját régi híreikből összeállított lapszemlével téve még izgalmasabbá az újságot. Van benne kultúra, gazdaság, sport, és persze nem maradhatott ki a részben a fenti témákat is átható koronavírus-járvány és az egészségügy témaköre.

KULTÚRA

A Tomori Pál Városi Könyvtár rendkívüli szolgáltatást nyújt, hogy rendeltetését betölthesse a hatályba lépett központi rendelkezések közepette is: teljes körű internetes, vagy telefonos kiszolgálást követően a kiválasztott könyveket házhoz viszik.

Nyertes pályázatokkal várja az újranyitást a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár
A 2020-as évben a sok elmaradt rendezvény miatt kiesett időt minél több pályázat előkészítésével és benyújtásával igyekeztek hasznossá tenni, bízva abban, hogy a 2021-es munkatervükben minél több színes programmal tudják Kalocsa kulturális életének palettáját színesíteni. Két projekt már zöld utat kapott – a cikk röviden ezeket is, valamint a még elbírálás alatt álló pályázatokat is bemutatja.

Az idei gyertyagyújtásról
A koronavírus-járvány megakadályozta azt is, hogy az immár hagyományos adventi gyertyagyújtó rendezvényeket megtarthassuk a sétálóutcában. A Néplap az advent szellemiségéről szóló, rövid bevezető után a járvány által átírt gyertyagyújtási menetrendet, és az alkalmak megtartásának módját is részletesen közli.

Advent a hitben, reményben, szeretetben növekedés ideje – Fehér Zoltánnak, a Szent István-bazilika káplánjának adventi üzenetét a köztelevízió nyomán közli a lap.

A kilencedik parancsolat: „Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!”.
Az ünnepekre való lelki felkészülés során sokaknak segíthet az önvizsgálathoz ez az írás. „Nem csak úgy árthatunk egymásnak, hogy megölünk valakit, hanem úgy is, hogy megszóljuk a háta mögött. Nem csupán azzal tehetünk valakit szegényebbé, ha ellopjuk a javait egy részét, hanem úgy is, hogy meglopjuk a jó hírnevét, a becsületét a szavainkkal.”  (…) „Ez a bűnnek egy áttételes, rafinált, nagyon huncut teljesítménye. Egy kicsit megdobálom őt sárral és akkor szennyesebbnek tűnik, mint én magam vagyok. A félelemből, hatalomvágyból, hiúságból, nyereségvágyból, propaganda, diplomácia… okok miatt mondott hazugságokra, Isten egyetlen kategóriát ismer: hazugság.” Elmélkedésében a hétköznapi kis füllentésektől az élet és halál nagy hazugságáig végigkalauzolja a nyájas olvasót a kilencedik parancs útvesztőjén: Bálint Miklós lelkipásztor.

EGÉSZSÉG

Ismét bevezették az idősek vásárlási sávját – ha valaki még épp ne tudta volna.

Rekordmagas az új fertőzöttek és az elhunytak száma – lehet, hogy ezt a mondatot nem utoljára írta le a lap, ami a halálozási adatot illeti, a cikkben közölt csúcs sajnos már meg is dőlt.

Országos Covid-teszt
A november 20-án kezdődött a szociális intézményeket, egészségügyet, az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket érintő, országos covid-teszt, pénteken majd 23-án, hétfőtől folytatódott. A számadatokkal tűzdelt cikk beszámol a Kalocsai Szociális Központban kialakult helyzetről, ahol a szociális otthonok 26%-ához hasonlóan megjelent a fertőzés.

GAZDASÁG

Vendéglátósok a koronavírus szorításában – A koronavírus okozta nehéz helyzetükről, az üzletek, munkahelyek fönntartásáért folytatott küzdelmeikről, a túlélés esélyéről három emblematikus kalocsai étterem vezetője nyilatkozik a lap hasábjain.

Megjelentek az AKG/ÖKO program hosszabbításának részletei – ezekről, benne a támogatás meghosszabbításának fontosabb feltételeiről, az igénylés módjáról Szigeti Tamás agrármérnök tájékoztatását közli a lap.

A sikerhez vezető út – Megalakult a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. Létrejöttének céljáról, az új társaság által integrált feladatokról, tevékenységekről – más médiumokhoz hasonlóan – az e tárgyban dr. Filvig Géza polgármester által kiadott közlemény változtatásnélküli közlésével számol be a Néplap.

Uniós oltalom alatt álló eredet-megjelölésű termékek listájára kerültek a soltvadkerti borok – a „Soltvadkerti” pezsgő, a „Soltvadkerti” fehér bor és a töppedt szőlőből készült „Soltvadkerti” bor – számol be a Néplap a Portfolio.hu portál nyomán.
Az oltalmi kérelmet még 2016 áprilisában nyújtották be, a kedvező döntésre csaknem négy és fél évet kellett várni.

SPORT

Új szabadtéri tömegsport-létesítmény Kalocsán
Szabadtéri kondigépekből álló, sportaljzattal ellátott területen kialakított sportlétesítményt – workout parkot – adtak át Kalocsán. A Kubikus parkban közel tízmillió forintos pályázati forrásból, a kalocsai Küzdősport és Kulturális Egyesület gondozásában megépült kondiparkot dr. Filvig Géza polgármester és Kerpács Rezső, a kalocsai Küzdősport és Kulturális Egyesület elnöke szűk körű, sajtónyilvános rendezvény keretében adta át.

Covid kontra KKC címmel közli a lap Hartman János, Kalocsai Kézilabda Club elnöke nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogyan reagál az egyesület a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre. Fölsorolni is sok volna a rengeteg óvintézkedést, amelyeket a központi rendelkezésekkel összhangban, de azon túlmenően is bevezettek, a sportolók, edzők és a közönségük egészségének védelme érdekében a járvány kezdete óta. Az elnök arra is kitért, hogy támogatóik nehéz helyzete, munkahelyekért folytatott küzdelme miatt anyagi forrásaik is beszűkültek, ami szintén átformálja a klub életét, terveit.

SZÁZ ÉVE ÍRTÁK
(Szemelvének a Kalocsai Néplap, XXXXIV. évfolyam 99., 1920. december 4-ei számából)

Szanatórium Kalocsán – Dr. Murányi Károly tanársegéd, a korábban Szabadkán működött, jónevű, keresett gyakorló orvos megvette a Tanítók Háza melletti Grünwald-házat, ott sebészeti szanatóriumot fog berendezni, ahol sebészként és nőgyógyászként magángyakorlatot is folytat. A Bajától Budapestig párja nincs kórház, mely műtétek elvégzésére is be van rendezve nagy haladást jelent Kalocsa egészségügyi viszonyaiban – írta a lap.

Lopják a baromfit
- A baromfinak most lába kel éjszakánként. Majd itt, majd ott tűnik el éjszaka néhány pár baromfi s miegymás. Kedélyes emberek lehetnek a tolvajok - arra is ráérnek a tolvajok, hogy kiválogassák a préda javát, vagy a megtréfálják a károsultakat. További részletek a Néplapban.

Új ügyvéd
– Dr. Faller Alajos Zomborból menekült ügyvéd rövid idejű kiskőrösi ügyvédi gyakorlata után, véglegesen Kalocsán telepedett meg s nyit irodát.

Küldjük a cselédeket az iskolába
– Ez a hír annyira érdekes, hogy szóról szóra, elejétől végéig idemásolom: „Az önálló gazdasági népiskolába utalt ismétlő tankötelesek legnagyobb része szolgál, vagy napszámos munkát nem (sic!) végez s a gazdák és cselédtartók nem küldik őket iskolába. Akadnak olyan munkaadók is, akik az iskolában töltött időre eső bért levonják az ismétlő iskolásoktól. A községi elöljáróság figyelmezteti a munkaadókat, hogy ilyen törvénytelen eljárástól óvakodjanak s az iskolaköteleseket pontosan küldjék az iskolába. Mulasztás esetén a szülőket és a munkaadókat fogják szigorúan felelősségre vonni.”

Lopás

Anakronisztikus kiszólással élve „a hét balfékje rovatba illő” annak a tolvajnak a története, aki szacharint lopott a beszerzési csoport részére érkezett vagonból, ami után a helyszínen egy igazolványt találtak, amely nyilván az elkövetőé volt...
Akkor is zajlott az élet, ma sincs másképp, csak pepitában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés