2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Díjesők, önkéntes hulladékszedés, emlékműállításról döntött a képviselő–testület

2021. 10. 29., 17:46

Kalocsa és a környező települések legfrissebb hírei, néhány hasznos információval– itt a KALOhírek heti összefoglalója!

Az első és legfontosabb az egészség

A megyébe október 20-án érkezett vakcina gyorsteszteket  kiszállították a járási népegészségügyi osztályokhoz, ahol a háziorvosok csütörtökön és pénteken vehették át - akár az influenzavakcinákkal egyező módon -, vagy pedig kiszállításra került részükre a rendelőbe. A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, ám most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.


A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött 2021. november 1-jei hatállyal. Ennek értelmében a helyi szociális intézmények maguk dönthetnek a látogatási tilalom bevezetéséről.
Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja Idősek Otthona esetében a vezetőség nem módosítja a jelenlegi látogatási rendet, mivel az intézmény magas átoltottsága nem indokolja a szigorítást.

Sport: Birkózás - Asztalitenisz – Futball –Gratulálunk!

Hamzók József tanítványa bronzérmet szerzett Tatabányán a serdülő korosztály kötöttfogású birkózás diákolimpiai fináléján.

Zsemberi Herman a diákolimpiai dobogó harmadik fokára állhatott Tatabányán.
bővebben ...


Október idusán, Kiskunfélegyházán rendezték a 2021/2022. tanévi asztalitenisz diákolimpia megyei fináléját, ahol a Kalocsai SE asztalitenisz szakosztályának fiataljai ezúttal iskoláik színeiben indultak. Farkas Zoltán csapatvezető edző, kilenc játékosát is magával vitte a megyei döntőre, akik a „B”-kategória (amatőrök) mezőnyében indultak. A mieink mindkét nem képviseletében is érintettek voltak, így öt lány és négy fiú versenyző állt kalocsai színekben asztalhoz: Gaál Izabella, Makádi Emma, MolnárFruzsina, Budinszki Beatrix, Svecz Olga, Rideg Árpád, Vida Zolta, Réfy Mór, Wiedner Máté.

Kiütéses győzelmet aratott a Kohány bandérium! Ezúttal nem volt gondunk a helyzetkihasználásunkkal sem, hiszen már az első játékrészben négyszer beköszöntünk a vendégeknek és ekkor már az is érezhető volt, hogy a tavalyi 7–0-át is überelni fogja majd a KFC rohamcsapata.
>>> Tovább olvasom!

Virágos Magyarország Mozgalom, kamarai kitüntetések

A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt, amely idén számos szempontból megújult. A megmérettetésre több mint 320 – köztük a megyéből, a kalocsai járásból benyújtott - pályázat érkezett, a zsűri összesen 49 díjat osztott ki. 2021-ben a legvirágosabb települések Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák lettek. Idén a kalocsai járásból egy sem, a megyéből is csak Baja nyert díjat, a Főkert Nonprofit Zrt. elismerését érdemelte ki.

Átadták a megyei Kereskedelmi és Iparkamara kitüntető díjait, ahol 24 cég, illetve egyéni vállalkozó kapott kitüntetést.

TeSzedd! – Magyar Falu Program

A Technológiai és Innovációs Minisztérium kezdeményezte „TeSzedd” „országtakarító” akcióhoz országszerte sok település, köztük városunk is már nem első alkalommal csatlakozott. Gyűjtötték a hulladékot a Kubikus és Csilás parkok környékén, a Móra Ferenc utcában, a Csajda-kertben és az Érsekkertben is. A munkába önkormányzati képviselők, az úszó szakosztály növendékei, a GYIÖK, a Nebuló EGYMI tanulói, az úszónövendékek és más diákok, családok, baráti körök is bekapcsolódtak.


53 milliónál több Magyar Falu Program pályázati forrás érkezeik a kalocsai járásba.

Emlékműállítás, közélet

Az 1919-es vörösterror áldozatainak állít emléket a kalocsai önkormányzat, miután a főutcai fasor kiváltása során eltűntek azok a fák is, amelyek a vörös terroristák rémtetteinek mementói voltak - az ártatlan áldozatok épp oly ártatlan kivégzőeszközei. E fák szerepét venné át, megjelölve a borzalmak helyszínét az új emlékmű, amelynek tervezésére és elkészítésére a legutóbbi képviselő-testületi ülésen hozott határozat értelmében írtak ki pályázatot.

A Király Róbert képviselő által benyújtott, az október 21-i testületi ülésen tárgyalt előterjesztés indoklása szerint az elmúlt években „sokszor érte vád” az önkormányzatot, vagy intézményeit, illetve az illetékes osztályt „esetleges elfogultság, a gazdasági verseny tisztasága” miatt, és tapasztalható volt az is, hogy a pályázók „nem jutottak kellő információhoz”. Ám ezeket az állításait a képviselő a vita során egyetlen példával sem nem tudta alátámasztani. Ennek ellenére az általa előterjesztésében megfogalmazott célokkal minden képviselő egyetértett, így ellenszavazat nélkül megszavazták a módosítást, amely többletterhet ró majd a beszerzéseket kezelő osztály munkatársaira, és időveszteséggel járhat a beszerzések során.
A jegyző elmondta: amennyiben bármiféle elfogultság áll fenn, azt a köztisztviselőnek azonnal be kell jelentenie. Ha ezt elmulasztja, és az önkormányzatot kár éri, akkor kártérítési kötelezettsége áll fenn, illetve a mulasztásért fegyelmi, vagy adott esetben akár büntetőjogi felelősségre vonás is következhetne.
>>> Tovább olvasom!

Liszt Ferenc születésnapi koncert

210 évvel ezelőtt, október 22-én született az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc. Ebből az alkalomból hívta meg a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ (KIK) városunk neves szülöttét, díszpolgárát, Lakatos György fagottművészt, aki remek zongorakísérőjével, Gábor-Nagy Nóra zongoraművésszel érkezett. Előadásuk délelőtt a gyerekeket varázsolta el, délután a felnőtteket sem hagyta művészi élmény nélkül, ráadásként pedig találós kérdések, kívánságok hangzottak el. 

Jó, ha tudod!

Tíz napig ivóvízhálózat-fertőtlenítés és hálózat tisztítási munkálatokat végeznek a térségben, ezáltal a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni 2021. november 04. – november 14-e között.

November 1-je és december 31-e között a jogszabályban meghatározott tartalmú adatlapot kell kitöltenie a kutyát tartó magánszemélyeknek, ebenként külön-külön egyet! Egyszerű regisztráció után beadhatja online adatlapját az önkormányzathoz.

November első napjától hatályba lépett az a jogszabály, amelynek értelmében a 2021. november 1. napján már működő vendéglátóhelyek üzemeltetője a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására pedig fél év elteltével, 2022. július 1. napjától köteles, folyamatosan.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján, valamint a közlekedés és balesetbiztonság megteremtése érdekében, Mindenszentek napja alkalmából, a Kalocsa városi köztemető környékén közlekedésforgalmi rend változás kerül bevezetésre.

Az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat.
bővebben ...

 

… és egy szuper hír a végére:

HÉTFŐN MUNKASZÜNETI NAP LESZ! AKI TEHETI, NE INDULJON MUNKÁBA!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK