2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban

Illés György Cinó  |  2021. 10. 22., 17:58

Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk a hét folyamán történt eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

KÖZÉLET, POLITIKA

A héten, csütörtök délután képviselő-testületi ülés volt, amelynek napirendi pontjait előzetesünkben ismertettük.

Döntöttek többek közt a képviselők egyebek mellett az 1919-es vörös terror áldozatainak emléket állító emlékmű tervezésére és elkészítésére vonatkozó pályázat kiírásáról, és elfogadták a TDM beszámolóját.

Nem várt vitát eredményezett azonban a TEIT 2020. évi tevékenységéről szóló beszámoló is, amelyet végül a testület többsége elfogadott, és hosszasan vitáztak Király Róbert képviselőnek az önkormányzati beszerzésekről szóló rendelet módosításáról, amelyet – egy, korábban az előterjesztő által befogadott – módosítással, egyhangúlag fogadtak el – ez utóbbiakról később olvashatnak portálunkon.

Egy beharangozó cikkünk a jövő pénteken délután a Roma Közösségi Házban tartandó cigány közmeghallgatást ajánlja olvasóink figyelmébe.

KALOCSA MEGÚJUL!

Elkészült az új óvoda! A tavaszra tervezett beköltözésig a műszaki átadás átvétel, a projektzárás és a használatba vételi engedélyek beszerzése van még hátra. A most elkészült 75 fős épületszárny mellett az Ifjúsági Házban kialakítandó további három csoportszoba segít a legleromlottabb állapotú két óvoda kiváltásában. Portálunkat a helyszínen dr. Filvig Géza polgármester tájékoztatta a további tervekről, fölidézve az eddig vezető utat, és áttekintve a város óvodáinak jelenlegi helyzetét.


Városunk is bekapcsolódott a Technológiai és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével megvalósult a TeSzedd! „országtakarító” akcióhoz. Több napon, több helyszínen gyűjtötték a minisztérium által biztosított zsákokba a szétszórt hulladékot városunkban is. A munkába önkormányzati képviselők és diákok is bekapcsolódtak.

EGÉSZSÉG

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást. Városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott. A részletekről dr. Hajdú Zoltán tájékoztatta portálunkat.

KULTÚRA

A hétvégén emlékezünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Városunk háromnapos programsorozattal ünnepli a forradalmat – erről a programokat szervező Kalocsai Innovációs Központ ügyvezetője, Zsikó Zoltán tartott sajtótájékoztatót, amelyről részletesen beszámoltunk, ismertetve az ünnepi programokat.

Kovács László fazekasmester alkotóházában, a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró egyesülettel közös pályázatuk keretében az udvaron tavaly épített kemencére épülő hagyományőrző programsorozat következő állomásaként ezúttal krumplis pogácsát sütöttek a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai.
A rendezvény keretében Imre Károly, Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója a tömegkultúra létrejöttéről, hatásáról, és fő termékéről, a giccsről tartott előadást.

A nyár folyamán a Cigány Szív Egyesület, a Kultúrpart csapatának közreműködésével négy kirándulást szervezett a fővárosba pályázati támogatás felhasználásával, cigány gyermekek és felnőtt kísérőik részételével. A Taves baxtalo, Budapest! címen megvalósult programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek. A kirándulásokat egy rövid videofilm is megörökíti, amelyet cikkünkbe ágyazva megtekinthetnek!


A Belvárosi Általános Iskola 2-5. osztályosai idén másodszor teljesítették a világgyalogló nap kihívását. Öt kilométert gyalogoltak, miközben megnézték a Nagytemplomot, az érseki kastélyt, az Astriceum kertjét és az Érsekkertet.
A „Világ gyalogló (hó)nap” a több mint 150 országban tevékenykedő TAFISA (Sport Mindenkinek Nemzetközi Szövetség) nemzetközi versenykiírása alapján, a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával minden év októberében megvalósuló, gyaloglást népszerűsítő programsorozat, amelynek résztvevői megismerhetik a helyi nevezetességeket, látványosságokat, így a program az egészséges életmód népszerűsítése mellett a helyi identitást, helyismeretet is erősíti.

SPORT

Az október 16–17-i hétvégén már a Bács megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulóját rendezték, a Kalocsai Futball Club csapata pedig ezen a játéknapon magabiztos győzelmet aratott az ősi ellenfél otthonában, elhozva a a bajnoki pontokat borvárosból.

Október 8-án, pénteken a Szolnok megyei Abonyban rendezték az Országos Diák II. Szabadfogású Diákolimpia fináléját, ahol a KUSE fiatal versenyzője, 19 fős súlycsoportja vetélkedése után bronzérmet vehetett át az ünnepélyes eredményhirdetéskor.

Még mindig fici, de már kispályán: az Amatőr Liga együttesei a múlt hét szinte minden estéjén hadakoztak egymással. A villanyfényes találkozókat a csípősen hűvös időjárás ellenére is követték a mérkőző csapatok törzsszurkolói, ahol számolatlanul potyogtak a gólok is. Cikkünkben az október 12–15-ei, keddtől péntekig megtartott játéknapok párosításait és eredményeit is olvashatják.

VIDÉK

Homokmégy
Október 14- én, csütörtökön Nemesnádudvar és Hajós után ezúttal Homokmégyen rendezték meg a III. Tájegységi Trófeaszemlét, amelyre hét vadászatra jogosult hozta el kimagasló gímszarvas trófeáit. A rendezvény nagy érdeklődést váltott ki a tájegységben vadászók és a vadgazdálkodás területén dolgozók körében.

Szintén Homokmégyen, neves előadók részvételével, dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság és további négy megyei vadásztársaság, valamint az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark és az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus és Vadegészségügyi Tanszéke szervezésében tartották a Foglyot vissza az Őrjegbe című szakmai konferenciát. Az október 14-én, csütörtökön tartott tanácskozás középpontjában a túlnyomó részben érintetlen, természeti erőforrásokban gazdag Őrjegi táj, és a régmúlt időben, elsősorban a múlt század első felében gyakori vadfaj, a fogoly újratelepítése állt.


RÉGIÓ

Paks
Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén! Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt.

A Paks II. beruházáshoz kapcsolódó, jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket foglalja össze szerdán közzétett cikkünk. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztésnek már látható eredményei vannak, bár az csak egy kis szelete a feladatoknak, amelyek részleteiről dr. Becskeházi Attila államtitkár adott tájékoztatást.

Bácska
Elkezdődtek a munkálatok a Szabadka-Szeged új vasútvonalon a Szabadka-Horgos-Szeged vasútvonal szerbiai munkálatainak Horgoson megtartott ünnepélyes alapkőletételén, október 18-án, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a szerb-magyar kapcsolatok új szimbólumának nevezte a beruházást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés