2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban

Illés György Cinó  |  2021. 10. 22., 17:58

Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk a hét folyamán történt eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

KÖZÉLET, POLITIKA

A héten, csütörtök délután képviselő-testületi ülés volt, amelynek napirendi pontjait előzetesünkben ismertettük.

Döntöttek többek közt a képviselők egyebek mellett az 1919-es vörös terror áldozatainak emléket állító emlékmű tervezésére és elkészítésére vonatkozó pályázat kiírásáról, és elfogadták a TDM beszámolóját.

Nem várt vitát eredményezett azonban a TEIT 2020. évi tevékenységéről szóló beszámoló is, amelyet végül a testület többsége elfogadott, és hosszasan vitáztak Király Róbert képviselőnek az önkormányzati beszerzésekről szóló rendelet módosításáról, amelyet – egy, korábban az előterjesztő által befogadott – módosítással, egyhangúlag fogadtak el – ez utóbbiakról később olvashatnak portálunkon.

Egy beharangozó cikkünk a jövő pénteken délután a Roma Közösségi Házban tartandó cigány közmeghallgatást ajánlja olvasóink figyelmébe.

KALOCSA MEGÚJUL!

Elkészült az új óvoda! A tavaszra tervezett beköltözésig a műszaki átadás átvétel, a projektzárás és a használatba vételi engedélyek beszerzése van még hátra. A most elkészült 75 fős épületszárny mellett az Ifjúsági Házban kialakítandó további három csoportszoba segít a legleromlottabb állapotú két óvoda kiváltásában. Portálunkat a helyszínen dr. Filvig Géza polgármester tájékoztatta a további tervekről, fölidézve az eddig vezető utat, és áttekintve a város óvodáinak jelenlegi helyzetét.


Városunk is bekapcsolódott a Technológiai és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével megvalósult a TeSzedd! „országtakarító” akcióhoz. Több napon, több helyszínen gyűjtötték a minisztérium által biztosított zsákokba a szétszórt hulladékot városunkban is. A munkába önkormányzati képviselők és diákok is bekapcsolódtak.

EGÉSZSÉG

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást. Városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott. A részletekről dr. Hajdú Zoltán tájékoztatta portálunkat.

KULTÚRA

A hétvégén emlékezünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Városunk háromnapos programsorozattal ünnepli a forradalmat – erről a programokat szervező Kalocsai Innovációs Központ ügyvezetője, Zsikó Zoltán tartott sajtótájékoztatót, amelyről részletesen beszámoltunk, ismertetve az ünnepi programokat.

Kovács László fazekasmester alkotóházában, a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró egyesülettel közös pályázatuk keretében az udvaron tavaly épített kemencére épülő hagyományőrző programsorozat következő állomásaként ezúttal krumplis pogácsát sütöttek a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai.
A rendezvény keretében Imre Károly, Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója a tömegkultúra létrejöttéről, hatásáról, és fő termékéről, a giccsről tartott előadást.

A nyár folyamán a Cigány Szív Egyesület, a Kultúrpart csapatának közreműködésével négy kirándulást szervezett a fővárosba pályázati támogatás felhasználásával, cigány gyermekek és felnőtt kísérőik részételével. A Taves baxtalo, Budapest! címen megvalósult programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek. A kirándulásokat egy rövid videofilm is megörökíti, amelyet cikkünkbe ágyazva megtekinthetnek!


A Belvárosi Általános Iskola 2-5. osztályosai idén másodszor teljesítették a világgyalogló nap kihívását. Öt kilométert gyalogoltak, miközben megnézték a Nagytemplomot, az érseki kastélyt, az Astriceum kertjét és az Érsekkertet.
A „Világ gyalogló (hó)nap” a több mint 150 országban tevékenykedő TAFISA (Sport Mindenkinek Nemzetközi Szövetség) nemzetközi versenykiírása alapján, a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával minden év októberében megvalósuló, gyaloglást népszerűsítő programsorozat, amelynek résztvevői megismerhetik a helyi nevezetességeket, látványosságokat, így a program az egészséges életmód népszerűsítése mellett a helyi identitást, helyismeretet is erősíti.

SPORT

Az október 16–17-i hétvégén már a Bács megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulóját rendezték, a Kalocsai Futball Club csapata pedig ezen a játéknapon magabiztos győzelmet aratott az ősi ellenfél otthonában, elhozva a a bajnoki pontokat borvárosból.

Október 8-án, pénteken a Szolnok megyei Abonyban rendezték az Országos Diák II. Szabadfogású Diákolimpia fináléját, ahol a KUSE fiatal versenyzője, 19 fős súlycsoportja vetélkedése után bronzérmet vehetett át az ünnepélyes eredményhirdetéskor.

Még mindig fici, de már kispályán: az Amatőr Liga együttesei a múlt hét szinte minden estéjén hadakoztak egymással. A villanyfényes találkozókat a csípősen hűvös időjárás ellenére is követték a mérkőző csapatok törzsszurkolói, ahol számolatlanul potyogtak a gólok is. Cikkünkben az október 12–15-ei, keddtől péntekig megtartott játéknapok párosításait és eredményeit is olvashatják.

VIDÉK

Homokmégy
Október 14- én, csütörtökön Nemesnádudvar és Hajós után ezúttal Homokmégyen rendezték meg a III. Tájegységi Trófeaszemlét, amelyre hét vadászatra jogosult hozta el kimagasló gímszarvas trófeáit. A rendezvény nagy érdeklődést váltott ki a tájegységben vadászók és a vadgazdálkodás területén dolgozók körében.

Szintén Homokmégyen, neves előadók részvételével, dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság és további négy megyei vadásztársaság, valamint az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark és az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus és Vadegészségügyi Tanszéke szervezésében tartották a Foglyot vissza az Őrjegbe című szakmai konferenciát. Az október 14-én, csütörtökön tartott tanácskozás középpontjában a túlnyomó részben érintetlen, természeti erőforrásokban gazdag Őrjegi táj, és a régmúlt időben, elsősorban a múlt század első felében gyakori vadfaj, a fogoly újratelepítése állt.


RÉGIÓ

Paks
Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén! Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt.

A Paks II. beruházáshoz kapcsolódó, jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket foglalja össze szerdán közzétett cikkünk. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztésnek már látható eredményei vannak, bár az csak egy kis szelete a feladatoknak, amelyek részleteiről dr. Becskeházi Attila államtitkár adott tájékoztatást.

Bácska
Elkezdődtek a munkálatok a Szabadka-Szeged új vasútvonalon a Szabadka-Horgos-Szeged vasútvonal szerbiai munkálatainak Horgoson megtartott ünnepélyes alapkőletételén, október 18-án, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a szerb-magyar kapcsolatok új szimbólumának nevezte a beruházást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK