2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban

Illés György Cinó  |  2021. 10. 22., 17:58

Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk a hét folyamán történt eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

KÖZÉLET, POLITIKA

A héten, csütörtök délután képviselő-testületi ülés volt, amelynek napirendi pontjait előzetesünkben ismertettük.

Döntöttek többek közt a képviselők egyebek mellett az 1919-es vörös terror áldozatainak emléket állító emlékmű tervezésére és elkészítésére vonatkozó pályázat kiírásáról, és elfogadták a TDM beszámolóját.

Nem várt vitát eredményezett azonban a TEIT 2020. évi tevékenységéről szóló beszámoló is, amelyet végül a testület többsége elfogadott, és hosszasan vitáztak Király Róbert képviselőnek az önkormányzati beszerzésekről szóló rendelet módosításáról, amelyet – egy, korábban az előterjesztő által befogadott – módosítással, egyhangúlag fogadtak el – ez utóbbiakról később olvashatnak portálunkon.

Egy beharangozó cikkünk a jövő pénteken délután a Roma Közösségi Házban tartandó cigány közmeghallgatást ajánlja olvasóink figyelmébe.

KALOCSA MEGÚJUL!

Elkészült az új óvoda! A tavaszra tervezett beköltözésig a műszaki átadás átvétel, a projektzárás és a használatba vételi engedélyek beszerzése van még hátra. A most elkészült 75 fős épületszárny mellett az Ifjúsági Házban kialakítandó további három csoportszoba segít a legleromlottabb állapotú két óvoda kiváltásában. Portálunkat a helyszínen dr. Filvig Géza polgármester tájékoztatta a további tervekről, fölidézve az eddig vezető utat, és áttekintve a város óvodáinak jelenlegi helyzetét.


Városunk is bekapcsolódott a Technológiai és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével megvalósult a TeSzedd! „országtakarító” akcióhoz. Több napon, több helyszínen gyűjtötték a minisztérium által biztosított zsákokba a szétszórt hulladékot városunkban is. A munkába önkormányzati képviselők és diákok is bekapcsolódtak.

EGÉSZSÉG

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást. Városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott. A részletekről dr. Hajdú Zoltán tájékoztatta portálunkat.

KULTÚRA

A hétvégén emlékezünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Városunk háromnapos programsorozattal ünnepli a forradalmat – erről a programokat szervező Kalocsai Innovációs Központ ügyvezetője, Zsikó Zoltán tartott sajtótájékoztatót, amelyről részletesen beszámoltunk, ismertetve az ünnepi programokat.

Kovács László fazekasmester alkotóházában, a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró egyesülettel közös pályázatuk keretében az udvaron tavaly épített kemencére épülő hagyományőrző programsorozat következő állomásaként ezúttal krumplis pogácsát sütöttek a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai.
A rendezvény keretében Imre Károly, Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója a tömegkultúra létrejöttéről, hatásáról, és fő termékéről, a giccsről tartott előadást.

A nyár folyamán a Cigány Szív Egyesület, a Kultúrpart csapatának közreműködésével négy kirándulást szervezett a fővárosba pályázati támogatás felhasználásával, cigány gyermekek és felnőtt kísérőik részételével. A Taves baxtalo, Budapest! címen megvalósult programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek. A kirándulásokat egy rövid videofilm is megörökíti, amelyet cikkünkbe ágyazva megtekinthetnek!


A Belvárosi Általános Iskola 2-5. osztályosai idén másodszor teljesítették a világgyalogló nap kihívását. Öt kilométert gyalogoltak, miközben megnézték a Nagytemplomot, az érseki kastélyt, az Astriceum kertjét és az Érsekkertet.
A „Világ gyalogló (hó)nap” a több mint 150 országban tevékenykedő TAFISA (Sport Mindenkinek Nemzetközi Szövetség) nemzetközi versenykiírása alapján, a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával minden év októberében megvalósuló, gyaloglást népszerűsítő programsorozat, amelynek résztvevői megismerhetik a helyi nevezetességeket, látványosságokat, így a program az egészséges életmód népszerűsítése mellett a helyi identitást, helyismeretet is erősíti.

SPORT

Az október 16–17-i hétvégén már a Bács megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulóját rendezték, a Kalocsai Futball Club csapata pedig ezen a játéknapon magabiztos győzelmet aratott az ősi ellenfél otthonában, elhozva a a bajnoki pontokat borvárosból.

Október 8-án, pénteken a Szolnok megyei Abonyban rendezték az Országos Diák II. Szabadfogású Diákolimpia fináléját, ahol a KUSE fiatal versenyzője, 19 fős súlycsoportja vetélkedése után bronzérmet vehetett át az ünnepélyes eredményhirdetéskor.

Még mindig fici, de már kispályán: az Amatőr Liga együttesei a múlt hét szinte minden estéjén hadakoztak egymással. A villanyfényes találkozókat a csípősen hűvös időjárás ellenére is követték a mérkőző csapatok törzsszurkolói, ahol számolatlanul potyogtak a gólok is. Cikkünkben az október 12–15-ei, keddtől péntekig megtartott játéknapok párosításait és eredményeit is olvashatják.

VIDÉK

Homokmégy
Október 14- én, csütörtökön Nemesnádudvar és Hajós után ezúttal Homokmégyen rendezték meg a III. Tájegységi Trófeaszemlét, amelyre hét vadászatra jogosult hozta el kimagasló gímszarvas trófeáit. A rendezvény nagy érdeklődést váltott ki a tájegységben vadászók és a vadgazdálkodás területén dolgozók körében.

Szintén Homokmégyen, neves előadók részvételével, dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság és további négy megyei vadásztársaság, valamint az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark és az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus és Vadegészségügyi Tanszéke szervezésében tartották a Foglyot vissza az Őrjegbe című szakmai konferenciát. Az október 14-én, csütörtökön tartott tanácskozás középpontjában a túlnyomó részben érintetlen, természeti erőforrásokban gazdag Őrjegi táj, és a régmúlt időben, elsősorban a múlt század első felében gyakori vadfaj, a fogoly újratelepítése állt.


RÉGIÓ

Paks
Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén! Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt.

A Paks II. beruházáshoz kapcsolódó, jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket foglalja össze szerdán közzétett cikkünk. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztésnek már látható eredményei vannak, bár az csak egy kis szelete a feladatoknak, amelyek részleteiről dr. Becskeházi Attila államtitkár adott tájékoztatást.

Bácska
Elkezdődtek a munkálatok a Szabadka-Szeged új vasútvonalon a Szabadka-Horgos-Szeged vasútvonal szerbiai munkálatainak Horgoson megtartott ünnepélyes alapkőletételén, október 18-án, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a szerb-magyar kapcsolatok új szimbólumának nevezte a beruházást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei