2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában
Illés György Cinó  |  2021. 10. 19., 14:50

A nyár folyamán négy különböző korosztályú kalocsai csoportnak szervezett élményközpontú fővárosi programot Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata. A látogatások során – a budapesti tömegközeledéssel is ismerkedve – eljutottak a Parlamentbe, a Budai Várba, a Várkert Bazár "Új világ születik" című kiállítására, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Fővárosi Nagycirkuszba, kipróbálták a Budavári Siklót, körbe járták a Hősök terét, ettek lángost és fagyit, de az úti célok közül nem maradhatott ki a Budapest Music Center, a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház sem. A kirándulásokon forgott a videokamera, a felvételekből összevágott hangulatos videót most tették közzé a kalocsai Cigány Szív Egyesület közösségi média oldalán.

A roma közösségek, mint velünk élő nemzetiség, évszázadok óta fontos kulturális nemzetalkotó tényezője a magyarságnak. A roma kulturális és szellemi értékek megőrzése, a közösségek tudatos integrációja és aktivizálása új lehetőségeket nyithat meg mind az etnikum számára, mind a hazai kulturális életben.

A „Taves baxtalo, Budapest!” című, a Cigány Szív Egyesület gondozásában a Kultúrpart együttműködésével megvalósult program célja a gyerekek kulturális élményhez juttatása, ezáltal a nemzethez tartozás érzésének erősítése, hogy nemzetiségi identitásuk megtartásával a többségi társadalomhoz való pozitív viszonyulás, a kölcsönös tisztelet alapján nyugvó, együttműködő hozzáállás alakuljon ki bennük.

A program keretében a szervezők több korosztálynak állítottak össze a csomagokat. Négy autóbuszos utazást valósítottak meg, amin 120 kalocsai és környékbeli roma fiatalnak volt lehetősége részt venni, nevezetes fővárosi helyszíneket, látványosságokat fölkeresni, és izgalmas kulturális programokra eljutni, befutott roma művészekkel találkozni. A gyerekcsoportokkal cigány kísérők utaztak, így a résztvevők családtagjai és a cigány közösség más felnőtt tagjai is részesei lehettek ezeknek az élményeknek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Kapcsolódó tréning felnőtteknek

A programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek, de lehetőséget biztosítottak más cigány származású nagykorúaknak is a részvételre. A foglalkozás a társadalmi integráció, inkluzív gondolkodás és a korcsoportos jellemzőket is figyelembe vevő fejlődés-lélektani kérdések összefoglalása mellett érintette a Budapesttel kapcsolatos városismeret és biztonságos közlekedés tárgykörét is.

A foglalkozást az inkluzív nevelést a gyakorlatban is megvalósító Cseppkő Óvoda igazgatónője, az Eltérő Sebesség Egyesület alapítója, Kövesdy Katalin tartotta, aki hat éve foglalkozik a gyermekotthonos és SNI-s gyermekeknek a rózsadombi családokból érkező gyermekek közé történő integrálásával, egyesületük tevékenysége során számos érzékenyítő, szemléletformáló projektet valósított már meg.

Videón is megörökítették az élménydús napokat

Az egy éve működő Cigány Szív Egyesület a sikeres programról emlékül egy videót is készíttetett, amelyet most tettek közzé közösségi média oldalukon, de a filmet cikkünk alá görgetve portálunkon is megtekinthetik.

Sztojka Istvánné, az egyesület elnöke a kirándulásokról portálunknak elmondta:

A gyerekek azóta is folyton azt kérdezik tőlem, hogy mikor lesz a következő kirándulás, ami jelzi, hogy kitűnően érezték magukat. De nem csak ők, a felnőttek is föltöltekeztek a kicsikkel közös élményekből, így ők is várják már a következő ilyen lehetőséget. Mi az egyesület részéről mindent meg is teszünk, hogy ez megvalósulhasson”– mondta el Sztojka Istvánné, aki a jövőre vonatkozó tervekről részletesebben is nyilatkozott:

Reményeim szerint a jövő nyáron is hasonló programmal kedveskedhetünk a környékbeli cigány gyerekeknek és családjaiknak, bár terveink szerint akkor a Balatonra mennénk, és az annak környékén megtekinthető látványosságokat keresnénk föl.”Az elnök asszony azt is megosztotta munkatársunkkal, hogy mi varázsolta el legjobban a gyerekeket:

A Parlament meglátogatása mindenkinek hatalmas élmény volt. A gyermekek is ráismertek az épületre, és a képviselői padsorokra, amelyeket gyakran látnak a televízióban. Ezen kívül a kisebbeknek a cirkuszi előadás volt a fő műsorszám, a nagyobbakat pedig a táncház hozta leginkább lázba. De a vidám utazás, az együtt töltött idő mindenkinek egyformán emlékezetessé tette a kirándulást”Végül, íme, a négy kiránduláson készült felvételekből összevágott videó:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés