2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában
Illés György Cinó  |  2021. 10. 19., 14:50

A nyár folyamán négy különböző korosztályú kalocsai csoportnak szervezett élményközpontú fővárosi programot Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata. A látogatások során – a budapesti tömegközeledéssel is ismerkedve – eljutottak a Parlamentbe, a Budai Várba, a Várkert Bazár "Új világ születik" című kiállítására, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Fővárosi Nagycirkuszba, kipróbálták a Budavári Siklót, körbe járták a Hősök terét, ettek lángost és fagyit, de az úti célok közül nem maradhatott ki a Budapest Music Center, a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház sem. A kirándulásokon forgott a videokamera, a felvételekből összevágott hangulatos videót most tették közzé a kalocsai Cigány Szív Egyesület közösségi média oldalán.

A roma közösségek, mint velünk élő nemzetiség, évszázadok óta fontos kulturális nemzetalkotó tényezője a magyarságnak. A roma kulturális és szellemi értékek megőrzése, a közösségek tudatos integrációja és aktivizálása új lehetőségeket nyithat meg mind az etnikum számára, mind a hazai kulturális életben.

A „Taves baxtalo, Budapest!” című, a Cigány Szív Egyesület gondozásában a Kultúrpart együttműködésével megvalósult program célja a gyerekek kulturális élményhez juttatása, ezáltal a nemzethez tartozás érzésének erősítése, hogy nemzetiségi identitásuk megtartásával a többségi társadalomhoz való pozitív viszonyulás, a kölcsönös tisztelet alapján nyugvó, együttműködő hozzáállás alakuljon ki bennük.

A program keretében a szervezők több korosztálynak állítottak össze a csomagokat. Négy autóbuszos utazást valósítottak meg, amin 120 kalocsai és környékbeli roma fiatalnak volt lehetősége részt venni, nevezetes fővárosi helyszíneket, látványosságokat fölkeresni, és izgalmas kulturális programokra eljutni, befutott roma művészekkel találkozni. A gyerekcsoportokkal cigány kísérők utaztak, így a résztvevők családtagjai és a cigány közösség más felnőtt tagjai is részesei lehettek ezeknek az élményeknek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Kapcsolódó tréning felnőtteknek

A programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek, de lehetőséget biztosítottak más cigány származású nagykorúaknak is a részvételre. A foglalkozás a társadalmi integráció, inkluzív gondolkodás és a korcsoportos jellemzőket is figyelembe vevő fejlődés-lélektani kérdések összefoglalása mellett érintette a Budapesttel kapcsolatos városismeret és biztonságos közlekedés tárgykörét is.

A foglalkozást az inkluzív nevelést a gyakorlatban is megvalósító Cseppkő Óvoda igazgatónője, az Eltérő Sebesség Egyesület alapítója, Kövesdy Katalin tartotta, aki hat éve foglalkozik a gyermekotthonos és SNI-s gyermekeknek a rózsadombi családokból érkező gyermekek közé történő integrálásával, egyesületük tevékenysége során számos érzékenyítő, szemléletformáló projektet valósított már meg.

Videón is megörökítették az élménydús napokat

Az egy éve működő Cigány Szív Egyesület a sikeres programról emlékül egy videót is készíttetett, amelyet most tettek közzé közösségi média oldalukon, de a filmet cikkünk alá görgetve portálunkon is megtekinthetik.

Sztojka Istvánné, az egyesület elnöke a kirándulásokról portálunknak elmondta:

A gyerekek azóta is folyton azt kérdezik tőlem, hogy mikor lesz a következő kirándulás, ami jelzi, hogy kitűnően érezték magukat. De nem csak ők, a felnőttek is föltöltekeztek a kicsikkel közös élményekből, így ők is várják már a következő ilyen lehetőséget. Mi az egyesület részéről mindent meg is teszünk, hogy ez megvalósulhasson”– mondta el Sztojka Istvánné, aki a jövőre vonatkozó tervekről részletesebben is nyilatkozott:

Reményeim szerint a jövő nyáron is hasonló programmal kedveskedhetünk a környékbeli cigány gyerekeknek és családjaiknak, bár terveink szerint akkor a Balatonra mennénk, és az annak környékén megtekinthető látványosságokat keresnénk föl.”Az elnök asszony azt is megosztotta munkatársunkkal, hogy mi varázsolta el legjobban a gyerekeket:

A Parlament meglátogatása mindenkinek hatalmas élmény volt. A gyermekek is ráismertek az épületre, és a képviselői padsorokra, amelyeket gyakran látnak a televízióban. Ezen kívül a kisebbeknek a cirkuszi előadás volt a fő műsorszám, a nagyobbakat pedig a táncház hozta leginkább lázba. De a vidám utazás, az együtt töltött idő mindenkinek egyformán emlékezetessé tette a kirándulást”Végül, íme, a négy kiránduláson készült felvételekből összevágott videó:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei