2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában

Taves baxtalo, Budapest! – Kirándulások a fővárosba, a roma kulturális integráció szolgálatában
Illés György Cinó  |  2021. 10. 19., 14:50

A nyár folyamán négy különböző korosztályú kalocsai csoportnak szervezett élményközpontú fővárosi programot Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata. A látogatások során – a budapesti tömegközeledéssel is ismerkedve – eljutottak a Parlamentbe, a Budai Várba, a Várkert Bazár "Új világ születik" című kiállítására, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Fővárosi Nagycirkuszba, kipróbálták a Budavári Siklót, körbe járták a Hősök terét, ettek lángost és fagyit, de az úti célok közül nem maradhatott ki a Budapest Music Center, a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház sem. A kirándulásokon forgott a videokamera, a felvételekből összevágott hangulatos videót most tették közzé a kalocsai Cigány Szív Egyesület közösségi média oldalán.

A roma közösségek, mint velünk élő nemzetiség, évszázadok óta fontos kulturális nemzetalkotó tényezője a magyarságnak. A roma kulturális és szellemi értékek megőrzése, a közösségek tudatos integrációja és aktivizálása új lehetőségeket nyithat meg mind az etnikum számára, mind a hazai kulturális életben.

A „Taves baxtalo, Budapest!” című, a Cigány Szív Egyesület gondozásában a Kultúrpart együttműködésével megvalósult program célja a gyerekek kulturális élményhez juttatása, ezáltal a nemzethez tartozás érzésének erősítése, hogy nemzetiségi identitásuk megtartásával a többségi társadalomhoz való pozitív viszonyulás, a kölcsönös tisztelet alapján nyugvó, együttműködő hozzáállás alakuljon ki bennük.

A program keretében a szervezők több korosztálynak állítottak össze a csomagokat. Négy autóbuszos utazást valósítottak meg, amin 120 kalocsai és környékbeli roma fiatalnak volt lehetősége részt venni, nevezetes fővárosi helyszíneket, látványosságokat fölkeresni, és izgalmas kulturális programokra eljutni, befutott roma művészekkel találkozni. A gyerekcsoportokkal cigány kísérők utaztak, így a résztvevők családtagjai és a cigány közösség más felnőtt tagjai is részesei lehettek ezeknek az élményeknek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Kapcsolódó tréning felnőtteknek

A programra való felkészülést segítette egy, a roma közösségek tudatos integrációját és aktivizálását szolgáló, szakember vezette tematikus képzés is, amelyet elsősorban a kísérő felnőttek számára szervezek, de lehetőséget biztosítottak más cigány származású nagykorúaknak is a részvételre. A foglalkozás a társadalmi integráció, inkluzív gondolkodás és a korcsoportos jellemzőket is figyelembe vevő fejlődés-lélektani kérdések összefoglalása mellett érintette a Budapesttel kapcsolatos városismeret és biztonságos közlekedés tárgykörét is.

A foglalkozást az inkluzív nevelést a gyakorlatban is megvalósító Cseppkő Óvoda igazgatónője, az Eltérő Sebesség Egyesület alapítója, Kövesdy Katalin tartotta, aki hat éve foglalkozik a gyermekotthonos és SNI-s gyermekeknek a rózsadombi családokból érkező gyermekek közé történő integrálásával, egyesületük tevékenysége során számos érzékenyítő, szemléletformáló projektet valósított már meg.

Videón is megörökítették az élménydús napokat

Az egy éve működő Cigány Szív Egyesület a sikeres programról emlékül egy videót is készíttetett, amelyet most tettek közzé közösségi média oldalukon, de a filmet cikkünk alá görgetve portálunkon is megtekinthetik.

Sztojka Istvánné, az egyesület elnöke a kirándulásokról portálunknak elmondta:

A gyerekek azóta is folyton azt kérdezik tőlem, hogy mikor lesz a következő kirándulás, ami jelzi, hogy kitűnően érezték magukat. De nem csak ők, a felnőttek is föltöltekeztek a kicsikkel közös élményekből, így ők is várják már a következő ilyen lehetőséget. Mi az egyesület részéről mindent meg is teszünk, hogy ez megvalósulhasson”– mondta el Sztojka Istvánné, aki a jövőre vonatkozó tervekről részletesebben is nyilatkozott:

Reményeim szerint a jövő nyáron is hasonló programmal kedveskedhetünk a környékbeli cigány gyerekeknek és családjaiknak, bár terveink szerint akkor a Balatonra mennénk, és az annak környékén megtekinthető látványosságokat keresnénk föl.”Az elnök asszony azt is megosztotta munkatársunkkal, hogy mi varázsolta el legjobban a gyerekeket:

A Parlament meglátogatása mindenkinek hatalmas élmény volt. A gyermekek is ráismertek az épületre, és a képviselői padsorokra, amelyeket gyakran látnak a televízióban. Ezen kívül a kisebbeknek a cirkuszi előadás volt a fő műsorszám, a nagyobbakat pedig a táncház hozta leginkább lázba. De a vidám utazás, az együtt töltött idő mindenkinek egyformán emlékezetessé tette a kirándulást”Végül, íme, a négy kiránduláson készült felvételekből összevágott videó:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK