2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Foglyot vissza az Őrjegbe – Szakmai konferencia Homokmégyen

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 20., 08:19

Homokmégyen október 14-én, csütörtökön neves előadók részvételével, Foglyot vissza az Őrjegbe címmel tartottak szakmai konferenciát. Az esemény jelentőségére utal, hogy annak fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt, a konferenciát a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság mellett további négy megyei vadásztársaság, az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus és Vadegészségügyi Tanszéke szervezte. A tanácskozás középpontjában a túlnyomó részben érintetlen, természeti erőforrásokban gazdag Őrjegi táj, és a régmúlt időben, elsősorban a múlt század első felében gyakori vadfaj, a fogoly újratelepítése állt.

A fogoly visszatelepítése Homokmégyre projekt állásáról Agócs Péter, az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület elnöke és Rigó Ferenc, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság elnöke tartott érdekfeszítő előadást. Mint elhangzott, az előkészítő munka már tavaly télen, egy 1,5 hektáros szántóterületen, változatos mezőgazdasági kultúra kialakításával elkezdődött. Az itt élő foglyok számára ideális vadföld kialakítását az Országos Vadgazdálkodási Alaptól 2019-ben elnyert pályázati forrás tette lehetővé. Az prezentáció zárómondata szerint az előadók abban bíznak, hogy a visszatelepítési programhoz a későbbiekben több vadgazdálkodásra jogosult csatlakozik.


A résztvevők a továbbiakban a fogolyállomány jelenlegi magyarországi helyzetéről, a ragadózó gyérítés szerepéről a fogolyvédelemben, és a közös agrárpolitika biodiverzitásra gyakorolt hatásáról hallottak előadást.


A konferencia hátra lévő részében a fogolynevelés gyakorlata, és a foglyok állategészségügyi kérdései voltak napirenden.

Agócs Péter a konferencia végén portálunknak elmondta:  

A fogoly egy nagyon fontos madárfaj, amely a múlt században már csak sokasodó egyedszáma miatt is hétköznapi madárnak számított vidéken. A mai világban abból a szempontból fontos, hogy az agrárkörnyezet, ahol a madárfaj él letükrözi: jól használjuk, nem jól használjuk, esetleg túlhasználjuk az adott területet. Ha túl sok vegyszert alkalmazunk, ezek a negatív változások közvetlenül vagy közvetve, az emberre is hatnak. Mindezt azonban nagyon jól tudják monitorozni a foglyok, hiszen ha csökken a madárfaj állománya, abból arra következtethetünk, hogy valami baj van.”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei