2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Köztéri alkotás készül a vörösterror áldozatai emlékére – Öttagú zsűri tesz javaslatot a testületnek

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 22., 08:32

A városi képviselő-testület október 21-i, csütörtöki ülésén a vörösterror áldozatai emlékére állítandó köztéri képzőművészeti alkotás tervezésére, a szoborállítás előkészítésére kiírandó pályázatról döntöttek. Ám hogy a nyílt pályázatra érkező pályaművek elbírálásakor a szubjektív elemeket minél jobban kizárják, dr. Filvig Géza polgármester előterjesztésére öttagú zsűrit jelöltek ki, közülük ketten, dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs a képviselő-testület tagjai.

Mint emlékezetes, a képviselő-testület idén augusztus 25-én döntött arról, hogy az újrafásítás részeként kivágott, a vörösterror idején, 1919. június 24-26 között ártatlanul felakasztott áldozatok egy részének holttestét napokig tartó fák még egészséges törzsét megőrzik. Mégpedig abból a célból, hogy azok egy későbbi képzőművészeti alkotás alapanyagául szolgáljanak.

A képviselő-testület akkor arról is döntött, hogy három alkotás tervét és három ajánlatot kér be, az emlékmű pontos helyéről pedig a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály bevonásával dönt.

Az eltelt idő alatt a szakemberekben mindinkább az fogalmazódott meg: valamennyi képzőművészeti alkotás művészeti értéke szubjektív megítélésen alapszik, ezért a művek pusztán bekerülési érték alapján történő összehasonlítása művészeti és településképi szempontból sem szerencsés.

Ráadásul az önkormányzat közbeszerzési szabályzatát ilyen esetre nem lehet alkalmazni, hiszen a felkért három ajánlattevő várhatóan három, egymástól különböző ideológia mentén született alkotása egzakt módon nem hasonlítható össze. Mindezek mellett nem elég csak az emlékművet megalkotni, hiszen annak környezetbe illesztését, a térkapcsolatokat, a burkolatfelületeket, esetleg a díszkivilágítást is szükséges megtervezni.

Mint leszögezték, a lehetséges alkotásokra vonatkozó három tervdokumentációt anyagi ellenszolgáltatás nélkül nem lehet beszerezni. Mindebből kiindulva az a javaslat született, felkérés helyett nyílt pályázati felhívást tegyen közzé az önkormányzat.

A szakmai javaslattétel érdekében öttagú zsűrit bízzanak meg, melynek tagjai mintegy előszűrőként, konszenzusra jutva tegyenek javaslatot, mely műről, művekről döntsön a testület.


Dr. Filvig Géza az öttagú zsűribe delegálható tagok közül hárommal már előzetesen tárgyalt, az ülésen pedig dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs képviselőket kérte fel a bíráló bizottságba. A két képviselő a felkérést megköszönte és elfogadta, így rajtuk kívül még Kiss István képzőművész, Marton Tibor főépítész és Boromisza Viktor osztályvezető vesz részt a beérkező pályaművek előzetes véleményezésében, majd az előterjesztés elkészítésében a képviselő-testület számára.

A jelen lévő képviselők egyhangú szavazata mellett elfogadott határozat szerint hamarosan kiírják a nyilvános pályázatot, az emlékművet a Szent István király út 16-22. szám alatti épület, azaz a Gyermekotthon előtti közterületen helyezik el. A pénzügyi forrásról a nyertes pályázat kihirdetése után döntenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK