2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Köztéri alkotás készül a vörösterror áldozatai emlékére – Öttagú zsűri tesz javaslatot a testületnek

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 22., 08:32

A városi képviselő-testület október 21-i, csütörtöki ülésén a vörösterror áldozatai emlékére állítandó köztéri képzőművészeti alkotás tervezésére, a szoborállítás előkészítésére kiírandó pályázatról döntöttek. Ám hogy a nyílt pályázatra érkező pályaművek elbírálásakor a szubjektív elemeket minél jobban kizárják, dr. Filvig Géza polgármester előterjesztésére öttagú zsűrit jelöltek ki, közülük ketten, dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs a képviselő-testület tagjai.

Mint emlékezetes, a képviselő-testület idén augusztus 25-én döntött arról, hogy az újrafásítás részeként kivágott, a vörösterror idején, 1919. június 24-26 között ártatlanul felakasztott áldozatok egy részének holttestét napokig tartó fák még egészséges törzsét megőrzik. Mégpedig abból a célból, hogy azok egy későbbi képzőművészeti alkotás alapanyagául szolgáljanak.

A képviselő-testület akkor arról is döntött, hogy három alkotás tervét és három ajánlatot kér be, az emlékmű pontos helyéről pedig a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály bevonásával dönt.

Az eltelt idő alatt a szakemberekben mindinkább az fogalmazódott meg: valamennyi képzőművészeti alkotás művészeti értéke szubjektív megítélésen alapszik, ezért a művek pusztán bekerülési érték alapján történő összehasonlítása művészeti és településképi szempontból sem szerencsés.

Ráadásul az önkormányzat közbeszerzési szabályzatát ilyen esetre nem lehet alkalmazni, hiszen a felkért három ajánlattevő várhatóan három, egymástól különböző ideológia mentén született alkotása egzakt módon nem hasonlítható össze. Mindezek mellett nem elég csak az emlékművet megalkotni, hiszen annak környezetbe illesztését, a térkapcsolatokat, a burkolatfelületeket, esetleg a díszkivilágítást is szükséges megtervezni.

Mint leszögezték, a lehetséges alkotásokra vonatkozó három tervdokumentációt anyagi ellenszolgáltatás nélkül nem lehet beszerezni. Mindebből kiindulva az a javaslat született, felkérés helyett nyílt pályázati felhívást tegyen közzé az önkormányzat.

A szakmai javaslattétel érdekében öttagú zsűrit bízzanak meg, melynek tagjai mintegy előszűrőként, konszenzusra jutva tegyenek javaslatot, mely műről, művekről döntsön a testület.


Dr. Filvig Géza az öttagú zsűribe delegálható tagok közül hárommal már előzetesen tárgyalt, az ülésen pedig dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs képviselőket kérte fel a bíráló bizottságba. A két képviselő a felkérést megköszönte és elfogadta, így rajtuk kívül még Kiss István képzőművész, Marton Tibor főépítész és Boromisza Viktor osztályvezető vesz részt a beérkező pályaművek előzetes véleményezésében, majd az előterjesztés elkészítésében a képviselő-testület számára.

A jelen lévő képviselők egyhangú szavazata mellett elfogadott határozat szerint hamarosan kiírják a nyilvános pályázatot, az emlékművet a Szent István király út 16-22. szám alatti épület, azaz a Gyermekotthon előtti közterületen helyezik el. A pénzügyi forrásról a nyertes pályázat kihirdetése után döntenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK