2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Köztéri alkotás készül a vörösterror áldozatai emlékére – Öttagú zsűri tesz javaslatot a testületnek

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 22., 08:32

A városi képviselő-testület október 21-i, csütörtöki ülésén a vörösterror áldozatai emlékére állítandó köztéri képzőművészeti alkotás tervezésére, a szoborállítás előkészítésére kiírandó pályázatról döntöttek. Ám hogy a nyílt pályázatra érkező pályaművek elbírálásakor a szubjektív elemeket minél jobban kizárják, dr. Filvig Géza polgármester előterjesztésére öttagú zsűrit jelöltek ki, közülük ketten, dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs a képviselő-testület tagjai.

Mint emlékezetes, a képviselő-testület idén augusztus 25-én döntött arról, hogy az újrafásítás részeként kivágott, a vörösterror idején, 1919. június 24-26 között ártatlanul felakasztott áldozatok egy részének holttestét napokig tartó fák még egészséges törzsét megőrzik. Mégpedig abból a célból, hogy azok egy későbbi képzőművészeti alkotás alapanyagául szolgáljanak.

A képviselő-testület akkor arról is döntött, hogy három alkotás tervét és három ajánlatot kér be, az emlékmű pontos helyéről pedig a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály bevonásával dönt.

Az eltelt idő alatt a szakemberekben mindinkább az fogalmazódott meg: valamennyi képzőművészeti alkotás művészeti értéke szubjektív megítélésen alapszik, ezért a művek pusztán bekerülési érték alapján történő összehasonlítása művészeti és településképi szempontból sem szerencsés.

Ráadásul az önkormányzat közbeszerzési szabályzatát ilyen esetre nem lehet alkalmazni, hiszen a felkért három ajánlattevő várhatóan három, egymástól különböző ideológia mentén született alkotása egzakt módon nem hasonlítható össze. Mindezek mellett nem elég csak az emlékművet megalkotni, hiszen annak környezetbe illesztését, a térkapcsolatokat, a burkolatfelületeket, esetleg a díszkivilágítást is szükséges megtervezni.

Mint leszögezték, a lehetséges alkotásokra vonatkozó három tervdokumentációt anyagi ellenszolgáltatás nélkül nem lehet beszerezni. Mindebből kiindulva az a javaslat született, felkérés helyett nyílt pályázati felhívást tegyen közzé az önkormányzat.

A szakmai javaslattétel érdekében öttagú zsűrit bízzanak meg, melynek tagjai mintegy előszűrőként, konszenzusra jutva tegyenek javaslatot, mely műről, művekről döntsön a testület.


Dr. Filvig Géza az öttagú zsűribe delegálható tagok közül hárommal már előzetesen tárgyalt, az ülésen pedig dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs képviselőket kérte fel a bíráló bizottságba. A két képviselő a felkérést megköszönte és elfogadta, így rajtuk kívül még Kiss István képzőművész, Marton Tibor főépítész és Boromisza Viktor osztályvezető vesz részt a beérkező pályaművek előzetes véleményezésében, majd az előterjesztés elkészítésében a képviselő-testület számára.

A jelen lévő képviselők egyhangú szavazata mellett elfogadott határozat szerint hamarosan kiírják a nyilvános pályázatot, az emlékművet a Szent István király út 16-22. szám alatti épület, azaz a Gyermekotthon előtti közterületen helyezik el. A pénzügyi forrásról a nyertes pályázat kihirdetése után döntenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei