2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kulturális kínálatokban gazdag október 23-i ünnepi hétvége – Háromnapos program, mindenki talál kedvére valót

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 18., 15:59

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója október 18-án, hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az október 22-24-ig tartó ünnepi hétvége programjait. A nemzeti ünnep alkalmából szervezett városi ünnepséget megelőző, és az azt követő napon is színes, közérdeklődésre számot tartó programok nyújtanak majd részben egyedülálló kulturális élményt a látogatóknak.

Zsikó Zoltán elöljáróban elmondta: Rendhagyó módon arra gondoltunk, hogy a szokásos megemlékezésen túl, a nemzeti ünnephez kötődve több kulturális lehetőséget kínálunk.

Október 22., péntek

Az eseménysorozat október 22-én, pénteken, napra pontosan Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján egy emléknappal veszi kezdetét a Kamarateremben. Kalocsa számára különösen fontos Liszt Ferenc, hisz annak idején Munkácsy Mihállyal viszonylag gyakran vendégeskedett Haynald Lajos érseknél. Gyakran megfordult az érseki kastélyban, illetve az Innovációs Központnak is helyet adó épület jelenlegi Kamaratermében lépett fel.

Azt szeretnénk, hogy a jövőben minden év október 22-én, Liszt születésnapján megemlékeznénk a művészről, ha már ilyen szép kötődése van a városhoz."
Az emléknap rendhagyó zeneórával veszi kezdetét október 22-én, 11 órakor a Kamarateremben, ahol városunk szülötte, Lakatos György fagott művész Gábor Nagy Dóra zongoraművésszel karöltve tart egy különleges zeneórát. Lakatos Györgyöt nem kell bemutatni, hiszen azon túl, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető docense, Kalocsa város díszpolgára, a kalocsai Kék Madár Fesztivál alapítója és évről évre szervezője.

Az ő személye a garancia arra, hogy egy nagyon komoly, értékes és élvezetes Liszt napot tudunk tartani.”Gábor Nagy Dóra zongoraművész is visszatérő vendég Kalocsán, több alkalommal nagy sikerrel lépett fel a kalocsai közönség előtt. A művésznő életét javarészt a tanítás és a koncertezés tölti ki, és most művésztársával együtt tart rendhagyó zeneórát, amelyre harmadik, negyedik és ötödik osztályos gyerekeket hívtunk meg.

Délután 17 óráról Gábor Nagy Dóra ad koncertet a Kamarateremben, amelyre már valamennyi korosztály érdeklődőjét várjuk.”Ezen a napon én és Pécsi Vivien képviselő asszony, a képviselő-testület kulturális bizottsága elnöke koszorút helyezünk el Liszt Ferenc szobrának talapzatán.

Itt mondom el, azon is gondolkodunk, hogy alakítunk egy Liszt Ferenc baráti társaságot Kalocsán. Ezzel kapcsolatban a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatójával, Kalocsa közéletének meghatározó személyiségeivel, a zenét művelőkkel és szeretőkkel szeretnék egyeztetni, hogy Kalocsa kulturális életében még markánsabban jelenjen meg Liszt Ferenc.

Október 23., szombat

Október 23-án, a nemzeti ünnepen a hagyományos városi ünnepségre hívjuk az érdeklődőket.

A városi megemlékezés 10 órakor kezdődik a börtön oldalánál lévő Szabadulás kútjánál.”Az ünnepi műsort a Szent István Gimnázium 11/A osztálya adja elő. A diákok nagyon szép műsorral készültek a nemzeti ünnepre, felkészítőjük osztályfőnökük, Bedő Lénárd tanár úr.

Az ünnepi beszédet Dr. Körmendy Szabolcs képviselő úr mondja. Azért is esett rá a választás, mert édesapján keresztül közvetlen emlékei vannak az 1956-ban történt eseményekkel kapcsolatban. Természetesen a hagyományos koszorúzásra is sor kerül majd.

Október 23-án, 18 órakor lesz egy ünnepi szentmise a főszékesegyházban, melyet Richter Mátyás, érseki titkár úr tart, és amelyet a Hazáért fognak felajánlani.” - mondta Zsikó Zoltán.


Október 24., vasárnap

Az igazgató azt is megosztotta a sajtó képviselőivel:

Október 23-án, vasárnapra a Hungaricus együttest hívtuk meg a Kamaraterembe. A koncerten Régi magyar táncok néven XVIII. század végi és XIX. század eleji magyar táncok szólalnak meg."A felcsendülő dallamok Berzsenyi, Csokonai korának nemesi udvarházi muzsikáját fogják felidézni. Minden bizonnyal ez a produkció is emeli majd a nemzeti ünnepi megemlékezés fényét. A koncerten előadott dallamokban éppúgy érződik majd a nemesi udvarok hangulata, mind a régi Felvidék, Dunán-túl, Szatmár vagy Erdély népi muzsikájának stílusa, mert tánczenénkben ekkor még nem következett be ezeknek a szétválása. A Hungaricus együttes tagjai: Jánosi András hegedűművész, Apró Anna koboz és énekművész, Tóth Dorottya ének, citera, valamint harmónium művész.

Azt gondolom, így az adventi időszak előtt ez a hétvége is kulturális kínálatokban lesz gazdag. Ugyan az Adventtel egy kicsit előre futottam, de nem véletlenül, hiszen nagyon komoly előkészületek folynak, és magam is várom az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót, ugyanis nagyon sokszínű programokkal készülünk.

Visszatérve a mostani hétvégéhez: talán látható, hogy igyekeztünk az ünnep méltóságához illő programokat összeállítani, amelyeket mindenkinek nagyon sok szeretettel ajánlok! – zárta ezzel az invitálással a sajtótájékoztatót Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei