2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kulturális kínálatokban gazdag október 23-i ünnepi hétvége – Háromnapos program, mindenki talál kedvére valót

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 18., 15:59

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója október 18-án, hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az október 22-24-ig tartó ünnepi hétvége programjait. A nemzeti ünnep alkalmából szervezett városi ünnepséget megelőző, és az azt követő napon is színes, közérdeklődésre számot tartó programok nyújtanak majd részben egyedülálló kulturális élményt a látogatóknak.

Zsikó Zoltán elöljáróban elmondta: Rendhagyó módon arra gondoltunk, hogy a szokásos megemlékezésen túl, a nemzeti ünnephez kötődve több kulturális lehetőséget kínálunk.

Október 22., péntek

Az eseménysorozat október 22-én, pénteken, napra pontosan Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján egy emléknappal veszi kezdetét a Kamarateremben. Kalocsa számára különösen fontos Liszt Ferenc, hisz annak idején Munkácsy Mihállyal viszonylag gyakran vendégeskedett Haynald Lajos érseknél. Gyakran megfordult az érseki kastélyban, illetve az Innovációs Központnak is helyet adó épület jelenlegi Kamaratermében lépett fel.

Azt szeretnénk, hogy a jövőben minden év október 22-én, Liszt születésnapján megemlékeznénk a művészről, ha már ilyen szép kötődése van a városhoz."
Az emléknap rendhagyó zeneórával veszi kezdetét október 22-én, 11 órakor a Kamarateremben, ahol városunk szülötte, Lakatos György fagott művész Gábor Nagy Dóra zongoraművésszel karöltve tart egy különleges zeneórát. Lakatos Györgyöt nem kell bemutatni, hiszen azon túl, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető docense, Kalocsa város díszpolgára, a kalocsai Kék Madár Fesztivál alapítója és évről évre szervezője.

Az ő személye a garancia arra, hogy egy nagyon komoly, értékes és élvezetes Liszt napot tudunk tartani.”Gábor Nagy Dóra zongoraművész is visszatérő vendég Kalocsán, több alkalommal nagy sikerrel lépett fel a kalocsai közönség előtt. A művésznő életét javarészt a tanítás és a koncertezés tölti ki, és most művésztársával együtt tart rendhagyó zeneórát, amelyre harmadik, negyedik és ötödik osztályos gyerekeket hívtunk meg.

Délután 17 óráról Gábor Nagy Dóra ad koncertet a Kamarateremben, amelyre már valamennyi korosztály érdeklődőjét várjuk.”Ezen a napon én és Pécsi Vivien képviselő asszony, a képviselő-testület kulturális bizottsága elnöke koszorút helyezünk el Liszt Ferenc szobrának talapzatán.

Itt mondom el, azon is gondolkodunk, hogy alakítunk egy Liszt Ferenc baráti társaságot Kalocsán. Ezzel kapcsolatban a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatójával, Kalocsa közéletének meghatározó személyiségeivel, a zenét művelőkkel és szeretőkkel szeretnék egyeztetni, hogy Kalocsa kulturális életében még markánsabban jelenjen meg Liszt Ferenc.

Október 23., szombat

Október 23-án, a nemzeti ünnepen a hagyományos városi ünnepségre hívjuk az érdeklődőket.

A városi megemlékezés 10 órakor kezdődik a börtön oldalánál lévő Szabadulás kútjánál.”Az ünnepi műsort a Szent István Gimnázium 11/A osztálya adja elő. A diákok nagyon szép műsorral készültek a nemzeti ünnepre, felkészítőjük osztályfőnökük, Bedő Lénárd tanár úr.

Az ünnepi beszédet Dr. Körmendy Szabolcs képviselő úr mondja. Azért is esett rá a választás, mert édesapján keresztül közvetlen emlékei vannak az 1956-ban történt eseményekkel kapcsolatban. Természetesen a hagyományos koszorúzásra is sor kerül majd.

Október 23-án, 18 órakor lesz egy ünnepi szentmise a főszékesegyházban, melyet Richter Mátyás, érseki titkár úr tart, és amelyet a Hazáért fognak felajánlani.” - mondta Zsikó Zoltán.


Október 24., vasárnap

Az igazgató azt is megosztotta a sajtó képviselőivel:

Október 23-án, vasárnapra a Hungaricus együttest hívtuk meg a Kamaraterembe. A koncerten Régi magyar táncok néven XVIII. század végi és XIX. század eleji magyar táncok szólalnak meg."A felcsendülő dallamok Berzsenyi, Csokonai korának nemesi udvarházi muzsikáját fogják felidézni. Minden bizonnyal ez a produkció is emeli majd a nemzeti ünnepi megemlékezés fényét. A koncerten előadott dallamokban éppúgy érződik majd a nemesi udvarok hangulata, mind a régi Felvidék, Dunán-túl, Szatmár vagy Erdély népi muzsikájának stílusa, mert tánczenénkben ekkor még nem következett be ezeknek a szétválása. A Hungaricus együttes tagjai: Jánosi András hegedűművész, Apró Anna koboz és énekművész, Tóth Dorottya ének, citera, valamint harmónium művész.

Azt gondolom, így az adventi időszak előtt ez a hétvége is kulturális kínálatokban lesz gazdag. Ugyan az Adventtel egy kicsit előre futottam, de nem véletlenül, hiszen nagyon komoly előkészületek folynak, és magam is várom az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót, ugyanis nagyon sokszínű programokkal készülünk.

Visszatérve a mostani hétvégéhez: talán látható, hogy igyekeztünk az ünnep méltóságához illő programokat összeállítani, amelyeket mindenkinek nagyon sok szeretettel ajánlok! – zárta ezzel az invitálással a sajtótájékoztatót Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK