2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A tiszta forrás, a magas kultúra és a giccs – Imre Károly, a BKKMÖ Közművelődési Intézet előadása, krumplis pogácsával

A tiszta forrás, a magas kultúra és a giccs – Imre Károly, a BKKMÖ Közművelődési Intézet előadása, krumplis pogácsával
Illés György Cinó  |  2021. 10. 21., 15:31

A Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület TOP 1711-16-H-ESZA-2019-01084 számú, „A népi kézművesség népszerűsítésre mesterségek megismertetése kicsikkel és nagyokkal” című pályázati projektjének, Valamint Kovács László fazekasmester „Tanuljuk vissza őseink kemencés tudományát” címen futó programsorozatának keretében, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület közreműködésével kemencés krumplis pogácsa sütésre gyülekeztek érdeklődők október 17-én, vasárnap délután a Fazekas Alkotóházban.

A kemencés sorozat előző alkalmából, amikor Gyuris Attila jóvoltából kenyerek sültek az udvari kemencében, szintén olvashattak portálunkon. Akkori cikkünket több videóval is illusztráltuk.

A mostani alkalmon a tepsis krumplis pogácsa készítésével ismerkedhettek az érdeklődők. Közben, délután három órai kezdettel az alkotóház kiállítótermében egy érdekes előadást is meghallgattak, amelyben Imre Károly, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója a tömegkultúra kialakulásáról, annak uniformizáló hatásáról, a vele járó elértéktelenedésről, valamint termékéről, a valódi, akár a magas kultúra, akár a kézműves népi kultúra által létrehozott értékeket háttérbe szorító giccsről tartott előadást, „Tömegkommunikáció, közízlés, szervezett társadalmi cselekvés” címmel.

Az előadás után a résztvevők az udvaron, a sülő és már kisült pogácsák illatfelhőjébe burkolózva, és a finom, tradicionális csemegét majszolgatva, jó hangulatú beszélgetés keretében vitatták meg az elhangzottakat.

Közben az alkotóház kis kiállítótermében még megtekinthető volt Magyar Zita, Debrecenben tevékenykedő fazekas népi iparművész, keramikus kiállítása is.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK