2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

A tiszta forrás, a magas kultúra és a giccs – Imre Károly, a BKKMÖ Közművelődési Intézet előadása, krumplis pogácsával

A tiszta forrás, a magas kultúra és a giccs – Imre Károly, a BKKMÖ Közművelődési Intézet előadása, krumplis pogácsával
Illés György Cinó  |  2021. 10. 21., 15:31

A Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület TOP 1711-16-H-ESZA-2019-01084 számú, „A népi kézművesség népszerűsítésre mesterségek megismertetése kicsikkel és nagyokkal” című pályázati projektjének, Valamint Kovács László fazekasmester „Tanuljuk vissza őseink kemencés tudományát” címen futó programsorozatának keretében, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület közreműködésével kemencés krumplis pogácsa sütésre gyülekeztek érdeklődők október 17-én, vasárnap délután a Fazekas Alkotóházban.

A kemencés sorozat előző alkalmából, amikor Gyuris Attila jóvoltából kenyerek sültek az udvari kemencében, szintén olvashattak portálunkon. Akkori cikkünket több videóval is illusztráltuk.

A mostani alkalmon a tepsis krumplis pogácsa készítésével ismerkedhettek az érdeklődők. Közben, délután három órai kezdettel az alkotóház kiállítótermében egy érdekes előadást is meghallgattak, amelyben Imre Károly, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója a tömegkultúra kialakulásáról, annak uniformizáló hatásáról, a vele járó elértéktelenedésről, valamint termékéről, a valódi, akár a magas kultúra, akár a kézműves népi kultúra által létrehozott értékeket háttérbe szorító giccsről tartott előadást, „Tömegkommunikáció, közízlés, szervezett társadalmi cselekvés” címmel.

Az előadás után a résztvevők az udvaron, a sülő és már kisült pogácsák illatfelhőjébe burkolózva, és a finom, tradicionális csemegét majszolgatva, jó hangulatú beszélgetés keretében vitatták meg az elhangzottakat.

Közben az alkotóház kis kiállítótermében még megtekinthető volt Magyar Zita, Debrecenben tevékenykedő fazekas népi iparművész, keramikus kiállítása is.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK