2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval
Illés György Cinó  |  2021. 08. 18., 14:26

A kalocsai Fazekas Alkotóház udvarán tavaly épített a mester egy búbos kemencét, amivel kettős célja volt: egyrészt, hogy a rá szervezendő programok révén a közösséget is „összeolvassza” a kemence melege, másrészt, hogy egyúttal ki lehessen próbálni mindent, amire egy kemencét használták őseink. Mi mással lehetne kezdeni, mint a kenyérsütéssel, amelynek fortélyaiba Gyuris Attila, Felsőereken élő tanult szakács és gyakorló kemencés pék vezette be a megjelent mintegy huszonöt érdeklődőt.

Augusztus 14-én szombat 17 órai kezdéssel az alkotóház "Nyári esték" programsorozatának részeként tartották meg a kenyérsütő összejövetelt „A mi kenyerünk" címmel, amelyek Kovács László csak a közösségi médiás oldalán hirdetett meg, tekintettel arra, hogy a kemencében csak hét veknit lehetett kisütni egyszerre, amire így is elegendő érdeklődő összejött, telefonos egyeztetés nyomán.
Ami minden jelenlévőt összekötött, az a hagyományos értékek, a kézművesség, a fogyasztói társadalom pusztítása előtt kialakult, természetes dolgok iránti érdeklődés és tisztelet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Számukra amiatt is vonzó volt ez a rendezvény, hogy – amíg keltek a veknik és fölfűtötték a kemencét – egy filmvetítés keretében a kemenceépítés tudományával is ismerkedhettek. A film a Hagyományok Háza megbízásából készült, és azon nyomon követhető, ahogyan Kovács László megépítette az udvari búbos kemencét, az alap elkészítésétől a tető kiépítéséin át a Madár Helga fazekas mester, alkotótárs által készített díszítmények fölhelyezéséig és az utolsó meszelésig. A felvételeket egyébként szintén Madár Helga készítette, az utómunkálatokat pedig Jakus Szilvia végezte.

A program a tavaly tavasszal készült kemence begyújtásával kezdődött délután öt órakor, amikorra Gyuris Attila gyakorló pék, és szakács mester – neje, Gyuris Tünde segítségével – már elvégezte az előkészületeket.
Amíg -bő óra- elérte a kemence a kívánt hőmérsékletet, bekeverte, dagasztotta, kidolgozta a kenyértésztát, formázta a cipókat, miközben a tészta előkészítéséről és más fogásokról is szívesen adott fölvilágosítást az érdeklődőknek.
Amint megtudtuk, a kenyereket öregtésztás módszerrel készíti, és otthon sajátépítésű kemencéjében süti őket csütörtökönként.


A 400 fokra fölfűtött kemencéből kitakarítják a maradék parazsat és a hamut, majd hagyják, hogy teljesen kiegyenlítődjön, egyenletesen eloszoljon a hőmérséklet. Ekkorra 270-290 fok körüli hőmérséklet alakul ki benne, ami ideális a sütéshez. Ekkor bevágják a tetejét, úgy 45 fokos szögben, körülbelül a vekni közepéig, majd bevetik a kenyereket.

A kenyér úgy ötven perc, és egy óra alatt kisül, de a jól megépített és jól felfűtött kemence még ekkor is 190 fok körül van. Ilyenkor még fölhasználható erre-arra a maradék hő, be lehet tenni például öntöttvas, vagy kerámia edényben egy levest, amely reggelre teljesen elkészül benne, úgy, hogy mire a hús puhára fő, a zöldségfélék is megpuhulnak, de nem főnek szét, megőrzik színüket, ízüket és textúrájukat, de még akkor is meleg lesz. Épp ahogy szeretjük!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ha kisült a kenyér – amit a fenséges illat előre jelez, de a színe és a héja keménysége alapján könnyen ellenőrizhetünk is –, akkor egy kevés hideg vízzel kell bepermetezni, hogy szép, fényes legyen, majd várni kell, hogy kihűljön kissé. Bánthatja a gyomrot a kelt tészta, ha melegen faljuk föl. De ki tudja kivárni, hogy teljesen kihűljön?

Amíg langyos, jobban ráolvad a hozzá tálalt kacsazsír, ami mellé a kóstoláskor paradicsom, paprikát tálaltak, pompás lakomát rendezve az ekkorra már igencsak megéhezett közönségnek.

Ezzel megtörtént a nyilvános bemutatkozása a kemencének, amely csak a kezdet volt, de már megvan a jelentkező, aki kellő tapasztalattal a rétessütés rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket, sőt, az azutáni alkalomra tervezett krumplis pogácsa sütésre is megvan már szakács.
Kovács László portálunknak elmondta, a kemencés rendezvénysorozatról egy kiadványt is tervez összeállítani, a receptekkel és fotókkal kiegészítve, amihez a tervek szerint videós ismertetés is készül majd.
Erről a mostani rendezvényről mi is készítettünk egy videós ízelítőt:

A kemence fűtéséről és gyúrásról, dagasztásról:


A kenyerek bevetéséről:


… és a kivételéről is:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK