2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval
Illés György Cinó  |  2021. 08. 18., 14:26

A kalocsai Fazekas Alkotóház udvarán tavaly épített a mester egy búbos kemencét, amivel kettős célja volt: egyrészt, hogy a rá szervezendő programok révén a közösséget is „összeolvassza” a kemence melege, másrészt, hogy egyúttal ki lehessen próbálni mindent, amire egy kemencét használták őseink. Mi mással lehetne kezdeni, mint a kenyérsütéssel, amelynek fortélyaiba Gyuris Attila, Felsőereken élő tanult szakács és gyakorló kemencés pék vezette be a megjelent mintegy huszonöt érdeklődőt.

Augusztus 14-én szombat 17 órai kezdéssel az alkotóház "Nyári esték" programsorozatának részeként tartották meg a kenyérsütő összejövetelt „A mi kenyerünk" címmel, amelyek Kovács László csak a közösségi médiás oldalán hirdetett meg, tekintettel arra, hogy a kemencében csak hét veknit lehetett kisütni egyszerre, amire így is elegendő érdeklődő összejött, telefonos egyeztetés nyomán.
Ami minden jelenlévőt összekötött, az a hagyományos értékek, a kézművesség, a fogyasztói társadalom pusztítása előtt kialakult, természetes dolgok iránti érdeklődés és tisztelet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Számukra amiatt is vonzó volt ez a rendezvény, hogy – amíg keltek a veknik és fölfűtötték a kemencét – egy filmvetítés keretében a kemenceépítés tudományával is ismerkedhettek. A film a Hagyományok Háza megbízásából készült, és azon nyomon követhető, ahogyan Kovács László megépítette az udvari búbos kemencét, az alap elkészítésétől a tető kiépítéséin át a Madár Helga fazekas mester, alkotótárs által készített díszítmények fölhelyezéséig és az utolsó meszelésig. A felvételeket egyébként szintén Madár Helga készítette, az utómunkálatokat pedig Jakus Szilvia végezte.

A program a tavaly tavasszal készült kemence begyújtásával kezdődött délután öt órakor, amikorra Gyuris Attila gyakorló pék, és szakács mester – neje, Gyuris Tünde segítségével – már elvégezte az előkészületeket.
Amíg -bő óra- elérte a kemence a kívánt hőmérsékletet, bekeverte, dagasztotta, kidolgozta a kenyértésztát, formázta a cipókat, miközben a tészta előkészítéséről és más fogásokról is szívesen adott fölvilágosítást az érdeklődőknek.
Amint megtudtuk, a kenyereket öregtésztás módszerrel készíti, és otthon sajátépítésű kemencéjében süti őket csütörtökönként.


A 400 fokra fölfűtött kemencéből kitakarítják a maradék parazsat és a hamut, majd hagyják, hogy teljesen kiegyenlítődjön, egyenletesen eloszoljon a hőmérséklet. Ekkorra 270-290 fok körüli hőmérséklet alakul ki benne, ami ideális a sütéshez. Ekkor bevágják a tetejét, úgy 45 fokos szögben, körülbelül a vekni közepéig, majd bevetik a kenyereket.

A kenyér úgy ötven perc, és egy óra alatt kisül, de a jól megépített és jól felfűtött kemence még ekkor is 190 fok körül van. Ilyenkor még fölhasználható erre-arra a maradék hő, be lehet tenni például öntöttvas, vagy kerámia edényben egy levest, amely reggelre teljesen elkészül benne, úgy, hogy mire a hús puhára fő, a zöldségfélék is megpuhulnak, de nem főnek szét, megőrzik színüket, ízüket és textúrájukat, de még akkor is meleg lesz. Épp ahogy szeretjük!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ha kisült a kenyér – amit a fenséges illat előre jelez, de a színe és a héja keménysége alapján könnyen ellenőrizhetünk is –, akkor egy kevés hideg vízzel kell bepermetezni, hogy szép, fényes legyen, majd várni kell, hogy kihűljön kissé. Bánthatja a gyomrot a kelt tészta, ha melegen faljuk föl. De ki tudja kivárni, hogy teljesen kihűljön?

Amíg langyos, jobban ráolvad a hozzá tálalt kacsazsír, ami mellé a kóstoláskor paradicsom, paprikát tálaltak, pompás lakomát rendezve az ekkorra már igencsak megéhezett közönségnek.

Ezzel megtörtént a nyilvános bemutatkozása a kemencének, amely csak a kezdet volt, de már megvan a jelentkező, aki kellő tapasztalattal a rétessütés rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket, sőt, az azutáni alkalomra tervezett krumplis pogácsa sütésre is megvan már szakács.
Kovács László portálunknak elmondta, a kemencés rendezvénysorozatról egy kiadványt is tervez összeállítani, a receptekkel és fotókkal kiegészítve, amihez a tervek szerint videós ismertetés is készül majd.
Erről a mostani rendezvényről mi is készítettünk egy videós ízelítőt:

A kemence fűtéséről és gyúrásról, dagasztásról:


A kenyerek bevetéséről:


… és a kivételéről is:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK