2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval

„Tanuljuk vissza elődeink kemencés tudományát!” – Kenyérsütés Kovács László fazekasmester udvarában, videóval
Illés György Cinó  |  2021. 08. 18., 14:26

A kalocsai Fazekas Alkotóház udvarán tavaly épített a mester egy búbos kemencét, amivel kettős célja volt: egyrészt, hogy a rá szervezendő programok révén a közösséget is „összeolvassza” a kemence melege, másrészt, hogy egyúttal ki lehessen próbálni mindent, amire egy kemencét használták őseink. Mi mással lehetne kezdeni, mint a kenyérsütéssel, amelynek fortélyaiba Gyuris Attila, Felsőereken élő tanult szakács és gyakorló kemencés pék vezette be a megjelent mintegy huszonöt érdeklődőt.

Augusztus 14-én szombat 17 órai kezdéssel az alkotóház "Nyári esték" programsorozatának részeként tartották meg a kenyérsütő összejövetelt „A mi kenyerünk" címmel, amelyek Kovács László csak a közösségi médiás oldalán hirdetett meg, tekintettel arra, hogy a kemencében csak hét veknit lehetett kisütni egyszerre, amire így is elegendő érdeklődő összejött, telefonos egyeztetés nyomán.
Ami minden jelenlévőt összekötött, az a hagyományos értékek, a kézművesség, a fogyasztói társadalom pusztítása előtt kialakult, természetes dolgok iránti érdeklődés és tisztelet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Számukra amiatt is vonzó volt ez a rendezvény, hogy – amíg keltek a veknik és fölfűtötték a kemencét – egy filmvetítés keretében a kemenceépítés tudományával is ismerkedhettek. A film a Hagyományok Háza megbízásából készült, és azon nyomon követhető, ahogyan Kovács László megépítette az udvari búbos kemencét, az alap elkészítésétől a tető kiépítéséin át a Madár Helga fazekas mester, alkotótárs által készített díszítmények fölhelyezéséig és az utolsó meszelésig. A felvételeket egyébként szintén Madár Helga készítette, az utómunkálatokat pedig Jakus Szilvia végezte.

A program a tavaly tavasszal készült kemence begyújtásával kezdődött délután öt órakor, amikorra Gyuris Attila gyakorló pék, és szakács mester – neje, Gyuris Tünde segítségével – már elvégezte az előkészületeket.
Amíg -bő óra- elérte a kemence a kívánt hőmérsékletet, bekeverte, dagasztotta, kidolgozta a kenyértésztát, formázta a cipókat, miközben a tészta előkészítéséről és más fogásokról is szívesen adott fölvilágosítást az érdeklődőknek.
Amint megtudtuk, a kenyereket öregtésztás módszerrel készíti, és otthon sajátépítésű kemencéjében süti őket csütörtökönként.


A 400 fokra fölfűtött kemencéből kitakarítják a maradék parazsat és a hamut, majd hagyják, hogy teljesen kiegyenlítődjön, egyenletesen eloszoljon a hőmérséklet. Ekkorra 270-290 fok körüli hőmérséklet alakul ki benne, ami ideális a sütéshez. Ekkor bevágják a tetejét, úgy 45 fokos szögben, körülbelül a vekni közepéig, majd bevetik a kenyereket.

A kenyér úgy ötven perc, és egy óra alatt kisül, de a jól megépített és jól felfűtött kemence még ekkor is 190 fok körül van. Ilyenkor még fölhasználható erre-arra a maradék hő, be lehet tenni például öntöttvas, vagy kerámia edényben egy levest, amely reggelre teljesen elkészül benne, úgy, hogy mire a hús puhára fő, a zöldségfélék is megpuhulnak, de nem főnek szét, megőrzik színüket, ízüket és textúrájukat, de még akkor is meleg lesz. Épp ahogy szeretjük!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ha kisült a kenyér – amit a fenséges illat előre jelez, de a színe és a héja keménysége alapján könnyen ellenőrizhetünk is –, akkor egy kevés hideg vízzel kell bepermetezni, hogy szép, fényes legyen, majd várni kell, hogy kihűljön kissé. Bánthatja a gyomrot a kelt tészta, ha melegen faljuk föl. De ki tudja kivárni, hogy teljesen kihűljön?

Amíg langyos, jobban ráolvad a hozzá tálalt kacsazsír, ami mellé a kóstoláskor paradicsom, paprikát tálaltak, pompás lakomát rendezve az ekkorra már igencsak megéhezett közönségnek.

Ezzel megtörtént a nyilvános bemutatkozása a kemencének, amely csak a kezdet volt, de már megvan a jelentkező, aki kellő tapasztalattal a rétessütés rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket, sőt, az azutáni alkalomra tervezett krumplis pogácsa sütésre is megvan már szakács.
Kovács László portálunknak elmondta, a kemencés rendezvénysorozatról egy kiadványt is tervez összeállítani, a receptekkel és fotókkal kiegészítve, amihez a tervek szerint videós ismertetés is készül majd.
Erről a mostani rendezvényről mi is készítettünk egy videós ízelítőt:

A kemence fűtéséről és gyúrásról, dagasztásról:


A kenyerek bevetéséről:


… és a kivételéről is:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK