2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Szakmáról, közösségről, hagyományteremtésről, tudásátadásról” – Kovács László MMA-tag előadása a könyvtárban

Illés György Cinó  |  2024. 05. 18., 08:21

Május 9-én, csütörtökön délután öt órai kezdett el a könyvtár kis előadótermében Kovács László a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, Kalocsa város díszpolgára volt a vendég, aki a napra pontosan egy hónappal korábban a Pesti Vigadóban elmondott székfoglalóját ismételte meg, valamivel kötetlenebb formában.

A termet megtöltő mintegy hatvanfős közönséget Csikós Marianna könyvtár vezető köszöntötte, majd idézte Kovács László díszpolgári címátadóján elmondott beszédét, amelyben a mester az elismeréssel járó felelősségről szólt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban Kovács László vette át a szót, aki fölidézte eddigi pályájának főbb állomásait. Elsőként a családi gyökerekről, az otthonról hozott örökségről szólt. Megtudtuk: a mester felmenői közt kézművesek – csipkeverők –, földművesek, muzsikusok voltak, akiktől a munka és a hagyományok szeretetét és tiszteletét, a művészi értelemben vett szépség iránti fogékonyságot kapta örökül.

A továbbiakban fazekas pályáját ismertette, kezdve Kántor Sándor műhelyétől, ahol inas volt, de megnevezte későbbi mestereit is.

Ezt követően fölidézte, hogy miként került Kalocsára a '80-as évek elején az itteni városvezetés kezdeményezésére, ahol akkor gimnáziumban indítandó kézműves tagozat számára kellett volna műhelyt berendeznie.
A munkához hozzá is látott, belevetve magát a kalocsai fazekasság még fellelhető hagyományainak kutatásába – ehhez sok segítséget kapott a Viski Károlyi Múzeum akkori igazgatójától, Bárth Jánostól –, valamint az utolsó kalocsai fazekasokkal való kapcsolatépítésbe, bár később a tagozat nem valósult meg. Ennek ellenére letelepedett városunkban, azóta is itt él, immár jóval hosszabb ideje, mint egykor szülővárosában.

Műhelyét folyamatos építkezéssel bővítette, e célra megvásárolta az önkormányzattól a szomszédos romos műemléképületet, azt helyreállította és azóta is Fazekas Alkotóházként üzemelteti.
Az évtizedek során számos különböző rendezvény, táborok, kiállítások, közösségi alkalmak szervezésével járult hozzá városunk kulturális életéhez, és vált alkotóháza annak egyik fontos helyszínévé.

A következő években hagyományok sorát ültette el, köztük elsőként az országos fazekas találkozóét, amelyhez hasonló addig nem is volt hazánkban, és talán épp ezért is, a szakma nagyon jól fogadta. Később nemzetközi találkozóra is sor került, fehérorosz, ukrán, lengyel résztvevőkkel – bár a covid e folyamatnak gátat vetett, de a mesterek továbbra is tartják a kapcsolatot a jövőbeni találkozás reményével.
Később fazekas tábort szervezett szakmabelieknek, hogy ha már összegyűlnek, osztozzanak az alkotás örömében is.

Ezen kívül gyermek kézműves táborokat is tartanak nyaranként, ahol a fazekasság mellett más kézműves fogásokkal is ismerkedhetnek a gyerekek, akiket Kovács László alkotótársa, Madár Helga rajztanár és fazekas mester vezet be az ősi mesterségek alapismereteibe. De a fazekasság mellett más mesterségekkel is ismerkedhettek az érdeklődők a szövő, kovács, fafaragó és kosárfonó táborokban.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS IGEN NAGY HANGSÚLYT KAP A MESTER TEVÉKENYSÉGÉBEN.

Ezért rendezte be a tanulóműhelyét is, ahonnan 34 év alatt 17 tanuló szabadult, online fazekas szakkört vezet, és oktató, a mesterfogásokat bemutató videóit pedig az interneten, az ott indított „Inasoskolában” is közzéteszi.
A gyermekcsoportokat egyeztetett időpontokban nyitott műhely foglalkozásokra is szívesen látják.

ALKOTÓHÁZA AZ ÉVEK SORÁN FONTOS RENDEZVÉNYHELYSZÍNNÉ NŐTTE KI MAGÁT.

Ott számos mester alkotásait láthatta a kalocsai közönség, nem csak az agyaggal dolgozó szakmákból.
Igen kedvelt a kalocsai művészetkedvelők körében az utóbbi néhány évben megtartott Művészetek éjszakája rendezvényei is, ahogyan a pár éve épített udvari kemence használatának bemutatására – és a kemencében sült finomságok közös élvezetére – szolgáló Kemencés esték.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Az eltelt, több mint 30 év alatt már 248 rendezvényt tartottak meg – legutóbb az április 30-ai évadnyitót az uniós csatlakozás kisjubileumán – és ebbe a táborokat bele sem számoltuk…
Ám

KOVÁCS LÁSZLÓ HATÁSA JÓVAL TÚLMUTATOTT A MŰHELY FALAIN:

  • Ő szervezi a Kék Madár Fesztiválhoz kapcsolódó kézműves vásárt,
  • Osi Frieslandban, Münkeboeban az ottani falumúzeum magyar napjait,
  • Császártöltésen közös fazekas kiállítást szervezett,
  • egy ideig ő volt a Bajai Halászléfőző Fesztivál kézműves vásárának letéteményese is,
  • életre hívója és motorja volt az immár hosszú évek óta „felújítás” alatt álló Huber-házban tartott Tornác Galéria kiállításainak,
  • ötletadója a Kalocsai Képzőművészeti Alkotótábornak,
  • éveken át szervezte a budapesti karácsonyi vásárok kézműves kiállításait, és
  • ma is szervezője a Flora Keceli Virágfesztiválhoz kapcsolódó fazekas kiállításnak, amely már állandó kiállítást is „fialt”.


A mintegy egy órás előadás után a folyosón egy kis frissítő mellett, még kötetlenebb formában folytatódott a beszélgetés a résztvevők és a mester között.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK